خدمات جمعیت هلالاحمر در بخشهای دارویی و درمانی باعث شده تا امروز بیشتر مردم مطلع باشند که جمعیت هلالاحمر علاوه بر امدادونجات در حوادث، معین دولت در بخش بهداشت و درمان نیز است. شرکت تجهیزات پزشکی هلال ایران که به سُها1 معروف است، از شرکتهای تابعه سازمان تدارکات پزشکی جمعیت هلالاحمر است که درسال 1371 با هدف قطع وابستگی کشور به ورود تجهیزات پزشکی یکبار مصرف، جلوگیری از خروج ارز، انتقال دانش فنی تولید تجهیزات پزشکی و ایجاد اشتغال برای جوانان تأسیس شد. در گذر سالها، تولیدات شرکت رشد داشته و در آینده نزدیک نیز محصول جدید شرکت- ماسک نانو- رونمایی میشود. با هدف اطلاع از چگونگی تولید این محصول گفتوگویی داشتیم با مهندس مسعود رجبزاده مدیرعامل شرکت سها1 اما این مصاحبه فتح بابی شد برای پرداختن به مسائل دیگری از تولید محصولات تجهیزات پزشکی.
خط تولید محلول دیالیز، اردیبهشت امسال در شرکت سها1 افتتاح شد اما چرا هنوز این محصول را وارد بازار نکردهاید؟
خط تولید محصول دیالیز در شرکت افتتاح شد اما استحضار دارید که پیش از ورود محصول به بازار باید وزارت بهداشت مجوز بدهد یا به عبارتی پروانه بهرهبرداری صادر کند و شماره پایه به محصول بزند. به این مرحله میگویند GNP. برای محصولات دارویی تستی با عنوان تست پایداری نیز باید انجام شود. ما باید محلول را تولید کنیم و 6ماه در انبار نگه داریم تا مدت تست پایداری آن به پایان برسد. انشالله با پایان تست پایداری و اخذ مجوز، این محصول را اواخر فروردین یا اوایل اردیبهشت سال آینده وارد بازار میکنیم.
کیفیت محلول دیالیز تولیدشده در سها 1 چه تفاوتی با محلولهای مشابه خود دارد؟
با توجه به اینکه الان دستگاه فریزینیوس داریم و استانداردهای ما استانداردهایی هست كه اغلب توسط این شرکت ارایه میشود و خطوط تولید ما بیشتر روی دستگاههای فریزینیوس که معتبرترین برند در دنیا است تولید و عرضه میشود. بنابراین از نظر کیفی چیزی را باید ارایه دهیم که همسطح محلولهای اروپایی باشد. میتوانیم این ادعا را کنیم که کیفیت محلول دیالیز ما در سطح محلولهای اروپایی خواهد شد چرا که برای دستگاه فریزینیوس طراحی شده است.
کشور چقدر به محلول دیالیز نیاز دارد؟
حدودا 5هزار دستگاه دیالیز در کشور وجود دارد. از این تعداد نزدیک به 3800 دستگاه تحت لیسانس فریزینیوس آلمان است. هر دستگاه برای انجام هر دیالیز نیاز به محلول دیالیز دارد. نزدیک به 27هزار نفر بیمار دیالیز در کشور داریم که اینها در هفته تقریبا 5/2 بار دیالیز میشوند که درسال در حدود 4میلیون دیالیز در کشور صورت میگیرد که نیاز به 4میلیون صافی دیالیز، 4میلیون پودر دی کربنات و 4میلیون محلول دیالیز داریم.
در شرکت چقدر به اقتصاد مقاومتی توجه دارید؟
در فعالیتهای حال و آینده خواهید شنید که اصل بحث اقتصاد مقاومتی و خوداتکایی را به سمتوسویی پیش خواهیم برد که حتی خیلی از مواد اولیه محصولات را نیز در داخل کشور تولید کنیم. همین اجناس را نیز که تولید میکنیم بومیسازی میکنیم تا هم مواد اولیه و هم خود محصول را تولید کنیم. سازمان تدارکات پزشکی جمعیت هلالاحمر به سمتی حرکت میکند که وابستگیها را به خارج از کشور کم کند و این قضیه کاملا مشهود است.
تولید ماسک نانو را در برنامههایتان دارید. لطفا درباره این محصول هم صحبت کنید.
ان شاءالله خط تولید این محصول در ایام دهه فجر افتتاح خواهد شد. کیفیت این ماسک با ماسکهایی که الان در بازار میبینید متفاوت است و به امید خدا مردم از این محصول استقبال میکنند. تولید این ماسک یک کار بینبخشی با همکاری سازمان تدارکات پزشکی جمعیت هلالاحمر، شرکت تجهیزات پزشکی هلال ایران و یکی از موسسههای دانشبنيان معاونت علمي و فناوري رئيس جمهوری است که ما دانش آن را صنعتی کردهایم.
