شماره ۲۰۲۶ | ۱۳۹۹ يکشنبه ۵ مرداد
صفحه را ببند
استراتژی انتخاباتی ترامپ در برابر چین

رئیس‌جمهوری آمریکا به جای هدایت کشورها در مقابله با چین، تعرض بی‌پروا، ناهماهنگ و یک‌جانبه‌ای را علیه پکن دنبال‌می‌کند که تنها هدف آن تقویت کارزار انتخاباتی ترامپ و نه مدیریت چالش ایجادشده از سوی دولت «شی جین پینگ» رئیس‌جمهوری چین است.
دستور ناگهانی وزارت خارجه آمریکا برای تعطیل‌کردن کنسولگری چین در هیوستون آمریکا نمونه‌ای از این رویکرد است که نتیجه عکس خواهد داد. این اقدام بدون‌شک باعث بسته‌شدن دائم یک مأموریت آمریکا در چین -احتمالا در ووهان جایی که همه‌گیری کرونا از آن آغاز شد- خواهد شد. نتیجه آن، کاهش کانال‌های ارتباطی و کاهش درک ایالات متحده از وضع داخلی چین می‌شود و در عین حال این اقدام در پرداختن به آنچه «اقدامات تعرضانه چین در سرکوب هنگ‌کنگ و تلاش برای جاسوسی از آمریکایی‌ها و دزدیدن فناوری این کشور» است، کار خاصی انجام نمی‌دهد.
مقامات آمریکایی کنسولگری هیوستون را «مرکز اقدامات جاسوسی» توصیف می‌کنند، درحالی‌که مدرکی در تأیید این امر ارایه نکرده‌اند. مایک پمپئو درباره اقدام به بستن کنسولگری چین مدعی شد: «ما انتظارات روشنی را درباره نحوه رفتار حزب کمونیست چین در نظر گرفته‌ایم و وقتی طبق آن رفتار نکنند، قصد داریم اقداماتی را که از مردم آمریکا، امنیت ما، امنیت ملی ما و همچنین اقتصاد و مشاغل ما حمایت می‌کند، به کار ببندیم.»
این سخنان برای تبلیغات انتخاباتی خوب است، اما بستن کنسولگری این اهداف را محقق نمی‌کند. «اغلب اقدامات چین در هک و جاسوسی از خود چین هدایت می‌شود و نه از هیوستون.» اغلب اقدامات دیگری هم که ترامپ انجام داده، از اعمال تعرفه بر تجارت با چین تا محدود کردن روادید دانشجویان به اقتصاد آمریکا ضربه زده و برای مشاغل هزینه داشته است بدون آنکه تغییری در رفتار چین ایجاد کند.
جنگ لفظی ترامپ هم علیه چین ازجمله اشارات نژادپرستانه به ویروس کرونا مثل «ویروس چینی»، اگر با یک چرخش ناگهانی یو شکل به دلیل نزدیک‌شدن به فصل انتخابات همراه نمی‌شد، پذیرفتنی‌تر بود. تا ماه مارس ترامپ به صورت علنی از رئیس‌جمهوری چین تمجید می‌کرد و او را رهبری بزرگ ازجمله در واکنشش به ویروس کرونا می‌خواند.
به‌طور خصوصی هم گفته شده که ترامپ در عین موافقت با اقدامات چین به «شی جین پینگ» رئیس‌جمهوری چین برای کمک به او در انتخابات التماس می‌کرده است. در توافق تجاری ترامپ با شی در ماه ژانویه هم رئیس‌جمهوری آمریکا از تقاضا برای اصلاحات معنادار در شیوه‌های تجارت چین به منظور جلب رضایت پکن برای خرید سویا قبل از انتخابات از کشاورزان ایالت‌های غرب میانه چشم‌پوشی کرد.
از آن زمان رئیس‌جمهوری آمریکا مزیت‌های انتخاباتی بیشتری در مقصر جلوه دادن پکن به دلیل شیوع  کرونا و در عین حال نشان‌دادن «جو بایدن» رقیب دموکرات خود به‌عنوان عروسک دست چین کسب کرده است.
برخی نتایج اقدامات ترامپ علیه چین اگرچه دیر ولی با ارزش بوده، مانند تحریم مقامات و شرکت‌های چینی به اتهامات حقوق بشری، اما برای مهار جاه‌طلبی‌های چین کافی نبوده و چنین هدفی هماهنگی آمریکا با متحدانش مثل آلمان، کره‌جنوبی و ژاپن را می‌طلبد؛ درحالی‌که ترامپ به جای آن با جنگ‌های تجاری و خارج‌کردن نیروهای آمریکا این متحدان را تهدیدمی‌کند.
راه مقابله با چین احیای شراکت ترانس-پاسیفیک در زمینه تجارت در عین باز گذاشتن کانال‌های دیپلماسی با پکن برای پرداختن به مسائلی مثل مقابله با رشد زرادخانه هسته‌ای کره‌شمالی و گرمایش کره‌زمین است که بستن کنسولگری هیچ یک از آنها را محقق نمی‌کند.
واشنگتن پست

 


تعداد بازدید :  201