شهروند| رئیسجمهوری آمریکا در سخنرانی خود در بین مهاجران کوبایی حاضر در آمریکا از اعمال سیاستهای جدید آمریکا در قبال این کشور و لغو تمام قراردادهای قبلی با کوبا خبر داد. به گزارش رویترز، «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری آمریکا گفت تمام توافقاتی که «باراک اوباما» رئیسجمهوری سابق آمریکا با کوبا داشته است را لغو خواهد کرد.
وی در سخنرانی در جمع مهاجران کوبایی در فلوریدا اظهار داشت: ما قصد داریم روند اشتباه دولتهای گذشته با کوبا را اصلاح کنیم. من تمام توافقهای قبلی آمریکا با دولت کوبا را لغو میکنم. منافع قراردادها با کوبا به جیب ارتش و نظامیان میرود. رئیسجمهوری آمریکا اعلام کرد: تا زمانی که آزادی بیان تضمین نشود، آزادی فعالیت سیاسی مردم و مطبوعات اعمال نشود، با کوبا قراردادی نداریم و تحریمها علیه این کشور را تا برگزاری انتخابات و ایجاد آزادی بیان ادامه میدهیم.
ترامپ افزود: همه شما که اینجا هستید از رژیم ترسناک کاستروها در کوبا زخم خوردهاید. شما خودتان از من خواستید که صدای سرکوبشدگان باشم. رئیسجمهوری آمریکا تصریح کرد: منافع آمریکا در این است که کشورها آزاد باشند؛ چه کوبا باشد و چه ونزوئلا. ما چشممان را به روی جنایات در کوبا و دیگر کشورها نمیبندیم. رئیسجمهوری آمریکا همچنین دستور وضع محدودیتهای سختگیرانهتر بر سفر شهروندان آمریکایی به کوبا و قطع معاملات بازرگانی آمریکا با ارتش این کشور را صادر کرد و گفت که به یاری خداوند، بهزودی یک کوبای آزاد را محقق خواهیم کرد.
اما فشارهای وارده از سوی شرکتهای آمریکایی و حتی برخی از جمهوریخواهان بر ترامپ که مصرانه خواهان عدم بازگشت به سیاستهای گذشته واشنگتن در قبال کوبا هستند، سبب شد که ترامپ برخی از گامهای دولت پیشین آمریکا به سمت عادیسازی روابط با کوبا را دست نخورده باقی گذارد. ازجمله این اقدامات میتوان به بازگشایی سفارت آمریکا در هاوانا اشاره کرد؛ اما سیاست جدید واشنگتن در قبال کوبا، اکثر معاملات بازرگانی آمریکا با «گروه شرکتهای بازرگانی نیروهای مسلح» را ممنوع میکند. گروه مذکور یک شرکت کوبایی است که در تمام بخشهای حوزه اقتصادی فعالیت دارد.
تیرماه سال 94 بود که جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا در یکی از روزها در خلال مذاکرات هستهای با ایران به میان خبرنگاران آمد و در بیانیهای رسمی درباره تغییر سیاستهای آمریکا درباره کوبا سخن گفت. پس از آن، کاخسفید اعلام کرد که تحریمها علیه کوبا را لغو کرده و قصد دارد به سیاست 55ساله آمریکا در قبال کوبا پایان داده و فصل جدیدی را در روابط بگشاید. در راستای این تغییر رویکرد سیاسی، سفارت آمریکا در کوبا و سفارت کوبا در آمریکا بازگشایی شد و جان کری برای بازگشایی سفارت به کوبا سفر کرد. باراک اوباما نیز در سفری رسمی به کوبا رفت و مورد استقبال رائول کاسترو، رهبر کوبا قرار گرفت. روند سیاسی میان دو کشور بهظاهر به حالت عادی برگشته بود که دونالد ترامپ در دوران نامزدیاش برای انتخابات ریاستجمهوری وعده لغو تعهدات آمریکا را در قبال کوبا مطرح و اعلام کرد که در صورت پیروزی در انتخابات به این وعده جامه عمل میپوشاند. پس از پیروزی در انتخابات نیز دونالد ترامپ در دوران انتقال قدرت، این وعده را بار دیگر مطرح کرد که با واکنش کاخسفید روبهرو شد. کاخسفید به «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری منتخب آمریکا درباره اقدام در راستای تنشآفرینی در سیاست با کوبا هشدار داد.
