در متن کامل لایحه پیشنهادی برنامهششمتوسعه یکی از مهمترین صنایع درآمدزای کشور را از یاد بردند یا شاید هم نیازی به توجه بیشتر به آن ندیدند!
متن کامل لایحه پیشنهادی برنامه ششم توسعه شنبه 21آذر منتشر شد. اما آنچه مربوط به حوزه میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری است، تبصره 35 و 37 و بهطور ویژه تبصره 36 است. نکته قابلتوجه در حوزه «میراثفرهنگی» و در این تبصره، واگذاری اماکن تاریخی به شهرداریهاست؛ و درنظر نگرفتن حداقلها برای حوزه صنایعدستی!
در همین رابطه شماری از انجمنهای حوزه میراثفرهنگی طی نامهای به رئیسجمهوری، نگرانی خود را نسبت به وضع میراثفرهنگی در «لایحه پیشنهادی برنامه ششم توسعه» درمیان گذاشتند. متن نامه بدینشرح است:
به نام خدا
محضر رئیسجمهوری محترم، جناب آقای دکتر حسن روحانی
با سلام و تحیات
طی روزهای گذشته «لایحه پیشنهادی برنامه ششم توسعه» در رسانههای کشور انتشار یافت. با وجود اینکه بخش ناچیزی از این سند به موضوع میراثفرهنگی و گردشگری اختصاص دارد، اما نگرانیهای بحق و عمیقی را درباره سرنوشت میراثفرهنگی درمیان جامعه متخصصان و کارشناسان دامن زده است. نگارش این نامه در پیوند با این موضوع و برخاسته از این باور است که نگرانیمان را نسبت به چالش بزرگ و خطیری که در این برنامه پیشِرویِ «میراثفرهنگی» کشور قرار دارد با رئیسجمهوری محترم درمیان بگذاریم.
به خوبی آگاه هستید که طی 8سال گذشته و بهویژه طی دولتدهم با اتخاذ تصمیمهای ویرانگر و ناکارشناسانه (که اوج آن چندپارهشدن و انتقال سازمان میراثفرهنگی و گردشگری از تهران به چند شهر و شهرستان بود) چه سرنوشت تلخ و غمانگیزی برای میراثبانان و میراثِ مظلومِ فرهنگی کشور رقمخورد.
اکنون نیز بهجای تعریف بستههای حمایتی از میراثفرهنگی و طبیعی (دستکم عوارض و مالیات) در شهرداریها و وزارتخانهها شاهد تقلیل برنامههای حوزه میراثفرهنگی به موضوع «واگذاری اماکن تاریخی (به استثناء نفایس ملی) به شهرداریها» (آنهم شهرداریها با آن پیشینه روشن در برخورد نادرست با میراثفرهنگی) هستیم که نهتنها نشانه مغفول واقعشدن اهمیت موضوع میراثفرهنگی در برنامه مذکور است، بلکه طرحِ ناپخته و بداهه چنین موضوعی به خودیخود وضع شکننده میراثفرهنگی کشور را که طی سالهای گذشته آسیبهای ویرانگری را تجربهکرده و هنوز جراحتهای آن ترمیم نشده، به مراتب بدتر و ناگوارتر خواهد کرد. بهویژه آنکه اجرای این بند از شمول جزء 3 ماده 115 قانون محاسبات عمومی کشور که فروش آثار و بناهای تاریخی را جایز نمیدانست، نیز مستثنی اعلام شده است؛ آن هم درحالیکه نفایس ملی در قانون ما تعریف نشده است و به این ترتیب چوب حراج است که بر بناهای تاریخی ما زدهمیشود. کاری که از مدتها پیش شروع شده و میرود تا رویهای قانونی هم بگیرد.
بیتردید سکوت مسئولان مربوط یا پافشاریشان بر ارایه چنین موضوعی زمینهساز آسیبهای بهمراتب عمیقتری در این حوزه خواهد شد و کارنامه دولت یازدهم در حوزه میراثفرهنگی را حتی پایینتر از مدیریتهای دولتدهم ترسیم خواهد کرد.
از آنجا که در این نامه مجال شرح جزییات این موضوع نیست، صرفا از آن مقام محترم تقاضا داریم طی دستوری عاجل لزوم رسیدگی به دغدغههای کارشناسان درخصوص مسأله مهم «میراثفرهنگی» در لایحه پیشنهادی برنامه ششم توسعه را که موضوعی ملی و بشری بوده و بهطور مستقیم در سرنوشت کشور و ملت ما تاثیرگذار است، به مسئولان ذیربط متذکر شوید.
با آرزوی کامیابی شما در کارهایتان
شماری از انجمنهای حوزه میراثفرهنگی:
مرکز توسعه راهبردی میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری ملل
دیدهبان یادگارهای فرهنگی و طبیعی ایران
انجمن فرهنگی افراز
انجمن توانمندیها، خدمات و توسعهگردشگری ایران
انجمن پیشگامان صنعتگردشگری و هتلداری صبا
انجمن راهنمایان گردشگری آذربایجانغربی
انجمن راهنمایان و فعالان گردشگری استان کرمانشاه
انجمن کامبادن
انجمن مهرگان
بنیاد فردوسی
خانه عصر باستان
انجمن میراثبانان زندهرود
انجمن دوستداران میراثفرهنگى صنایعدستى و گردشگرى دماب
انجمن بانوان دشت خورشید
انجمن دوستداران میراثفرهنگی هوتو
کانون پارس فرهنگ الیگودرز
انجمن دوستداران میراثفرهنگیوطبیعی، صنایعدستی و گردشگری شهرستان نجفآباد
انجمن بوم آبوآفتاب