میوه‌های درجه 2 نایاب شدند
 
با تغییر شرایط اقتصادی مردم میوه را دانه‌ای می‌خرند
 

شهروند| کیسه میوه‌ها و سبزی‌های درجه دو که تا پیش از این تا پاسی از شب جلوی میوه‌فروشی‌های تهران بدون مشتری می‌ماند، حالا در ساعات اولیه روز نایاب می‌شود و مشتریان زیادی برای آن پیدا شده‌اند. میوه‌فروش‌های تهرانی می‌گویند میوه‌ها و صیفی‌جات درجه دو که معمولا متقاضی خاصی نداشتند و گاهی به صورت مجانی به مشتریان داده می‌شد، حالا پرمشتری شده‌اند.
بازار میوه‌ها و سبزی‌های درجه چند این روزها حسابی پررونق شده است. آن‌گونه که میوه‌فروشی‌های سطح شهر به «شهروند» می‌گویند: «بعد از بالا رفتن قیمت‌ها مردم برای میوه و صیفی‌جات ارزان‌قیمت سر و دست می‌شکنند و در همان ساعت‌های ابتدایی صبح محصولات درجه 2 و 3  تمام می‌شود.  این درحالی است که همین چند ماه پیش این میوه و صیفی‌جات کیسه‌کیسه شده هیچ مشتری نداشته و روزها جلوی در مغازه‌ها باقی می‌ماند و درنهایت میوه‌فروش یا آنها را مفت و مجانی به برخی از مشتریان مستحق خود می‌داد یا این‌که دور می‌ریخت. براساس عرف رايج در ميوه‌فروشي‌ها، ميوه‌هاي لك‌دار يا له‌شده يك‌سوم قيمت ميوه‌هاي سالم به فروش مي‌رسد و از آن‌جا كه قيمت ميوه بالاست، بسیاری از شهروندان دنبال ميوه لك‌دار مي‌روند تا به نوعي ميوه حداقلي به خانه ببرند!
هندوانه تنها میوه ارزان‌قیمت
اما حالا دیگر شرایط فرق کرده است. کافی است سری به میوه‌فروشی‌های سطح شهر بزنید تا ببینید به جز گوجه، خیار، سیب‌زمینی و هویج کمتر محصولی را می‌بینید که قیمتی زیر 10‌هزار تومان داشته باشد. قيمت ميوه كه در سال‌هاي قبل عمدتا در شب عيد و برخي مناسبت‌هاي‌ سال افزايش مي‌يافت، در ماه‌هاي اخير بدون هيچ بهانه‌اي، بيشتر و بيشتر شده است تا آن‌جا كه ديگر در مغازه‌هاي ميوه‌فروشي میوه‌ای ارزان‌تر از 8‌هزار تومان یافت
نمی‌شود.
درحال حاضر هندوانه ارزان‌ترین میوه‌ای است که می‌توان خرید. البته اگر قیمت هر کیلو  از این محصول را حدود 3‌هزار و 500 تومان در نظر بگیرید، خرید یک هندوانه کوچک 5 کیلویی دست‌کم برای شما 17‌هزار و 500 تومان آب می‌خورد. بعد از هندوانه می‌توان ملون را ارزان‌ترین میوه موجود در بازار دانست که هر کیلوی آن بسته به نوعش بین 5 تا 7‌هزار تومان فروخته می‌شود.  
چند کیلو میوه و سبزی می‌توان در ماه خرید
بر اساس گزارشی که مرکز آمار حدود یک هفته پیش منتشر کرده، قیمت میوه و خشکبار نسبت به مدت مشابه ‌سال گذشته 111‌درصد و سبزیجات (سبزی و حبوبات) 157‌درصد رشد داشته است. این رشد قیمت در شرایطی رخ داده که این دو گروه کالایی  در مجموع چیزی حدود 6.5‌درصد از سبد هزینه خانوار را به خود اختصاص داده‌اند. درواقع اگر حداقل حقوق را چیزی حدود یک‌میلیون و 500‌هزار تومان در نظر