| شکوفه علایی | متخصص مغز و اعصاب|
استرس، هوای گرم و مرطوب، نورهای شدید، برخی مواد غذایی مانند شکلات، پنیر و موادی که شیرینی زیادی دارند، سردرد میگرنی را بدتر میکنند.
سردردهای میگرنی جزو سردردهای اولیه است. علامت مشخصی برای ایجاد این نوع سردردها وجود ندارد مثلا سردردهای سینوزیتی ناشی از سینوزیت است، اما سردردهای میگرنی علت مشخصی ندارد.
سردردهای میگرنی 2 تیپ مشخص دارند که یکی میگرن شایع و دیگری میگرن نورولوژیک است.
عمدهترین علامت میگرن شایع، معمولا سردرد یکطرفه است که در ناحیه گیجگاهی شروع میشود و ضرباندار است هر چند که این سردرد میتواند دوطرفه نیز باشد و فرد شدت و ضربان را نیز تجربه نکند. سردرد میگرنی شایع گاهی چنان شدید است که در عملکرد فرد اختلال ایجاد میکند.
مبتلایان به سردرد میگرنی شایع تمایل به خوابیدن دارند و پس از چند ساعت خواب سردرد آنها تمام میشود.
در سردرد نورولوژیک، فرد مبتلا قبل از سردرد مشکلات بینایی را تجربه میکند معمولا اشکال در بینایی از یک گوشه چشم شروع میشود و به قسمت جلوی میدان بینایی میرسد که موجب میشود فرد به جای دید طبیعی در میدان دید خود خطوط نورانی که معمولا به شکل زیگزاگ هستند را مشاهده کند، گاهی نیز جلوی چشم آنها سیاه میشود.
این علامت از چند دقیقه تا حدود نیم ساعت طول میکشد و پس از آن سردرد شروع میشود، معمولا پس از شروع سردرد اشکال بینایی نیز برطرف خواهد شد.
سردردهای میگرنی از چند ساعت تا حدود 48 ساعت ادامه دارد و بعد از آن از بین میرود، همچنین دفعات بروز این سردردها در افراد مختلف متفاوت و ممکن است ماهی یکبار تا حدود 3 ماه یکبار به وقوع بپیوندد.
برخی مبتلایان تهوع و استفراغ همراه با سردرد را تجربه میکنند. یکی از نکاتی که باید به آن توجه شود عوامل تشدیدکننده سردرد است، مبتلایان به سردردهای میگرنی چنانچه کمتر یا بیشتر از زمان معمول بخوابند دچار سردرد میشوند از سویی دیگر زمان غذا خوردن آنها نیز اهمیت زیادی دارد و چنانچه غذا خوردن را به تعویق بیندازند ممکن است دچار سردرد شوند.
استرسها و هیجانات روانی، هوای گرم و مرطوب، نورهای شدید و حتی نور آفتاب و پروژکتورهای قوی در عود و وخیم شدن سردردهای میگرنی موثرند.
برخی موادغذایی مانند شکلات، پنیر و موادی که شیرینی زیادی دارند سردرد را بدتر میکنند.
سبک زندگی با خواب، غذای منظم، زندگی در هوای معتدل، جلوگیری از موادی که موجب سردرد میشوند و پرهیز از غذاهای حاوی مواد نگهدارنده مانند سوسیس و کالباس در کاهش سردردهای میگرنی موثر است.
تشخیص میگرن براساس پرسش و پاسخی است که پزشک با بیمار مطرح میکند همچنین MRI زمانی تجویز میشود که ممکن است دلیل دیگری برای سردرد وجود داشته باشد چرا که گاهی ضایعات درون مغز موجب سردرد تیپ میگرنی میشود.
2 دسته درمان دارویی برای میگرن وجود دارد، یکی از این دسته داروها زمانی باید مصرف شود که فرد مبتلا احساس میکند سردردش درحال شروع شدن است که از آن جمله میتوان سوماتریپتان و ریزاتریپتان را نام برد، معمولا سردردهای میگرنی به این داروها پاسخ خوبی میدهند.
زنان باردار، افراد سالخورده و بیماران قلبی باید از مصرف این داروها بپرهیزند.
گروه دوم داروها جنبه پیشگیرانه دارند و زمانی تجویز میشوند که دفعات سردردهای میگرنی زیاد و بیش از 2 بار در هفته اتفاق میافتد، معمولا پروپرانول و آمیتریپتیلین داروهای خط اول این نوع درمان هستند.
همچنین داروهای ضد صرع مانند والپروات سدیم و توپیرامات در پیشگیری از سردردهای میگرنی موثرند.