شماره ۹۰۲ | ۱۳۹۵ يکشنبه ۳ مرداد
صفحه را ببند
سخنگوی سازمان نظام پزشکی در گفت‌وگو با «شهروند» مطرح کرد:
15‌هزار پرونده قصور پزشکی در‌سال 94

شهروند| سازمان پزشکی قانونی سرانجام آمار خطاهای پزشکی را اعلام کرد. براساس اعلام این سازمان، ‌سال گذشته 7‌هزار و 381 مورد پرونده با موضوع خطای پزشکی در پزشکی قانونی تشکیل شد که 4‌هزار و 358 پرونده با تبرئه پزشک، بسته و 3‌هزار و 23 پرونده هم منجر به محکومیت پزشک شد. یعنی در ‌سال
94- 40.95‌درصد از شکایت‌های مربوط به خطاهای پزشکی در پزشکی قانونی به محکومیت پزشک منجر شده بود. همچنین از مجموع 7‌هزار و 381 شکایتی که به پزشکی قانونی فرستاده شد، 109 مورد آن مربوط به گروه‌های غیرپزشکی بود که از این تعداد 73 مورد محکوم و 36 مورد تبرئه شدند.  به گزارش ایسنا، برآورد این آمارها نشان می‌دهد در ‌سال گذشته، هر روز هشت مورد خطای پزشکی از سوی پزشکی قانونی به تأیید رسیده است. حالا براساس آمار پرونده‌های رسیدگی‌شده به قصور پزشکی در پزشکی قانونی، در سالی که گذشت، جراحی زنان و زایمان و نازایی با 943 مورد پرونده ارجاعی به پزشکی قانونی در صدر شکایت‌ها قرار داشته که از این تعداد 631 مورد با حکم تبرئه و 312 مورد با محکومیت روبه‌رو شده‌اند. پس از جراحی زنان و زایمان، جراحی عمومی، جراحی ارتوپدی، دندانپزشکی و پزشک عمومی به ترتیب با 631، 604، 542 و 366 مورد شکایت در رتبه‌های بعدی قرار دارند که از مجموع این شکایت‌ها به ترتیب در 297، 178، 307 و 145 مورد حکم محکومیت صادر شده است.  آمارهای اعلام شده از سوی سازمان پزشکی قانونی، حکایت از افزایش آمار شکایت‌ها با موضوع قصور پزشکی دارد، به‌طوری که طبق آمار ثبت شده از‌ سال 91 تا ‌سال 94 تعداد شکایت‌ها و موارد محکومیت به ترتیب از 4714 مورد شکایت و 2051 مورد محکومیت در ‌سال 91 به 5148 مورد شکایت و 2223 مورد محکومیت در ‌سال 92، 6838 مورد شکایت و 2760 مورد محکومیت در ‌سال 93 و 7381 مورد شکایت و 3023 مورد محکومیت در ‌سال 94 رسیده است. یعنی تعداد شکایت‌های ارجاعی به پزشکی قانونی در ‌سال 92 نسبت به 91 افزایشی 8.25 درصدی، در‌ سال 93 نسبت به 92 افزایشی 24.7‌درصدی و در ‌سال 94 نسبت به 93 افزایشی 7.35‌درصدی داشته است. همچنین در چهار سال گذشته جراحی زنان و زایمان همواره در صدر تعداد شکایات قصور پزشکی باقی مانده اما موارد محکومیت آن در سال‌های مختلف متفاوت بوده است. دومین مورد شکایت در سال‌های 91، 92 و 93 مربوط به جراحی ارتوپدی بوده اما این آمار در‌ سال 94 جای خود را به جراحی عمومی داده است. سومین عامل پُرشکایت در سال‌های 91 تا 93 جراحی عمومی بوده و در ‌سال 94 این عامل به جراحی ارتوپدی تغییر کرده است.