بگیریم، یک خانواده  معمولا چیزی حدود 97‌هزار و 500  تومان از درآمد خود را صرف خرید میوه و سبزی می‌کند. اما با این پول واقعا چند کیلو میوه و سبزی می‌توان خرید. درحال حاضر هر کیلو سیب قرمز در میدان میوه‌وتره‌بار حدود 9‌هزار تومان، پرتقال 8‌هزار تومان، موز 11‌هزار تومان، کیوی 8 هزار تومان، گوجه‌سبز 30‌هزار تومان، خیار 5‌هزار تومان، سیب‌زمینی 5‌هزار تومان، پیاز 11‌هزار تومان، گوجه‌فرنگی  5‌هزار تومان و کاهو 5‌هزار تومان  قیمت دارد. یک حساب‌کتاب سرانگشتی نشان می‌دهد با بودجه‌ای که مرکز آمار  اعلام کرده تنها می‌توان 5 کیلو میوه و 5 کیلو صیفی‌جات خرید. حال اگر متوسط یک خانواده‌ای را 4 نفر در نظر بگیریم، هر نفر در یک ماه تنها دو  کیلو و 400 گرم و روزانه  چیزی حدود 80  گرم میوه و صیفی‌جات مصرف می‌کند‌. جالب است بدانید یک سیب معمولی چیزی حدود 200 گرم وزن دارد.
كاهش خريد ميوه از سوي مردم
گشتی در ميوه‌فروشی‌هاي مركز تهران حكايت از آن داشت كه ميزان خريد ميوه توسط مردم از ميوه‌فروشي‌ها بسيار كاهش يافته و ديگر از خريدهاي بالای 5 كيلويي ميوه خبري نيست. سال‌ها قبل، وفور ميوه و قيمت‌هاي مناسب آن سبب مي‌شد شهروندان به خريد سبدي يا صندوقي ميوه بپردازند، تا آن‌جا كه دورريز ميوه در منازل شهروندان زياد بود.
اما گفته‌هاي ميوه‌فروشان تهراني حاكي است كه اكنون و به‌خصوص در ماه‌هاي اخير، شهروندان در خريد ميوه به یک تا دو کیلو قناعت مي‌كنند، حتی خريد ميوه‌هاي دانه‌اي در شماري از ميوه‌فروشي‌هاي تهران رواج يافته و مردم عمدتا ترجيح مي‌دهند در خريد ميوه وسواس زيادي به خرج داده و خريد حداقلي داشته باشند. یکی از میوه‌فروشی‌های سطح شهر تهران  با بیان این‌که درخواست خرید‌های نیم‌کیلویی این روزها خیلی زیاد شده است، به «شهروند» می‌گوید: «تا پیش از این مردم وقتی می‌خواستند سیب‌زمینی و پیار  بخرند، 2 یا 3 کیلو خرید می‌کردند، اما حالا بسیاری از مردم به اندازه نیاز 2 یا 3 روز خود خرید انجام می‌دهند. چه کسی در شرایط فعلی می‌تواند یکباره 50‌هزار تومان برای سیب‌زمینی و
پیاز پول دهد.
سهم صفر‌درصدی کشاورزان از گرانی میوه و سبزی
«قیمت پیاز تا به دست مردم برسد، 3برابر می‌شود، رشد قیمت خرما از مبدا  تا مقصد بیش از 60‌درصد است»، اینها تنها بخشی از عناوین خبری دیروز بود که نشان می‌داد کشاورزان از گرانی ماه‌های اخیر میوه و صیفی‌جات سهمی ندارند. به‌عنوان مثال پیازی که این روزها در میوه‌فروشی‌ها چیزی حدود 12‌هزار تومان فروخته می‌شود، به قیمت یک‌هزار و 500 تومان، سیب‌10‌هزار تومانی درجه  یک را  حدود 4‌هزار تومان و خرمای 40‌هزار تومانی را حدود 25‌هزار تومان از کشاورزان می‌خرند.


 
http://shahrvand-newspaper.ir/News/Main/160195/میوه‌های-درجه-2-نایاب-شدند