شیوا سعیدی- شهروند| صنعت نفت روسیه یکی از بزرگترین صنایع جهان به شمار میرود. روسیه یکی از بزرگترین ذخایر نفت و گاز جهان را دارد و یکی از بزرگترین صادرکنندگان گاز طبیعی محسوب میشود. القاب صنعت انرژی روسیه به همین دو مورد ختم نمیشود. این کشور صاحب دومین ذخایر بزرگ زغالسنگ دنیا، دارنده هشتمین ذخایر بزرگ نفت دنیا و همچنین بزرگترین تولیدکننده و سومین مصرفکننده بزرگ انرژی است. در ژوئن 2006 تولید نفتخام و میعانات گازی روسیه به بیشترین میزان در دوران پس از فروپاشی جماهیر شوروی، یعنی به 9.7میلیون بشکه در روز رسید. صادرات نفت روسیه شامل بیش از 5میلیون بشکه در روز نفت و نزدیک 2میلیون بشکه محصولات پالایش شده که بخش اعظم آن وارد بازار اروپا میشد. همچنین روسیه یکی از بزرگترین صادرکنندگان گاز طبیعی دنیاست. اغلب دستاندرکاران و تحلیلگران این صنعت معتقدند روسیه بزرگترین ذخایر ثابت شده گاز طبیعی را در اختیار دارد که از ذخایر آمریکا (47.6هزارمیلیارد مترمکعب) و اوپک(47.8هزارمیلیارد مترمکعب) بیشتر است. با این وجود در گزارش سال 2014 شرکت بریتیش پترولیوم ذخایر گاز طبیعی این کشور فقط 31.3هزار میلیارد مترمکعب است. به این ترتیب ذخایر آن در رتبه دوم و پس از ایران (33.1 تا 33.8هزارمیلیارد مترمکعب) قرار میگیرد.
درگیری در اوکراین، آغاز مشکلات
در هر حال روسیه به دلیل موقعیت خاص خود به یکی از بزرگترین تأمینکنندگان انرژی در اروپا تبدیل شده بود و از این موقعیت بهعنوان ابزاری برای تحمیل سیاستهای خاص خود در معاملات نفتی و در کشورهای اروپای شرقی استفاده میکرد. قراردادهای نفتی طولانی با قیمت از پیش تعیینشده یکی از سیاستها بود که عموما همیشه به سود روسیه تمام میشد. بنابراین تا پیش از درگیری با اوکراین کسی تصور نمیکرد روسیه اینچنین گرفتار گرداب اقتصادی شود. پس از این رویداد، روسیه شاهد روی دیگر سکه بود. تحریمهای آمریکا و اروپا برای عقبنشینی از اوکراین یکی از اقداماتی بود که به صنایع روسیه لطمه زد. هرچند چنین روندی به سود اروپا نیز نبود و این قاره برای تأمین نیاز خود مجبور است سوخت را به طرق دیگر بهدست آورد، اما بهنظر میرسد در این میان بازنده اصلی روسیه باشد. یکی از نخستین تحریمها به لغو تمام قراردادهای تأمین انرژی اروپا منجر میشد. پس از آن ساخت خط لوله انتقال گاز «ساوت استریم» به اروپا نیز منتفی شد.
اعتراف آمریکا به فشار بر روسیه
در این میان اقدام اخیر آمریکا و رفع ممنوعیت 40ساله صادرات نفت چندان به سود اوپک و روسیه نخواهد بود. دولت این کشور به شرکتهای نفتی اجازه داده محمولههای میعانات گازی را صادر کنند. به این ترتیب فشار مضاعفی بر بهای نفتخام وارد خواهد شد. این در حالی است که طی 5سال گذشته روسیه برای نخستین مرتبه وارد رکود شده است. آمار جدید نشان میدهد تولید ناخالص ملی کشور 5درصد کاسته شده است. کاهش بهای نفت به آمریکا کمک میکند فشار بیشتری بر «ولادیمیر پوتین» وارد کند.
«باراک اوباما» روز 29دسامبر 2014 در مصاحبهای با «نشنال پارک رادیو» اعتراف کرد تحریمها علیه روسیه همراه کاهش قیمت نفت جهت ضعیف کردن اقتصاد روسیه بوده است. اوباما با اشاره به تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا گفت: در آن زمان گفتم ما نمیخواهیم با روسیه بجنگیم اما فشارهای تحریمی مداوم را به کار خواهیم برد. او اشاره کرده تحریمها برای ضعیف کردن اقتصاد روسیه بود تا هنگام شوک قیمتی نفت اقتصاد این کشور با مشکلات فراوانی روبهرو شود.
صادرات با تمام توان با وجود رکود قیمت نفت
کمتر کشوری مانند روسیه از کاهش بهای نفت زجر میکشد. بزرگترین تولیدکننده گاز دنیا باید با کاهش قیمت نفت به زیر 60دلار درآمد سالانه 100میلیارد دلاری را رها کند. «ایگورسچین» مدیر ارشد غول نفتی «رزنفت» قبل از اجلاس اضطراری اوپک به وین سفر کرد تا درباره قیمت نفت مذاکره کند اما پس از اجلاس به خبرنگاران گفت که همراه عربستان سعودی، ونزوئلا و مکزیک توافق کردهاند تا در سال آتی فقط نظارهگر قیمتها باشند. یک توضیح برای موضوع آن است که مسکو نمیتواند به سادگی تولید نفت را کاهش دهد حوزههای نفتی سیبری را رهاکند زیرا رها کردن چاههای منطقه در زمستان سخت است.
