شکوه باغسازی ایرانی را میتوان با پاییزگردی در باغ غیرکویری منطقه تاریخی عباسآباد بهشهر مازندران به نظاره نشست. بهگزارش مهر، شهرستان بهشهر به لحاظ داشتن بیش از ۱۳۵محوطه و بنای تاریخی ثبتی و ۱۰ منطقه نمونه گردشگری، به «نگین گردشگری مازندران» مشهور است. در این بین منطقه تاریخی عباسآباد بهشهر با دارا بودن جاذبههای منحصربهفرد تفریحی، میراثی و گردشگری در دل جنگل از اهمیت فراوانی برخوردار است.
مجموعه تاریخی عباسآباد بهشهر كه به دستور شاه عباس اول صفوى در سال ۱۰۲۰ و ۱۰۲۱ قمری ساخته و درحال حاضر مهمترین باغ غیرکویرى ایران محسوب مىشود، شامل دریاچه، كاخ، برج و حمام و... است كه دریاچه عباسآباد با دارا بودن عمارتی در وسط خود از زیبایی بینظیری برخوردار است.
وسعت دریاچه عباسآباد بهشهر بالغ بر ۱۰ هکتار بوده که در مرکز آن عمارتی به ارتفاع ۱۸ متر قرار گرفته و در فصل آبگیری دریاچه به زیر آب میرود. گهگاه فقط سقف آن از آب بیرون میآید، اما در فصول کمآبی تمام عمارت از آب بیرون و نمایان است، اما شگفتانگیز آن است که این ساختمان با اینکه بیش از نیمی از سال را در زیر آب به سر میبرد اما پس از سالهای متمادی همچنان پابرجا و استوار است. منطقه تاریخی عباسآباد بهشهر از مکانهای دیدنی استان مازندران به شمار میآید و عمارت وسط آب در دریاچه عباسآباد این بنا که با مصالح آجر و ساروج در میانه آب واقع شده در اصل پایهای برای کاخی بوده که اکنون اثری از آن موجود نیست.
در کنار دریاچه عباسآباد بهشهر، باغ بزرگ ۱۴۰هکتاری عباسآباد با دارا بودن امکانات تفریحی همچون رستوران، چایخانه، نمازخانه، بازدید و اقامت از این دریاچه را راحتتر میکند.
مكانیزم آبیاری كه در دوره صفویه در این منطقه ایجاد شده، بسیار بینظیر است و یكی از شاخصههای ثبت این باغ در فهرست جهانی همین مكانیزم منحصربهفرد موجود در باغ در رابطه با چرخش آب است.
حجم آب استخر در فصول مختلف سال تغییر مىکند تا حدى که در برخى از فصول، عمارت داخل استخر کاملا به زیر آب فرو رفته و در برخى زمانها و در حالت کمآبى که عموما فصل تابستان است کاملا هویدا مىشود. با این حال و در کمال شگفتى با وجود این همه تغییرات که بهصورت متوالى تکرار مىشود این بنا همچنان بهطور مستحکم پا برجا مانده تا حیرت بازدیدکنندگان را برانگیزد.
دو برج آجری نیز در قسمت جنوب غربی باغ تاریخی عباسآباد به فاصله ۱۶۹ متری از آن به سمت محوطه گلباغ؛ ایستگاه توزیع آب، با قطر ۷ متر و ارتفاع ۱۴ متر و همچنین به فاصله تقریبی ۱۸۶ متری از یکدیگر احداث شدهاند.
قاسم نوروزی یكی از شهروندان بهشهری با اشاره به وجود منطقه گردشگری و تاریخی عباسآباد بهشهر گفت: این منطقه متاسفانه هنوز برای بسیاری از هموطنان ناشناخته است كه برای شناساندن آن باید تلاش جدی صورت گیرد.
وی یکی از خلأهای موجود در راستای جذب گردشگر به این منطقه و شهرستان را وجود چالشهای حوزه عمران شهری دانست و ادامه داد: توسعه فضای سبز، زیباسازی، مبلمان شهری، بهبود سیستم روشنایی شهر و ... از الزمات حوزه عمران شهری است كه میتواند به جذب هرچه بیشتر گردشگران به استان و استفاده از جاذبههای درون شهری کمک کند. علیاكبر صداقتی نیز در اینباره با اشاره به اینكه تبلیغات مناسبی برای وجود مناطق تاریخی در ورودیهای شهرستان انجام نشده است، خاطرنشان كرد: وقتی وارد شهرهای توریستی و گردشگری كشورمان میشویم در ابتدای هر شهر، اطلاعات مربوط به گردشگری شهر مشخص است اما متاسفانه بهشهر فاقد چنین راهنمای شهری است كه باید این اطلاعات بهصورت بزرگ و در قالب بنر در ورودیها نصب شود.
وی گفت: اصفهان با دارا بودن مکانهای شبیه به این اماكن نصف جهان لقب گرفته است و لذا ما باید بهشهر را بهعنوان شهر میراثی و بهشت گمشده ایران، بیشتر به توریستها بشناسانیم. وی گفت: بهشهر با دارا بودن مناطق تاریخی، میراثی و گردشگری میتواند همچون اصفهان و كاشان در رأس انتخاب توریستها و گردشگران باشد اما متاسفانه عدم معرفی درست این مناطق و جاذبهها، صنعت توریسم را در بهشهر فعال نكرده است. صداقتی ادامه داد: هرچند عباسآباد تا رسیدن به نقطه قوت گردشگری بسیار فاصله دارد و در برخی از موارد دستكاریهایی در میراث و گردشگری برده شده اما در سالهای اخیر كارهای خوبی درحال انجام است كه سنگفرشها، مرمت بناها و نردهكاریهای اطراف دریاچه عباسآباد ازجمله كارهای مثبتی بوده كه انجام شده است.
مدیر پایگاه پژوهشی باغهای تاریخی بهشهر نیز در رابطه با كاوشهای باستانشناسی در عباسآباد گفت: فصلهای مختلف کاوش باستانشناسی باغ عباسآباد بهشهر به همت میراث فرهنگی انجام شده است كه در بخشهای مختلف آن ورودی باغ عباسآباد، فضاهای معماری، مصالح و مواد بهكار رفته، سیستمهای آبرسانی و... انجام شد.
عبدالوهاب موسوی نسب، مساحت کل باغ را حدود ۵۳۰ هکتار توصیف کرد و گفت: این مجموعه در تاریخ ۲۰ تا ۲۱ هجری قمری همزمان با تأسیس شهر اشرف به دستور پادشاهان صفوی ساخته شد.