شهروند| بامداد دیروز طوفانی با سرعت 130 کیلومتر استانهای شمالی کشور را درنورید. این طوفان همراه با بارش باران و رعد و برق شدید بیش از 4هزار نفر از ساکنان استانهای شمالی کشور را تحتتأثیر قرار داد و تقریبا همه شهرهای استان مازندران و برخی از مناطق استان گلستان را محاصره کرد و خسارتهای زیادی به منازل و واحدهای مسکونی، تأسیسات برقرسانی و آبرسانی وارد کرد. بارش بیوقفه باران همزمان با شروع طوفان موجب آبگرفتگی در شهرهای استانهای مازندران و گلستان شد. بهطوری که سیل در استان گلستان 4 کشته و 12 مصدوم برجای گذاشت و موجب بیخانمانی تعداد زیادی از روستايیان در استان مازندران شد. همچنین این طوفان بخشهای شمالی استان سمنان و تهران را تحتتأثیر قرار داد و موجب جاریشدن سیلاب در برخی از شهرستانهای استان گیلان شد.
قطع برق در اكثر نقاط مازندران
این تندباد سهمگین از ساعت 4 و 30 دقیقه صبح جمعه با وزش شدید باد در استان مازندران آغاز و پس از دقایقی با رعد و برق و بارش بیوقفه باران به طوفانی تمامعیار تبدیل شد. این طوفان که یک ساعتونیم به طول انجامید، در شهرهای مازندران موجب کنده شدن سقف بسیاری از منازل روستایی و شهری شد و به تابلوهای تبلیغاتی واحدهای صنفی نیز در این طوفان خسارت شدید وارد شد. از مازندران خبر میرسد كه به دنبال بارش شدید باران در برخی شهرها، بیمارستانها دچار آبگرفتگی شده و خسارتهای زیادی هم به تیرهای چراغ برق وارد شده است. درختهای زیادی روی تیرهای چراغ برق و خودروها سقوط کردهاند و برق بیشتر مناطق استان مازندران قطع شده است. سقف بیش از 50 واحد مسکونی در محمودآباد کنده شده و در بیشتر مناطق روستایی این استان به واحدهای مسکونی خسارتهای زیادی واردشده است. به گفته علی احمدی، مدیرکل مدیریت بحران استان مازندران این طوفان در شهرهای محمودآباد، آمل، بابل، قائمشهر، سوادکوه شمالی و ساری خسارتهای زیادی به پوشش سقف ساختمانهای مسکونی وارد کرده بهطوری که در بیشتر مناطق روستایی سقف ساختمانهای مسکونی از جاکنده شده است. همچنین شکستهشدن درختها، قطعی برق و آبگرفتگی معابر از عمده خسارتهای طوفان در این استان است. علی احمدی درباره تلفات جانی این طوفان هم گفت: «خوشبختانه تاکنون هیچگونه مصدومیت و کشتهای در اثر این طوفان در استان مازندران گزارش نشده است.»
4هزار طوفانزده در استانهای شمالی
این در حالی است كه عملیات امدادونجات به سیلزدگان از همان ساعت اولیه پس از وقوع طوفان آغاز شد. ناصر چرخساز، رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلالاحمر با اشاره به اینکه طوفان صبح جمعه بیش از 4هزار نفر از ساکنان استانهای شمالی کشور را تحتتأثیر قرار داده، جزییات امدادرسانی به ساکنان مناطق طوفانزده را تشریح کرد: «شهرستانهای کلاله، آققلا، بهشهر، شاهرود، بندرگز، کردکوی و گرگان در استانهای مازندران، گلستان و سمنان مناطقی است که دچار آبگرفتگی شده است. بر این اساس به ۸۴ نفر از ساکنان این مناطق خدمات امداد و نجات در قالب ۱۸ تیم عملیاتی شامل ۶۳ امدادگر و نجاتگر ارایه شده است.» او همچنین با اشاره به وقوع سیل در شهرستان استان مازندران گفت: «شهرستانهای قائمشهر، سوادکوه، آمل، بابل، ساری، جویبار و بندپی در استان مازندران درگیر طوفان بودند که ١٦تیم عملیاتی شامل ٧٤ امدادگر و نجاتگر به ساکنان این مناطق در حال خدماترسانی هستند و تاکنون به 199 نفر خدمات امدادی ارایه شده و آب و لجن 45 واحد مسکونی تخلیه شده است.» سیل و طوفان علاوه بر خسارتهای مالی، باعث تخریب حیاتوحش این مناطق هم شده است. بهطوری که برخی تصاویر ارسالی از بابل نشان میدهد که رعد و برق شدید و قطع درختان باعث تلفشدن تعداد زیادی از گنجشکهای این شهر شده است.
