[شهروند] سازمان ملل متحد میگوید که جهان در مسیر به صفررساندن گرسنگی قرار ندارد. همچنین هشدار میدهد که درصورت تداوم روندهای کنونی، شمار مردمانی که تحتتأثیر گرسنگی قرار دارند، تا سال ۲۰۳۰، از ۸۴۰میلیون نفر فراتر رود.
گزارش جدید سازمان ملل متحد (که فائو، صندوق بینالمللی توسعه کشاورزی، یونیسف، برنامه جهانی غذا و سازمان جهانی بهداشت تهیه کردهاند) نشان میدهد که درحال حاضر حدود ۶۹۰میلیون نفر یا به عبارتی ۸.۹درصد جمعیت جهان از گرسنگی رنج میبرند. براساس این گزارش، شمار گرسنگان جهان در سال ۲۰۱۹ نسبت به سال پیش از آن، تقریبا ۱۰میلیون نفر و نسبت به پنجسال پیش از آن نزدیک به ۶۰میلیون نفر افزایش داشته است.
براساس گزارش «وضعیت امنیت غذایی و تغذیه درجهان ۲۰۲۰»، شمار افرادی که از ناامنی غذایی حاد رنج میبرند نیز، طی پنجسال اخیر روند افزایشی مشابهی داشته است. در سال ۲۰۱۹، حدود ۷۵۰میلیون نفر- یا نزدیک به ۱۰درصد جمعیت جهان- در معرض سطوح شدیدی از ناامنی غذایی قرار داشتند.
آمارهای مندرج در این گزارش همچنین نشان میدهد که در سال ۲۰۱۹ حدود ۲میلیارد نفر از ساکنان کرهزمین دسترسی منظمی به مواد غذایی سالم و ایمن، مغذی و کافی نداشتهاند.
کووید-19 و گرسنگی
با توجه به تأثیرات گسترده همهگیری جهانی بیماری کووید-19، برآورد میشود که این همهگیری بسته به سناریوهای مختلف مطرحشده درباره رشد اقتصادی باعث افزایش تعداد افراد دچار کمبود تغذیه بین ۸۳ تا ۱۳۲میلیون نفر در سال ۲۰۲۰ شود.
همچنین بر اثر پیامدهای بهداشتی و اجتماعی- اقتصادی ناشی از بیماری کووید-19، احتمال میرود که وضع تغذیه آسیبپذیرترین گروههای جمعیتی بیش از پیش وخیم شود.
کودکان و سوءتغذیه
درشرایطی که فشار ناشی از تمامی اشکال سوءتغذیه همچنان چالشی برای جهان است، برآوردهای جاری نشان میدهند که در سال ۲۰۱۹ حدود ۲۱.۳درصد از کودکان زیر پنجسال (۱۴۴میلیون) دچار سوءتغذیه مزمن، ۶.۹درصد (۴۷میلیون) سوءتغذیه حاد و ۵.۶درصد (۳۸.۳میلیون) دچار اضافهوزن بودهاند.
رژیم غذایی سالم
در این گزارش آمده است که رژیمهای غذایی سالم برای بسیاری از افراد خصوصا فقرا در تمامی مناطق جهان مقرونبهصرفه نیست. خوشبینانهترین برآوردها نیز حاکی از آن هستند که دسترسی به رژیمهای غذایی سالم و بهرهمندی از آنها برای بیش از ۳میلیارد نفر در جهان مقرون بهصرفه نیست. برآورد میشود که رژیمهای غذایی سالم بهطور میانگین پنجبرابر گرانتر از رژیمهای غذایی سرشار از نشاسته- که تنها انرژی مورد نیاز بدن را تأمین میکنند- هستند.
رژیم غذایی، سلامت و تغییرات اقلیمی
با توجه به الگوهای کنونی مصرف مواد غذایی، پیشبینی میشود که تا سال ۲۰۳۰ هزینههای سلامت مرتبط با رژیمهای غذایی که مربوط به مرگومیر و بیماریهای غیرمسری هستند، از ۱.۳تریلیون دلار فراتر رود.
از سوی دیگر، برآورد میشود که تا سال ۲۰۳۰، هزینه اجتماعی انتشار گازهای گلخانهای مرتبط با رژیمهای غذایی که به الگوهای کنونی این رژیمها ارتباط دارند، از ۱.۷تریلیون دلار فراتر رود.
سیاستها و اقدامات توصیهشده برای تأمین رژیمهای غذایی مقرون بهصرفه
فائو، صندوق بینالمللی توسعه کشاورزی، یونیسف، برنامه جهانی غذا و سازمان جهانی بهداشت از تمامی کشورها میخواهند تا به منظور کاهش اتلاف مواد غذایی و ارتقای کارایی در تمامی مراحل زنجیره تأمین غذا، سیاستها و مشوقهای کشاورزی خود را به سوی سرمایهگذاری و اقدامات سیاستی پیرامون مسائل مرتبط با تغذیه در تمامی طول زنجیره تأمین غذایی جهت دهند.
سیاستهای مربوط به حمایتهای اجتماعی متمرکز بر مبحث تغذیه نقشیمحوری در تلاش کشورها برای افزایش قدرت خرید و مقرون بهصرفهکردن رژیمهای غذایی سالم برای آسیبپذیرترین جمعیتها دارند.
وضعیت ایران
براساس این گزارش، ایران در سالهای اخیر شاهد کاهش نسبی درصد شیوع کمبود تغذیه در کل جمعیت خود بوده است. در این راستا، درصد جمعیت دچار کمبود تغذیه در ایران از ۵.۲درصد در سالهای ۱۳۸۵-۱۳۸۳ به ۴.۷درصد در سالهای ۱۳۹۸-۱۳۹۶ کاهش یافته است. با این حال، با وجود این بهبود وضعیت، تعداد خالص افرادی که از کمبود تغذیه رنج میبرند، در این دوره زمانی از ۳.۶میلیون نفر به ۳.۹میلیون نفر افزایش یافته است.