ترامپ گفته بود که اگر توافق بهتری با کوبا به دست نیاید، توافق فعلی با این کشور را لغو میکند. کاخسفید در واکنش به این سخنان جنجالبرانگیز ضمن هشدار در این مورد گفت که چنین اقدامی پیامدهای قابل توجه دیپلماتیک، اقتصادی و فرهنگی به دنبال دارد و این سیاست یکی از سیاستهای راهبردی در دوران «باراک اوباما» رئیسجمهوری فعلی این کشور است. کاخسفید همچنین اعلام کرد که لغو چنین توافقهایی میان 2 کشور ازجمله میان آمریکا و کوبا که پس از چند دهه روابط دیپلماتیک را از سر گرفتند و پرواز میان آنها برقرار شده و چندین مورد تحریم هم لغو شدهاند، سنگین خواهد بود. ترامپ طی یک بیانیه توییتری با بد فرض کردن توافق آمریکا و کوبا، دولت این کشور را مسئول این اتفاق دانست و مدعی شد: «اگر کوبا نخواهد به خاطر مردمش، مردم کوبایی-آمریکایی و کل ایالات متحده، توافقی بهتر را حاصل کند، من آن توافق را لغو میکنم.» وی پیشتر طی بیانیهای غیردیپلماتیک که در پی درگذشت «فیدل کاسترو» رهبر انقلابی کوبا منتشر کرده بود، وی را «دیکتاتوری بیرحم» توصیف کرده و میراث کاسترو را «جوخههای آتش، تاراج، درد و رنج غیرقابل تصور، فقر و فقدان حقوق بشر» اعلام کرده بود.
حالا کوبا در واکنش به این اقدام ترامپ اعلام کرده که حاضر است با آمریکا در این خصوص مذاکره کند. در بیانیه منتشرشده از سوی دولت کوبا، این کشور سیاست جدید آمریکا در قبالهاوانا را لفاظی «خصمانه» نامید؛ اما اعلام کرد که تمایل دارد تا به مذاکرات قابل احترام با آمریکا درباره مسائل مشترک بپردازد. رائول کاسترو، رئیسجمهوری کوبا اعلام کرد، صحبتهای ترامپ پر از لفاظیهای خصمانه بود. وی در بیانیهای که در وبسایت دولتی و تلویزیون کوبا منتشر شد، اعلام کرد که این سخنرانی از سوی رئیسجمهوری آمریکا برخلاف موضع آشتیجویانه است و گفت که کوبا به دنبال تداوم مذاکرات با آمریکا بر روی مسائل مختلف است. دولت کوبا میگوید دو سال گذشته نشان داده که دو کشور میتوانند در یک مسیر متمدنانه با یکدیگر همکاری و همزیستی داشته باشند. دولت رائول کاسترو تأکید کرد: «هرگونه راهبرد برای تغییر سیستم سیاسی، اقتصادی و اجتماعی چه از طریق اعمال فشار و چه از طریق روشهای نامحسوستر، محکوم به شکست خواهند بود.»
البته این نخستینبار نیست که دونالد ترامپ از طریق فرمان ریاستجمهوری توافقاتی را لغو کرده و يا فرمانهایی صادر میکند که با اعتراضات گسترده داخلی و خارجی مواجه میشود. فرمان ممنوعیت ورود مسلمانان به خاک آمریکا و فرمان خروج آمریکا از معاهده زیستمحیطی پاریس ازجمله فرمانهایی بودند که با اعتراضات گسترده نهادهای بینالمللی، رهبران جهان و حتی مردم خود آمریکا مواجه شدهاند.