دبیرکل اتحادیه عرب ضمن استقبال از تلاشهای روسیه برای مذاکره نظام و گروههای مخالف سوری جهت حلوفصل سیاسی بحران این کشور، نسبت به مثمر ثمر بودن این نشست ابراز امیدواری کرد.
نبیل العربی، دبیرکل اتحادیه عرب پس از دریافت نامهای از سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه درباره برگزاری نشست مسکو با هدف حل بحران سوریه اعلام کرد: اتحادیه عرب از تمامی طرحها و اقداماتی که با هدف توقف درگیری و کشتار در سوریه و همچنین کاهش مشکلات مردم این کشور انجام میشوند ازجمله طرح پیشنهادی استفان دی میستورا، فرستاده ویژه دبیرکل سازمان ملل به سوریه حمایت میکند. خالد خوجه، رئیس جدید ائتلاف مخالفان سوریه روز دوشنبه انجام هرگونه گفتوگو با دولت سوریه را رد کرد و انجام این مذاکره را تنها در چارچوب روندی که منجر به انتقال مسالمتآمیز قدرت شود ممکن دانست. العربی در بیانیهای ابراز امیدواری کرد که تلاشهای روسیه و مصر و مذاکرات با نیروهای مخالف سوری باعث شود تلاشهای کشورهای عربی و جهان از حالت رکود خارج و به تحقق خواستههای مردم سوریه منتهی شود.
تاکنون طرحهای متفاوتی از طرحهای بینالمللی گرفته تا منطقهای برای پایان درگیریها در سوریه ارایه شده است که البته هیچکدام از آنها نتوانسته است محقق شود.
در این میان دو طرح عمده در روزهای اخیر برای پایان بحران در سوریه مطرح شده است. نخستین طرح، طرحی است که استفان دیمیستورا، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه ارایه کرده است. اساس این طرح را آتشبسهای محلی میان ارتش سوریه و معارضان تشکیل میدهد و کانون فشارها و رایزنیها کنونی دیمیستورا نیز برای حصول توافق یک آتشبس در شهر حلب قرار دارد. آتشبسهایی که قرار است آرام آرام شرایط را برای یک آتشبس فراگیر و در نتیجه بازگرداندن آرامش به سوریه دنبال کند. این طرح شامل ایده همکاری بین ارتش سوریه و گروههای مخالف مسلح در مبارزه با جبهه النصره و داعش در مرحله بعدی این طرح با نظارت سازمان ملل است. طرفهای منطقهای بهویژه ایران و طرفهای بینالمللی ازجمله روسیه باید با اجرای چنین طرحی موافقت کنند.
طرح بعدی که این روزها توجه بیشتری به آن میشود، طرح پیشنهادی روسیه است. مسکو این روزها در تلاش است تا مخالفان سوریه و نمایندگان دمشق را برای مذاکره درخصوص این طرح به روسیه دعوت کند.
رئیسجمهوری سوریه برای بررسی طرح مشترک روسیه برای حل بحران کشورش، بهزودی و پس از تعطیلات سال نو میلادی به مسکو سفر میکند. بشار اسد در سفر به مسکو، طرحی را برای حل بحران کشورش بررسی خواهد کرد که به نوشته روزنامه السفیر، کار مشترک مسکو و تهران است. در صورتی که این سفر انجام شود، اولین سفر اسد به خارج از سوریه از زمان آغاز بحران در این کشور از سال ۲۰۱۱ است. در این طرح، رئیسجمهوری سوریه اعلام خواهد کرد که از برخی اختیارات خود چشمپوشی میکند و سپس موافقت خود را با برگزاری گفتوگو در مسکو و سپس دمشق اعلام خواهد کرد. براساس این طرح، افراد معارضی که مقبول دمشق هستند و در گفتوگوها شرکت خواهند کرد «معاذ الخطیب» رئیس پیشین ائتلاف مخالفان خارجنشین سوریه، «حسن عبدالعظیم» معارض داخلی، «قدری جمیل» معارض داخلی و دبیر حزب اراده مردمی که پیشتر معاون نخستوزیر بود و همچنین ۱۲ حزب کُرد و چند حزب و جریان دیگر که ارتباطی با داعش ندارند.
این منابع همچنین گفتند که گفتوگوها شامل گفتوگو با گروهک «جبهه النصره» نمیشود و طرح شامل تشکیل دولت جدید در آوریل آینده (فروردین) به ریاست معاذ الخطیب است که بیشتر وزرای آن از معارضان خواهند بود اما این امر منوط به اصلاح قانون اساسی و فراهم کردن مقدمات برای انتخابات پارلمان جدید است بدین شرط که وزارت دفاع برای بشار اسد محفوظ باشد و این همان نکتهای است که روسها بر آن تأکید میکنند. همچنین براساس این طرح سه نهاد نظامی شامل نیروی هوایی، امنیت نظامی و نهاد امنیت داخلی سوریه برای بشار اسد محفوظ است اما وزیر جدید کشور از معارضان خواهد بود. این منابع همچنین گفتند که طرح مذکور شامل بازگرداندن برخی افسران جدا شده از ارتش و پیوسته به گروهک موسوم به ارتش آزاد خواهد شد که در این میان نام «مناف طلاس» برای وزارت دفاع مطرح شده است.