ثبت 15‌هزار شکایت
 در سازمان نظام پزشکی
آمار پزشکی قانونی از خطاهای پزشکی درحالی اعلام می‌شود که سازمان نظام پزشکی هم در بررسی جداگانه، رقم دیگری از شکایت‌های پزشکی را اعلام می‌کند؛ به طوری که براساس اعلام سخنگوی سازمان نظام پزشکی، ‌سال گذشته 15‌هزار مورد شکایت ثبت شده که در 42‌درصد موارد، منجر به محکومیت پزشک شده است. محکومیتی که سه پزشک را برای همیشه و 11 پزشک دیگر را به‌طور موقت از طبابت محروم کرد. اینها را رضا لاری‌پور به «شهروند» می‌گوید و ادامه می‌دهد: «سالانه 800‌میلیون خدمت سرپایی و بستری در بیمارستان‌های دولتی و خصوصی کشور ثبت می‌شود. از این میزان خدمت درمانی، 15‌هزار پرونده در نظام پزشکی تشکیل شده و برای آن کیفرخواست صادر شد. این آمار به نسبت میزان ارایه خدمات درمانی کم است.» او می‌گوید: «بیماران از سه مرجع قوه قضائیه، سازمان نظام پزشکی و پزشکی قانونی می‌توانند شکایت‌های خود را اعلام کنند. گاهی یک شکایت به سه مرجع اعلام می‌شود و به همین خاطر ممکن است آمارها را زیاد کند.» سخنگوی سازمان نظام پزشکی یکی از مشکلات پرونده‌های خطای پزشکی را نبود خوداظهاری اعلام می‌کند و می‌گوید: «برخی از آن مواردی که به‌عنوان شکایت اعلام می‌شود، خطای پزشکی شناخته نمی‌شود، مانند عفونت بیمارستانی یا افتادن بیمار از روی تخت. اینها جزو خطاهای حرفه‌ای به شمار می‌رود. خطای پزشکی موضوعی علمی است، به همین خاطر کسانی که این خطا را تشخیص می‌دهند باید خودشان از اساتید این حوزه باشند. خیلی از مواردی که مردم به‌عنوان خطا اعلام می‌کنند، به دلیل آگاه نبودن آنها به عوارض بیماری‌ها و جراحی‌هاست. مشکل هم از پزشکان است که به خوبی به بیماران توضیح نمی‌دهند که ممکن است دچار عارضه‌ای شوند.» او ادامه می‌دهد: «پزشکان ما در زمینه مهارت ارتباط با بیماران مشکل دارند. در هیچ دانشکده‌ پزشکی هم این واحد را آموزش نمی‌دهند، اما در کشورهای دیگر این‌طور نیست. آنها مهارت ارتباط با بیمار را دارند، زمان کافی می‌گذارند و درباره عوارض بیماری توضیح می‌دهند. تعرفه‌شان هم واقعی است و مشکلی برایشان ایجاد نمی‌شود. متاسفانه وزارت بهداشت چیزی را از پزشکان می‌خواهد که به آنها آموزش نداده است.»  لاری‌پور به موضوع دیگری که منجر به افزایش خطای پزشکی می‌شود هم اشاره می‌کند: «ویزیت بیش از حد بیماران خطای پزشکی را بالا می‌برد. از یک جایی به بعد دیگر پزشک بیمار را نمی‌بیند، بیمار است که پزشک را می‌بیند. در کشورهای دیگر نظام ارجاع وجود دارد، تعرفه‌ها هم واقعی است. پزشک با رعایت سطح‌بندی، بیمار را ویزیت می‌کند، به همین خاطر خطا هم کم می‌شود.» او درباره آماری که نشان می‌دهد خطاهای پزشکی بالا رفته هم توضیحاتی می‌دهد: «از زمانی که ما سامانه 1690 را برای اعلام شکایت راه‌اندازی کردیم، مردم به راحتی شکایت می‌کنند. آمار شکایت‌های ما هم بالا رفته، البته در خیلی از موارد شکایت‌ها بی‌مورد است و دلیلی برای اثبات آن وجود ندارد.»


تعداد بازدید :  1069