شماره ۱۹۹۴ | ۱۳۹۹ سه شنبه ۲۷ خرداد
صفحه را ببند
رنگ و نقش‌‌های سر به آسمان ساییده

[شهروند] پرچم‌ها عموما به‌عنوان نشانه‌ای برای شناسایی کشورها یا سازمان‌ها یا گروه‌ها قلمداد می‌شوند؛ اما تفکر پشت این اشکال و رنگ‌های نقش بسته بر پارچه‌ها، خصوصا وقتی پای پرچم یک کشور در میان است، کمی پیچیده‌تر از چیزی است که به نظر می‌رسد.   
1- پرچم‌ها و‌ نمادها: هر کدام از اشکال به ‌کار رفته در پرچم‌ها معنایی دارد. ستاره و هلال ماه: هلال ماه و ستاره، سمبل‌ شناخته‌شده‌ اسلام است و بعضی از کشورهای مسلمان از این اِلِمان در پرچم‌هایشان استفاده می‌کنند. این نماد قبل‌ها در پرچم امپراتوری عثمانی استفاده می‌شد، اما حالا در جمهوری آذربایجان، ترکیه، تونس و مالزی هم به کار گرفته می‌شود. صلیب: در اغلب پرچم‌ها صلیب نماد مسیحیت است. نمادهای زیادی برای نشان‌دادن مسیحیت وجود دارد، اما صلیب متداول‌ترین آنهاست. انگلستان، گرجستان، نروژ، سوئد و دانمارک هم از این قاعده پیروی کرده‌اند و خیلی از کشورهای اسکاندیناوی هم همین‌طور. حیوانات: در پرچم اکوادور پرنده‌ای به نام کُندُر طراحی شده که نماد ملی این کشور است. کشورهای زیادی هستند که برای القای حس شجاعت و قدرت از حیواناتی مثل شیر یا حیوانات افسانه‌ای در طراحی پرچم‌هایشان استفاده کرده‌اند؛ مثلا کشور ولز از اژدها و آلبانی از یک عقاب دو سر در پرچم‌شان استفاده کرده‌اند.
2- رنگ‌ یا تاریخ یک سرزمین: رنگ پرچم‌ها هم از گذشته‌های دور و دراز سرزمین‌ها حکایت دارد. قرمز، آبی و زرد از رنگ‌های پرتکرار در پرچم‌هاست. قرمز: در بیشتر پرچم‌ها ردی از این رنگ دیده می‌شود؛ مثلا پرتغالی‌ها برای نشان‌دادن خون‌های ریخته‌شده در راه‌ حفظ کشورشان و مراکشی‌ها برای نشان‌دادن شجاعت و قدرت مردم‌شان از آن استفاده کرده‌اند. آبی: رنگ آبی برخلاف تصور عام، معنای آسمان یا دریا نمی‌دهد. آبی سمبل صلح و آزادی ا‌ست. زرد یا طلایی: زرد یا طلایی نشان‌ ثروت، انرژی و نور است. سبز: سبز در پرچم نشانگر طبیعت غنی و کشاورزی یک کشور است. گاهی نیز می‌تواند نماد جوانی و امید باشد. مشکی: رنگ مشکی معمولا در پرچم‌ها استفاده نمی‌شود؛ اما در موارد معدود نماد میراث قومی یا شکست دشمنان و عزم یک کشور است. ممکن است برخی موارد نماد مرگ و سوگواری باشد.
3- رنگ‌های نادر: بنفش در میان رنگ‌ پرچم‌ها چندان متداول نیست. فقط دو کشور نیکاراگوئه و دومینیکا از آن استفاده کرده‌اند. ساخت و نگهداری‌اش هم آسان و کم‌هزینه نیست که شاید علت تاریخی‌ کم استفاده بودن این رنگ برای پرچم هم همین باشد. بنفش نماد سلطنت و ثروت است.
4- پرچم از همه‌رنگ: خیلی از پرچم‌ها رنگارنگ‌ هستند با طرح‌ها و نقاشی‌های پیچیده رویشان. مجموع رنگ‌های به‌ کار رفته در پرچم بلیز 12 رنگ است. این نماد رنگارنگ‌ در بیست‌ویکم سپتامبر 1981 به رسمیت رسیده است.
5- پیرترین پرچم‌: پرچم دانمارک سن‌وسال‌دارترین پرچم دنیاست که برای نخستین‌بار در ‌سال 1625 برافراشته شد و هنوز هم که هنوز است، برجا مانده است.
6- پرچم نوجوان: سودان جنوبی جدیدترین پرچم جهان را دارد که طرح آن در نهم جولای 2010، بعد از پایان دومین جنگ داخلی، تصویب شد. رنگ‌های به‌کار رفته در این پرچم سبز، قرمز، سیاه، آبی و یک ستاره‌ زردرنگ است.
7- پرچم‌ها، رنگ‌ها و الگوها: پرچم‌ها معمولا از الگوها و رنگ‌های مشخصی پیروی می‌کنند. رنگ‌های پان‌اسلاویک: کشورهایی که در شرق اروپا واقع شده‌اند و در پرچم‌شان از رنگ‌های قرمز، سفید و آبی استفاده می‌کنند. اغلب آنها زمانی متحد اتحاد جماهیر شوروی بودند؛ کشورهایی مثل کرواسی، چک، روسیه، صربستان، اسلواکی و اسلوونی. رنگ‎‌های پان‌آفریقایی: این کشورها همه در آفریقا هستند و رنگ‌ پرچم‌هایشان قرمز، زرد و سبز است؛ مثل بنین، کامرون، جمهوری کنگو، اتیوپی، غنا، گینه، گویان، مالی، موزامبیک، سنگال، توگو، زامبیا و زیمبابوه. رنگ‌های پان‌عربی:   این کشورها عمدتا در خاورمیانه مستقرند و در پرچم‌هایشان از سفید، قرمز، سبز و سیاه استفاده می‌کنند. عراق، اردن، کویت، سودان، سوریه، امارات متحده‌ عربی و صحرای غربی از این گروه هستند.
8- پرچم‌هایی که شمشیر از رو بستند: پرچم‌هایی هستند که رویشان نقش تبر، توپ، شمشیر، خنجر، سپر، نیزه و غیره وجود دارد اما فقط چهار پرچم وجود دارد که طرح سلاح گرم دارند. موزامبیک: پرچم موزامبیک در اول ماه می‌1983 به رسمیت شناخته ‌شد. اسلحه‌ روی این پرچم نماد چابکی و چالاکی مردم این کشور است. گواتمالا: پرچم گواتمالا که در 1871 به تصویب رسیده، طرح دو سلاح متقاطع پشت یک کتیبه است که تمایل گواتمالایی‌ها به دفاع از خود و کیان کشورشان را نشان می‌دهد.‌ هائیتی: طرح و معنای سلاح روی پرچم‌ هائیتی با موزامبیک و گواتمالا تفاوت زیادی دارد. این پرچم سمبل استقلال مردم ‌هائیتی ا‌ست. آنها از بیست‌وششم فوریه 1986 این پرچم را در کشورشان برافراشته‌اند. بولیوی: سلاح به ‌کار رفته در پرچم بولیوی هم گویای تمایل این کشور برای دفاع از خود است. این پرچم در ‌سال 1851 به رسمیت شناخته شد.
برگردان از thefactsite


تعداد بازدید :  553