شهروند| هنوز معلوم نیست، ولی محتمل است؛ استیضاح. اینبار نوبت علیاصغر فانی، وزیر آموزشوپرورش است. حالا و بعد از استیضاح وزیر علوم در مرداد گذشته، دوباره 60 نماینده مجلس از استیضاح وزیر علوم دم میزنند. ماجرا از هفته پیش شروع شد. وقتی موسوینژاد، نماینده دشتستان درخواست تعدادی از نمایندگان برای استیضاح وزیر آموزشوپرورش را اعلام کرد. بعد از آن بود که علی لاریجانی، رئیس مجلس به امضاکنندگان طرح استیضاح وزیر آموزش و پرورش توصیه کرد که پیش از اعلام وصول این استیضاح در جلسه علنی مجلس، در جلسهای با علی اصغر فانی، نگرانیهای خود را با او در میان بگذارند. حالا و بعد از گذشت پنج روز از این توصیه، این جلسه هنوز برگزار نشده و نمایندگان امضاکننده طرح استیضاح وزیر آموزش و پرورش هنوز بر سر حرفشانند. آنها حالا 17 محور را بهعنوان دلایل شان برای استیضاح فانی اعلام کرده اند؛ محورهایی مانند انتصاب مدیران سیاسی و ناکارآمد در آموزش و پرورش، اجرا نکردن قانون استخدام مربیان پیش دبستانی و مربیان نهضت سوادآموزی، برگشت به کار نیروهای بازنشسته، توجه نکردن به بیمههای درمان و تکمیلی فرهنگیان، توجه نکردن به حوزه تربیتی دانشآموزان، سوء مدیریت در حوزههای مختلف آموزش و پرورش و محقق نشدن مطالبات فرهنگیان.
آنطور که به نظر میرسد این 60 نفر بر استیضاح وزیر آموزش و پرورش اصرار دارند و چندان علاقهای هم به برگزاری جلسه با فانی ندارند چرا که به گفته خودشان «از برگزاری جلسه با او و شنیدن پاسخهایش، قانع نشدهاند.» اما با وجود این اصرار، آنطور که اعضای هیأترئیسه مجلس مانند حسین سبحانینیا میگویند، هنوز نامهای مبنی بر طرح استیضاح وزیر آموزش و پرورش به هیأترئیسه نرسیده اما «این طرح از سوی بعضی نمایندگان در مجلس کلید خورده است.»
امضاکنندگان طرح استیضاح وزیر آموزشوپرورش اما هنوز بر سر حرفشانند. جبار کوچکینژاد، عضو کمیسیون آموزش مجلس دراینباره میگوید: «آموزش و پرورش چهارهزار میلیارد تومان به فرهنگیان بدهی دارد و این مورد اصرار نمایندگان مجلس مبنی بر استیضاح وزیر را به همراه داشته است.» او مشکل پرداخت حقوق حقالتدریسیها، پرداخت نکردن سرانه واحدهای آموزشی، حملونقل دانشآموزان استثنایی و مدارس روستایی را بخش دیگری از مشکلاتی میداند که باعث شده نمایندگان مجلس شورای اسلامی بار دیگر طرح استیضاح وزیر آموزش و پرورش را مطرح کنند.
به گفته او امضاکنندگان طرح استیضاح وزیر علوم با هیأترئیسه دراینباره وارد مذاکره شدهاند: «هنوز استیضاح وزیر توسط هیأترئیسه اعلام وصول نشده و عرف این است که ابتدا مذاکراتی صورت گیرد تا نمایندگان قانع شده و از استیضاح انصراف دهند یا اینکه وزیر تعهداتی داده و در جهت بعضی اصلاحات تلاش کند.» او ادامه میدهد: «از جمله این موارد طرح رتبهبندی فرهنگیان بود که طرح دو فوریتی آن سال گذشته در مجلس مطرح و با مخالفت نمایندگان مواجه شد. صرفنظر از اینکه دولت و مجلس باید توجه ویژهای به رفع مشکلات این وزارتخانه داشته باشند، وزیر هم باید مسائل را مطرح کرده و حرفهای خود را بزند. نمایندگان موافق استیضاح وزیر آموزش و پرورش معتقدند که وزیر به وظایف خود عمل نمیکند؛ به همین دلیل دست به استیضاح زدهاند.»
این اولینبار نیست که وزیر آموزش و پرورش تا لبه استیضاح میرود و برمی گردد. نخستین بار فروردین امسال بود که فانی برای پاسخگویی به پرسش درباره علت سیاسی بودن انتصابات مدیران آموزش و پرورش و بکارگیری افرادی که در سنین بازنشستگی قرار دارند که مهرداد بذرپاش، نماینده تهران طرح کرده بود به مجلس رفت و با 71 رأی موافق، 115 رأی مخالف و 11 رأی ممتنع از 202نماینده، چهارمین کارت زرد دولت یازدهم را دریافت کرد. بعد از آن بود که نمایندگان مجلس اعلام کردند که 92 امضا برای استیضاح او جمع کردهاند؛ هرچند این طرح هیچوقت به نتیجه نرسید و نمایندگان بیشتر مشغول استیضاح وزیر علوم شدند تا وزیر آموزش و پرورش. بعد از آن و در مرداد گذشته بود که مهدی موسوینژاد، نماینده مردم دشتستان در مجلس دوباره از ۳۰ امضا برای استیضاح وزیر آموزشوپرورش خبر داد و گفت این طرح بهزودی تقدیم هیأترئیسه میشود. در آن زمان مباحث پرورشی و اجرا نکردن طرح تحول آموزشی از دلایل استیضاح وزیر اعلام شده بود که آن هم البته به نتیجه نرسید. حالا این برای سومینبار است که وزیر آموزشوپرورش در صورت اعلام وصول نامه استیضاحش در مجلس باید خود را برای پاسخگویی آماده کند. این موضوع اما مخالفانی را هم در مجلس بهویژه در کمیسیون آموزش مجلس دارد. عطاالله سلطانيصبور، رئیس کمیته آموزش و پرورش یکی از مخالفان استیضاح وزیر آموزش و پرورش است. او دراینباره گفته است: «آقای فانی از جنس آموزش و پرورش است و بیش از هرکس دیگری آن را میشناسد و به نظرمن استیضاح مشکل را حل نمیکند چون برخی از مواردی که استیضاح کنندهها اعلام میکنند مربوط به تغییر نظام آموزشی است و ربطی به ایشان ندارد و بخشی هم بودجه نیاز دارد که در این زمینه هم دولت باید اقدامی انجام بدهد.»