چه اتفاقی در نطنز رخ داد؟
 
یکی از سوله‌های مجتمع غنی‌سازی نطنز دچار حادثه انفجار شد سازمان انرژی اتمی: در حال بررسی حادثه هستیم
 

پنجشنبه صبح، سخنگوی سازمان انرژی اتمی از وقوع حادثه‌ای در یکی از سوله‌های مجتمع غنی‌سازی شهید احمدی روشن (نطنز)، اصلی‌ترین سایت غنی‌سازی اورانیوم در ایران، خبر داد. این سوله در دست ساخت، در محوطه باز و حاشیه سایت نطنز قرار دارد.
 بهروز کمالوندی اعلام کرد: «بامداد پنجشنبه به‌ دنبال وقوع حادثه‌ای که چگونگی آن در دست بررسی است، یکی از سوله‌های در دست احداث در محوطه باز سایت نطنز دچار آسیب شد.» کمالوندی گفت: «این رخداد هیچ‌گونه تلفات جانی نداشته و لطمه‌ای به فعالیت‌های جاری این مجموعه نیز وارد نکرده است.» کمالوندی در ادامه با اشاره به اینکه تیم‌های کارشناسی سازمان مشغول بررسی علل وقوع این حادثه هستند، تأکید کرد که به دلیل غیرفعال بودن این مجموعه، مواد رادیواکتیو در آنجا وجود نداشته است و هیچ نگرانی از لحاظ ایجاد آلودگی نیست. کمالوندی همچنین اعلام کرد که در زمان حادثه نیروی انسانی کمی در آنجا حضور داشت و به غیر از خسارات مالی و مادی، تلفات جانی نداشته‌ایم.
فرماندار نطنز نیز پس از وقوع حادثه تأکید کرد: «جای هیچ نگرانی درباره احتمال آلودگی و نشت مواد رادیواکتیو در پی آتش‌سوزی در سوله سایت هسته‌ای وجود ندارد.»
 رمضانعلی فردوسی گفت که با وقوع آتش‌سوزی در سایت نطنز، چند اکیپ آتش‌نشانی فورا به محل اعزام شدند و آتش را مهار کردند.
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در بیانیه‌ای اعلام کرد که گزارش‌های مربوط به حادثه را دریافت کرده است. در این بیانیه آمده است: «ما در حال حاضر پیش‌بینی می‌کنیم این حادثه هیچ تأثیری روی فعالیت‌های راستی‌آزمایی پادمانی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ایران نخواهد داشت.»
مجتمع غنی‌سازی انرژی هسته‌ای نطنز یکی از تأسیسات هسته‌ای ایران است که دیده‌بان انرژی هسته‌ای سازمان ملل  بر آن نظارت دارد و از آن بازرسی می‌کند.
روزنامه نیویورک تایمز به نقل از «یک مقام اطلاعاتی یک کشور خاورمیانه» مدعی شد که علت وقوع این حادثه «انفجار یک وسیله انفجاری بوده که داخل تأسیسات کار گذاشته شده بود.» در این گزارش دیوید آلبرایت، رئیس موسسه علوم و امنیت بین‌الملل، اندیشکده‌ای که سابقه طولانی در پرونده‌سازی علیه برنامه هسته‌ای ایران دارد، گفته که این حادثه به احتمال زیاد اقدامی خرابکارانه بوده است. آلبرایت مدعی شد که ایران بعید است مواد قابل انفجار در این بخش از سایت نطنز ذخیره کرده باشد. او گفت: «قطعات و اجزای مربوط را به اینجا آورده و مونتاژ می‌کنند. مایعات قابل اشتعال چندانی به اینجا آورده نمی‌شود. فعالیت‌های مونتاژ به خودی خود خطرناک نیست. به نظر می‌رسد این اتفاق، خرابکاری باشد.»
خبرگزاری ایرنا با انتشار گزارشی به بررسی رویکرد رسانه‌های اسراییلی و علت این احتمالات پرداخت. در این گزارش آمده است برخی مقامات رسمی مانند نخست‌وزیر و وزیر دفاع پیشین اسراییل، مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و مقامات دیگر بارها برای آسیب زدن به تأسیسات نظامی و هسته‌ای ایران اعلام آمادگی کرده‌اند. در این گزارش همچنین به اتفاقات اخیر ازجمله صدور قطعنامه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مبنی بر دسترسی به دو مکان که بر اساس ادعاهای اسراییل و با فشارهای آمریکا به تصویب رسید، گزارش اخیر دبیر کل سازمان ملل که با وجود خروج یک‌جانبه آمریکا از برجام تنها به اقدامات ایران مبنی بر کاهش تعهدات برجامی خود پرداخته آن هم در زمانی که کشورهای اروپایی نتوانستند به تعهدات خود ذیل برجام عمل کنند و همچنین قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای تمدید نامحدود تحریم تسلیحاتی اشاره شده که نمونه‌هایی از فشارهای کشورهای خارجی و راهبرد «فشار حداکثری» آمریکا بر ایران است.  
ایران تاکنون هرگونه ادعایی مبنی بر حمله به این سایت را رد کرده است. کمالوندی در سخنان خود تأکید کرد: «برخی شایعات از سوی رسانه‌های معاند در ارتباط با مسأله آلودگی مطرح شده است که به هیچ وجه صحت ندارد. تیم‌های کارشناسی در محل حضور دارند و در حال بررسی علت حادثه هستند.  علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی هم در اینجا حضور دارد؛ دوستان و همکاران موضوع را
بررسی می‌کنند.»
 فرماندار نطنز نیز با رد احتمال حمله به این سایت توضیح داد:  ‌ «سوله آتش گرفته در حال ساخت بوده و وسایل اسقاطی در آن وجود داشته است. عوامل فنی سایت انرژی هسته‌ای علت حادثه را بررسی خواهند کرد و گمانه‌زنی‌ها در مورد حمله به این سایت کاملا بی‌اساس است.»

علت حادثه در سایت هسته‎ای نطنز مشخص شد

کیوان خسروی، سخنگوی دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی گفت: «با بررسی‌های فنی و امنیتی انجام شده از سوی دستگاه‌های ذی‌ربط، علت وقوع حادثه در مجتمع هسته‌ای شهید احمدی روشن در نطنز که بامداد پنجشنبه دوازدهم تیرماه به وقوع پیوست به صورت دقیق مشخص شده است.»
به گزارش ایسنا، کیوان خسروی ادامه داد: «کارشناسان بخش‌های مختلف مسئول ارزیابی و رسیدگی به حادثه از اولین ساعات وقوع این رخداد در سایت نطنز حاضر شدند و بررسی دلایل حادثه را آغاز کردند. فرضیه‌های مختلف در مورد علت این رخداد با واکاوی دقیق آثار و نحوه و میزان تخریب ایجاد شده، بررسی و علت اصلی حادثه مشخص شده است. به دلیل برخی ملاحظات امنیتی علت و چگونگی بروز این حادثه در زمان مناسب اعلام خواهد شد.»
او گفت: «خسارت وارد شده به سوله در دست احداث در مجتمع هسته‌ای نطنز محدود بوده است.» خسروی تأکید کرد که در محل وقوع حادثه هیچ‌گونه مواد هسته‌ای وجود نداشته و موضوع نشت مواد رادیواکتیو در وقوع این رخداد کاملا منتفی است.

 


 
http://shahrvand-newspaper.ir/News/Main/186600/چه-اتفاقی-در-نطنز-رخ-داد؟