طوفان 130 کیلومتری در قائمشهر
به گفته نوربخش داداشی، مدیرکل هواشناسی مازندران بیشینه این تندباد با سرعت 130 کیلومتر بر ساعت در قائمشهر ثبت شده است. او درباره طوفان روز گذشته استان مازندران گفت: «شدت این تندباد که از ساعت 4 بامداد دیروز از سمت غرب مازندران شروع شد، در شهرهای آمل 94کیلومتر، نوشهر 65 کیلومتر، قائمشهر 130کیلومتر و ساری 80کیلومتر بر ساعت ثبتشده است.» نوربخش داداشی با اشاره به کاهش شدت بارشها در استان مازندران گفت: «با تأثیر این سامانه تاکنون آمل 68میلیمتر و نوشهر 47میلیمتر بیشترین بارش را داشتهاند. البته پیشبینی میشود بارشها در چند روز آینده به صورت پراکنده و نقطهای باشد.»
طوفان جان 4 نفر را در گلستان گرفت
از گلستان هم خبر میرسد كه بیشترین خسارتها به منازل مسکونی و معابر شهری گرگان وارد شده و نیروهای امداد و آتشنشانی مشغول ساماندهی اوضاع و کمک به مردم هستند. این طوفان در استان گلستان علاوهبر خسارتهای مالی باعث مرگ چهارتن از هموطنانمان شد. بنابر اعلام مرتضی اکبرپور، معاون آمادگی و مقابله سازمان مدیریت بحران کشور در پی بارشهای روز گذشته در استان گلستان در روستای مراوهتپه، اعضای یک خانواده سه نفره جان خود را از دست دادند. او در تشریح این حادثه گفت: «کودک خردسال این خانواده به دنبال جاریشدن سیل به آب افتاده بود که پدر برای نجات جان فرزندش وارد عمل میشود؛ اما او هم گرفتار سیل شده و سپس مادر خانواده برای نجات اعضای خانوادهاش وارد مسیر سیلاب شده که متأسفانه او نیز همانند همسر و فرزندش به علت غرقشدگی جان خود را از دست میدهد.» معاون آمادگی و مقابله سازمان مدیریت بحران کشور همچنین از جانباختن یک پیرزن به دلیل صاعقه در یکی از روستاهای آزادشهر این استان خبر داد و اضافه کرد: «این خانم ساعت 10 صبح جمعه در زمینهای کشاورزی روستای قزلجه شهرستان آزادشهر در حال کار بود که به علت برخورد صاعقه جان خود را از دست میدهد و جسد وی در زمین پیدا شد.» اکبرپور درباره وقوع طوفان در استان مازندران نیز گفت: «در محدوده آمل به دلیل بارش شدید باران، سیل جاری شد و در بخشهایی از فیروزکوه در استان تهران و سوادکوه در استان مازندران نیز طوفان خساراتی را بر جای گذاشته است، اما این خسارتها فقط مالی بوده است و خوشبختانه منجر به مرگ یا مصدومیت هموطنانمان در این مناطق نشده است.» او به جاری شدن سیلاب در استان گیلان هم اشاره کرد: «بارش باران در شهرستانهای آستارا، انزلی و تالش سبب جاریشدن سیلاب در بخشهایی از این مناطق شد و طی آن تعدادی خودروی سواری در آب مانده و به برخی از واحدهای مسکونی و تأسیسات زیربنایی خساراتی وارد شد.»
انتقال 12 مصدوم به مراکز درمانی
حسین احمدی، مدیرعامل جمعیت هلالاحمر استان گلستان ظهر دیروز با حضور در مناطق سیلزده از عملیات امدادرسانی به ۲۰ خانواده گرفتار در سیلاب در مناطق مختلف استان گلستان در قالب 14 تیم عملیاتی با 50 نیرو و 14 دستگاه خودرو خبر داد و گفت: «سیلاب در شهرستانهای گرگان، کردکوی، بندرگز، مراوه تپه و مینودشت خسارتي وارد کرده که بیشترین خسارتها به شهرستان گرگان وارد شده است.» او درباره آمار مصدومان هم گفت: «از صبح دیروز 12 مصدوم توسط نیروهای امدادی جمعیت هلالاحمر به مراکز درمانی منتقل شدند.» این در حالی است که پیشبینیهای سازمان هواشناسی از ادامه بارندگیها در استان گلستان خبر میدهد. محمدرضا رحماننیا، معاون توسعه و پیشبینی هواشناسی استان گلستان درباره آخرین وضع آب و هوایی استان گلستان گفت: «بررسی آخرین خروجی مدلهای هواشناسی نشان میدهد که هجوم دوباره امواج سامانه بارشی از بعدازظهر جمعه آغاز میشود و سبب رگبار و رعدوبرق متناوب و وزش باد در استان میشود و ارتفاع امواج دریای خزر در سواحل این استان به 2 متر میرسد.» به گفته رحماننیا این بارندگی در استان تا روز یکشنبه به صورت پراکنده ادامه دارد.