کاظم چلیپا نقاش
رسانههای دیداری و شنیداری حاکم بر جامعه اصلیترین مشکل پیشروی کتاب در ایران هستند. گسترش روزافزون رسانههای تصویری چون تلویزیون و شبکههای ماهوارهای از یکسو و نفوذ اینترنت در میان مردم از سوی دیگر بهعنوان دو مانع جدی، روند رویگردانی مردم از کتاب و مطالعه را شدت بخشیدهاند. در این بین نباید از نقش غیرقابل انکار مدارس غافل شویم. زمانی که برای رفع یک مشکل اجتماعی نیاز به انجام کار فرهنگی را احساس میکنیم، شایسته است تمرکز اصلی خود را روی کودکان و نوجوانان بگذاریم. آنان آیندهسازان کشوری هستند که امروز وضع چندان مناسبی در حوزه مطالعه ندارد.
سرانه مطالعه ازجمله شاخصهای جدی آماری در مقوله مطالعه است. از همین رهگذر مدارس میتوانند نقش تعیینکنندهای در افزایش سرانه مطالعه در کشور ایفا کنند. اگر در دوران تحصیل بتوانیم شوق و علاقه به کتاب و لذت مطالعه را به کودکان بچشانیم در آینده نیز با جامعهای مطالعهگر و کتابدوست مواجه خواهیم بود. با توجه به آنکه در طول سالهای اخیر میزان مهاجرت روستاییان و ساکنان شهرهای کوچک به کلانشهرها، افزایش چشمگیری داشته است، میتوان امیدوار بود کتابخانههای روستایی این مهاجرت بیرویه را کاهش دهند. با این توضیح که آشناکردن مردم روستاها و شهرهای کوچک با کتاب و کتابخوانی و گسترش کتابخانههای روستایی راهحل مناسبی در این حوزه خواهد بود.
راهکارهای که موجب توفیق در امر مطالعه خواهد بود آشنا کردن مردم در روستاها و شهرهای کوچک با کتاب و کتابخوانی است. میتوان با گسترش کتابخانههای روستایی در این حوزه موفق عمل کرد.