آیا این ماسک مخصوص گروههای خاص است یا همه میتوانند استفاده کنند؟
همه افراد میتوانند از آن استفاده کنند. این ماسک علاوه بر جلوگیری از ورود ذرات به داخل ریه، از نفوذ میکروارگانیسمها و میکروبها، باکتری ها و ویروسها نیز جلوگیری میکند و آنها نمیتوانند از این صافی عبور کنند. یعنی این ماسک ایمنی فردی را که از آن استفاده میکند کاملا تأمین میکند. ماسک شکل و ظاهر معمولی دارد اما یک لایه از پوشش داخلی آن نانو است است یعنی با پوششی از ذرات نانو پوشیده شده است که این پوشش از ورود ذرات جلوگیری میکند. اول تولید این ماسک را برای حجاجی که در تشرف به مکه دچار بیماریهای مسری میشوند یا برای زائران عتبات عالیات مدنظر داشتیم اما با توجه اینکه اقشار مختلف جامعه ازجمله نیروهای انتظامی مستقر در خیابانها، پرسنل شهرداری، افرادی که در معادن کار میکنند و بسیاری از افراد دیگر با ریزگردها، گردوغبار و آلودگی هوا مواجه هستند تصمیم گرفتیم میزان تولید این ماسک را بالا ببریم. مضاف بر اینکه در بیمارستانها بسیاری از جراحان، دندانپزشکان، پزشکان، پرستاران و کلیه افرادی که در مقوله درمان فعالیت میکنند در معرض انتقال بیماری از سوی بیمار هستند. هدف ما تعمیم این ماسک برای مصرف است، بهطوری که الگوی ماسک نسبتا معمولی را عوض کنیم تا ماسکی با کارآیی بالاتر داشته باشیم. ضمنا قیمتی را مدنظر داریم تا افراد مختلف جامعه بتوانند از این محصول بهره ببرند.
تولید رسمی این ماسک از چه زمانی شروع میشود؟
خط تولید آن نصب شده و آماده بهرهبرداری است. اگر وزارت بهداشت پیش از پایانسال مجوز تولید را صادر کند تولید آن را شروع میکنیم. البته الان بهطور آزمایشی هم تولید کردهایم.
برای صادرات محصولات شرکت برنامهای دارید؟
سها1 قبلا صادرات داشته اما میزان آن کم بود. اواخر بهمنماه در نمایشگاهی در عراق شرکت میکنیم و با توجه به برنامهریزی و مذاکراتی که داشتهایم امیدواریم بتوانیم بازار داشته باشیم. یک شرکت نیز در عراق تقاضا کرده است نمایندگی محصولات ما را داشته باشد. قرار است با کاردار بلاروس و یکی از تجار ایرانی که در این کشور فعالیت میکند جلسهای برگزار کنیم تا محصولات شرکت را به این کشور نیز صادر کنیم.
آیا در حوزه فعالیت شما نیز محصولات کمکیفیت وارد کشور میشوند؟
متأسفانه به دلیل وارد کردن آنژیوکت (وسیلهای برای تزريق مستقيم مواد دارويي، غذايي يا ساير مايعات به درون جریان خون) ساخت هند که کیفیت پایینی دارد با مشکلاتی مواجه هستیم. درباره این مشکل با مهندس صفایی، مدیرکل تجهیزات پزشکی وزارت بهداشت صحبت کردم و در بازدید از خط تولید آنژیوکت شرکت سها1 قول دادند که برای حل مشکل کمک کنند تا آنژیوکت ثبت قیمتی شود. سها1 تنها شرکت داخلی است که آنژیوکت تولید میکند، محصولی که ما تولید میکنیم همسطح با کیفیت محصول آلمانی است اما قیمت فروش آنژیوکت هندی در داخل کشور 30،40درصد کمتر از قیمت تمام شده محصول ما است درحالیکه کیفیت آن با آنژیوکت تولیدشده در شرکت سها1 قابل مقایسه نیست. برای حمایت از تولید داخلی باید مردم نیز کمک کنند. باید به مراکز تولیدی تسهیلات داده شود، مردم نیز از این محصولات مصرف کنند، مردم باید اطمینان کنند، این اطمینان نه از روی اجبار بلکه از روی احساس وظیفه باشد. همه کمک کنیم تا بحث اقتصاد مقاومتی و وابستهنبودن را عملا اجرا کنیم.