مینو محرز، رییس مرکز تحقیقات ایدز ایران در گفت و گو با «شهروند»:
 
از 2 سال پیش میزان مراجعه زوج های مبتلا به ایدز بالا رفته است
 
مدیر کل پیشگیری از آسیب های اجتماعی سازمان بهزیستی: بسیاری از زنان قربانی ایدز از طریق روابط زناشویی مبتلا شدند
 

شهروند| آمارهای ایدز را همه می‌شناسند. آمارهایی که چند وقت یک‌بار از سوی وزارت بهداشت اعلام می‌شود و وضع نگران‌کننده‌تری از ابتلا به این بیماری را تشریح می‌کند. آخرین گزارش وزارت بهداشت از شیوع این بیماری، تابستان‌ سال گذشته منتشر شد که نشان می‌داد تا آن تاریخ 31‌هزار و 950 نفر به عفونت اچ‌آی‌وی مبتلا شده‌اند. اینها البته آمار موارد شناسایی شده است و آمارهای غیررسمی، حکایت از ابتلای چهار برابر این تعداد یعنی نزدیک به 80 تا 100‌هزار نفر دارد. براساس آخرین گزارشی که از سوی رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت اعلام شد، نشان می‌داد که 84‌درصد مبتلایان به این بیماری، مرد و 16‌درصد زن هستند. آماری که مشخص می‌کند تعداد زنان مبتلا به این بیماری در حال افزایش است. در شرایطی که محمدمهدی گویا، از افزایش انتقال ایدز از طریق روابط جنسی خارج از ازدواج سخن گفته بود، مدیرکل پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی سازمان بهزیستی اما در آخرین اظهارنظرش، از افزایش روند بسیاری از زنان قربانی در چارچوب روابط زناشویی خبر داد: «سرعت ابتلای زنان به بیماری ایدز شدت گرفته است، این روند افزایشی در حالی است که بسیاری از زنان قربانی در چارچوب روابط زناشویی به بیماری ایدز مبتلا شده‌اند، یعنی افرادی که از طریق همسرشان و در چارچوب محیط خانواده و در نقش همسر و مادر بیمار شده‌اند.» شیرین احمدنیا تعداد افرادی که از این طریق به ایدز مبتلا می‌شوند را «قابل توجه» دانست و ادامه داد: «با وجود   این‌که مردان در ابتدا بیشترین قربانیان این بیماری بودند، اما اکنون شاهد آن هستیم که نرخ ابتلا به ایدز با سرعت بیشتری نزد زنان در مقایسه با مردان در حال افزایش است و این در حالی است که زنان جوان بیشتر در معرض خطر ابتلا قرار دارند.»
آمار دقیقی از ابتلای زنان به ایدز پس از ازدواج وجود ندارد
مینو محرز، رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران است. او در گفت‌و‌گو با «شهروند» ماجرای افزایش ابتلای زوج‌ها به ایدز را تأیید می‌کند اما در عین حال می‌گوید که: «آماری یا مطالعه‌ای در این زمینه وجود ندارد که بتوان به‌طور رسمی عنوان کرد، بیشتر زنان در چارچوب روابط زناشویی به ایدز مبتلا می‌شوند.» رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران، به مراجعه بالای زنان به بخش عفونی بیمارستان امام‌خمینی(ره) برای انجام مشاوره و آزمایش ایدز اشاره می‌کند: «زنان مبتلای زیادی به این مرکز مراجعه می‌کنند، اما آمار دقیقی وجود ندارد که نشان دهد این افراد از طریق همسرانشان به این بیماری مبتلا شده‌اند، ما هم نمی‌توانیم این را به صراحت بگوییم، چون مطالعه‌ای در این‌باره انجام نشده است.» تعداد زنان مبتلا به ایدز در حال افزایش است. این را تمام آنها که در حوزه ایدز فعالیت می‌کنند و آماری که وزارت بهداشت گاه به گاه، اعلام می‌کند، تأیید می‌کند: «در همه جای دنیا، روند ابتلا به ایدز به سمت برابری مبتلایان زن و مرد پیش می‌رود، در ایران قبلا، مردان تعداد بالایی از بیماران را شامل می‌شدند و حالا روند ابتلا در ایران مثل همه کشورهای جهان، به سمت برابری در ابتلا به این بیماری پیش می‌رود. یعنی تعداد زنان مبتلا به ایدز در ایران درحال افزایش است.» به گفته او، زنان در ایران، اغلب از طریق رابطه زناشویی و روابط جنسی خارج از ازدواج مبتلا به ایدز می‌شوند، گروهی هم کارگران جنسی هستند که میزان ابتلا در میان آنها بالاست.
او به موارد مراجعه به بخش عفونی بیمارستان امام‌خمینی(ره) اشاره می‌کند؛ به زنانی که پس از ازدواج به بیماری پی برده‌اند: «افرادی هم هستند که پس از ازدواج متوجه بیماری‌شان شده و به ما مراجعه می‌کنند، این موضوع هم تنها محدود به زنان یا مردان نمی‌شود، آنها یا افرادی هستند که از قبل مبتلا بوده‌اند و یا بعد از ازدواج مبتلا شده‌اند. واقعا هم نمی‌شود متوجه شد که قبل از ازدواج این بیماری را داشتند یا بعد از ازدواج گرفتارش شده‌اند.» رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران ادامه می‌دهد: «برخی از افراد هستند که پیش از بارداری تست ایدز می‌دهند و آن موقع متوجه بیماری‌شان می‌شوند.» تأکید محرز بر این است که روند مراجعه زوج‌های مبتلا به ایدز، از حدود دو‌ سال پیش افزایش داشته: «از دو‌ سال پیش، تعداد مراجعه این موارد به ما بالا رفته، اینها افرادی هستند که از نظر اجتماعی و تحصیلی، سطح خوبی دارند، اعتیاد ندارند اما آگاهی نسبت به روابط جنسی محافظت‌شده نداشته و پیش از ازدواج روابط جنسی پرخطر داشته‌اند.» او اجباری‌شدن آزمایش ایدز پیش از ازدواج را تأیید نمی‌کند: «برخی می‌گویند باید قبل از ازدواج آزمایش ایدز اجباری شود، اما این روش تجربه موفقی در دنیا نبوده، چرا که این بیماری دوره پنهان طولانی دارد و خیلی از مواقع بیماری در آزمایش خودش را نشان نمی‌دهد، توصیه ما به مشاوره‌های قبل از ازدواج است. از این طریق بهتر می‌شود متوجه ابتلای فرد به این بیماری شد.»

 


 
http://shahrvand-newspaper.ir/News/Main/102411/از-2-سال-پیش-میزان-مراجعه-زوج-های-مبتلا-به-ایدز-بالا-رفته-است --