تیمی به رهبری دانشمندان دانشگاه آکسفورد، از تحلیل ایزوتوپهای فلز «روی» در خون انسان، برای تشخیص زودهنگام سرطانسینه استفاده کردهاند.
این محققان از همان شیوههای تحلیل ایزوتوپهای فلزاتی بهره بردهاند که برای بررسی آبوهوا و شکلگیری سیارات بهکار میروند. تیم علمی برای نخستینبار در جهان نشان داد، بروز تغییر در ترکیب ایزوتوپی فلز روی در بافت سینه، امکان ارایه نوعی نشانگر زیستی برای تشخیص زودهنگام سرطان سینه را فراهم میکند.
در این تحقیق که دانشمندانی از دانشگاه امپریال کالج لندن و موزه حیاتوحش لندن نیز حضور داشتند، میزان فلز روی خون و سرم خونی 10 شرکتکننده بررسی شد. 5 تن از این افراد مبتلا به سرطان سینه و 5 تن دیگر سالم بودند.
دانشمندان همچنین نمونههای مختلف بافت سینه بیماران مبتلا به سرطان را بررسی کردند. با استفاده از شیوههایی که 100 برابر شیوههای کنونی به تغییرات موجود در ترکیب ایزوتوپی فلزات حساساند، محققان تفاوتهای کلیدی را در فلز روی خون بیماران تحتبررسی شناسایی کردند.
این تفاوتها بر اثر سرطان به وجود میآیند زیرا سلولهای سرطانی شیوه پردازش فلزات موجود در خون را تغییر میدهند. همچنین وجود تغییرات در فلز مس خون یکی از بیماران مبتلا به سرطان سینه، سرنخ دیگری است که شاید بتوان از آن برای شناسایی زودهنگام نشانگر زیستی جهت تشخیص سرطان سینه استفاده کرد.
دهههاست دانشمندان میدانند بافتهای سرطان سینه دارای تراکمات بالای فلز روی هستند اما مکانیسمهای مولکولی دقیقی که عامل این موضوع هستند، به شکل معما باقی مانده بودند. محققان حاضر در این بررسی دریافتند، شیوههای بهکار رفته در علوم زمین میتوانند به آنها در درک چگونگی کاربرد فلز روی برای سلولهای سرطانی کمک کنند. این روشها همچنین نشان میدهند چگونه سرطان سینه منجر به بروز تغییراتی در فلز روی خون فرد مبتلا به سرطان میشود. این امر نشانگر زیستی قابلشناسایی برای تشخیص زودهنگام سرطان سینه در اختیار میگذارد.
محققان بر این باورند درک رفتار سلول سرطانی میتواند به طراحی درمانهای سرطانی بینجامد. این تحقیق همچنین آغاز رویکردی کاملا جدید است با این حال، بررسیهای بیشتری برای شناسایی تغییرات تراکم فلزها بر اثر سرطانهای دیگر لازم است. جزییات این دستاورد علمی در نشریه Metallomics قابلمشاهده است.