البته به نظر میرسد کرملین تاحدی درباره کاهش قیمت نفت هشدار داده بود زیرا قبل از این اتفاقات ارزش روبل نیز به شدت کاهش یافته است. به گفته «سچین» شرکتهای نفت روسیه به کاهشهای چشمگیر بهای نفت عادت کردهاند. کاهش بهای نفت حتی کمتر از 60دلار برای روسیه سهمگین نیست تا تولیدات خود را متوقف کند اما دلیل اصلی بیمیلی روسیه برای کاهش تولید، آن است که نمیتواند نفت کمتری بفروشد. صادرات نفت یکی از منابع درآمد این کشور است و همزمان تحریمهای غرب دسترسی روسیه به سرمایههای جهانی را محدود کردهاند. به همین دلیل شرکتهای نفتی روسیه باید همچنان به صادرات ادامه دهند.
از سوی دیگر تحریمها دسترسی روسیه به فناوری استخراج نفت غرب را محدود کرده و به کاهش سرعت پروژههای جدیدی مانند پروژه مشترک «اکسون موبیل» و «رزنفت» منجر شده است. «الکساندر کورنیلو» یکی از تحلیلگران بازار انرژی «آلفا بانک» در مسکو میگوید: اگر استخراج نفت از برخی چاهها اقتصادی نباشد، احتمالا تولید نفت روسیه کاسته شود اما هیچکاهش تولیدی به صورت عمدی انجام نمیشود. روسیه با تمام توان به صادرات نفت ادامه خواهد داد.
آسیا مقصد جدید صادرات روسیه
در همین زمینه روزنامه والاستریت ژورنال خبر داده است روسیه تصمیم دارد با وجود کاهش بهای نفت و تحریمهای غرب صادرات نفت خود به آسیا را افزایش دهد. آن هم در حالی که ذخایر نفت منطقه به بیشترین حد ممکن رسیده است. این حرکتی استراتژیک است زیرا تقاضای انرژی در بازارهای معمول این کشور یعنی اروپا کاسته شده است.
صادرات نفت روسیه به آسیا به وسیله خط لوله ESPO از سال 2009 انجام میشود. این خط لوله بهطور مستقیم از بندر «کوزمینو» در شرق روسیه به شمال چین میرسد. افزایش ذخایر نفت خام روسیه در آسیا به کشورهایی مانند چین و ژاپن کمک میکند از اتکا به نفت خاورمیانه بکاهند و از سوی دیگر مسکو میتواند مقصدی جدید یکسوم صادرات نفتخام خود را تا 2020میلادی بیابد. صادرات نفت روسیه از طریق خط لوله ESPO نیز بهطور متوسط در 2014 حدود 820هزار بشکه در روز است که باید رقم 1.1میلیون بشکهای که در بندز کوزمینو بارگیری میشود را نیز اضافه کرد. این محمولهها عموما به چین، ژاپن، کرهجنوبی، فیلیپین، تایلند، سنگاپور، استرالیا، نیوزیلند و تایوان میروند.
افزایش مالیات
راهی برای کمک به پالایشگران
روسیه تصمیم دارد از فرصت کاهش قیمت نفت استفاده کند و ظرفیت پالایش خود را افزایش دهد. در ماه جولای صادرات نفت خام روسیه به پایینترین حد در 6سال اخیر رسید زیرا پالایشگران این کشور مدت زمان کمتری به فعالیتهای حفظ و نگهداری مشغول بودند و تولید سوخت افزایش یافت.
محمولههای نفتخام نیز در 6ماهه منتهی به ژوئن 5.3درصد نسبت به همین بازه در سال گذشته کاهش یافته و به 4.95میلیون بشکه در روز رسید. در همین دوره زمانی تولید نفت یکدرصد افزایش یافت. در آن زمان روسیه تصمیم داشت مالیات واردات نفت و سوخت را افزایش دهد اما بهنظر میرسد تمام این نقشهها برباد رفته است زیرا علاوه بر تحریم روسیه، فروپاشی قیمت نفت نیز بیش از پیش صنعت نفت روسیه را ویران کرده و مشتریان آن را برباد داده است.
«ایگور یوسف اف» یکی از وزرای سابق نفت روسیه معتقد است روسیه میتواند با کاهش صادرات و تمرکز روی ظرفیت پالایش داخلی مانعی در برابر روند کاهشی قیمت نفت ایجاد کند. در حال حاضر مسکو به نفت بشکهای 100دلار و بالاتر از آن نیاز دارد تا بودجه خود را متوازن کند. زیرا وضع مالی آن از تحریمها ضربه خورده است. در هر حال روسیه مجبور است به تدریج ذخایر خود را در بازار جهانی بکاهد و همزمان ظرفیت پالایش خود را نیز گسترش دهد.
آمریکا اعتراف کرده یکی از اهدافش در کاهش قیمت نفت، فشار بر روسیه است
روسیه سعی دارد مشتریان آسیایی را جایگزین اروپاییها کند
در صورتی از صادرات روسیه کاسته میشود که استخراج اقتصادی نباشد
کاهش قیمت نفت رویای توسعه صنعت پالایش روسیه را برباد داد