شماره ۱۹۷۱ | ۱۳۹۹ پنج شنبه ۲۵ ارديبهشت
صفحه را ببند
آشپزی با خلیل عقاب
چکدیرمه ترکمنی

قوم ترکمن در شمال کشور و در استان گلستان، عموما در ترکمن صحرا و برخی شهرهای دیگر این استان از قبیل بندر ترکمن و گنبد کاووس ساکن هستند. صداقت، میهمان‌نوازی و خونگرمی از خصوصیات بارز مردم ترکمن‌صحراست. تنوع غذایی این منطقه بسیار بالاست و مردم برای هر مناسبتی غذاهای متفاوتی تهیه‌می‌کنند، ولی غذای ثابت مناسبت‌های سنتی مردم ترکمن چکدرمه «چِگدِرمه» یا به زبان محلی «چِکدیرمه» است.اگر گذرتان به این منطقه افتاده باشد، بدون‌شک یک بار این غذا را امتحان کرده‌اید یا اگر هم امتحان نکرده‌اید، حتما دل‌تان خواسته است که امتحان کنید. اگر هم دل‌تان نخواسته، نمی‌دانستید که چه لذتی را از دست داده‌اید. اگر هم اصلا گذرتان به منطقه ترکمن صحرا نیفتاده است، به شما پیشنهاد می‌کنم حتما سفری به استان گلستان داشته باشید و در کنار لذت‌بردن از مناظر زیبای این استان، چکدیرمه را هم امتحان کنید. این غذا با گوشت گوسفندی درست می‌شود، ولی می‌توانید از گوشت گاو، گوساله، مرغ و حتی ماهی نیز برای تهیه چکدیرمه استفاده کنید. مردم محلی، چکدیرمه را در دیگ چدنی به نام قازان می‌پزند. این ظرف به نوعی یکی از سوغاتی‌های استان گلستان محسوب‌می‌شود که بسیار کاربردی است و برای تهیه انواع غذا می‌توانید از آن استفاده کنید.
مواد لازم:  
گوشت گوسفندی ۲۰۰ گرم برای هر نفر
برنج یک پیمانه برای هر نفر
پیاز متوسط یک عدد برای هر نیم کیلو گوشت
گوجه به تعداد دلخواه
رب گوجه‌فرنگی ( به دلخواه)
نمک، فلفل سیاه، ادویه پلویی و زردچوبه (به دلخواه) به مقدار لازم
روغن
طرز تهیه چکدیرمه:  
ابتدا پیازها را به صورت نگینی خرد کنید و در روغن مقداری تفت دهید. فلفل سیاه، ادویه پلویی و زردچوبه را به پیاز اضافه کنید. وقتی پیازها کمی طلایی‌رنگ شد، گوشت را اضافه کنید و به مدت ۳ دقیقه تفت دهید، سپس گوجه را نگینی خرد و به این مخلوط اضافه کنید. اگر مقدار گوجه‌ای که استفاده می‌کنید، زیاد نیست، به این مخلوط کمی رب گوجه نیز اضافه کنید و پس از ۵دقیقه آب اضافه کنید، به مقداری که تمام گوشت در آب قرار بگیرد، سپس با توجه به نوع گوشتی که استفاده می‌کنید، اجازه‌دهید گوشت به خوبی بپزد. معمولا برای گوشت گوسفندی یک تا دو ساعت باید گوشت را بپزید. وقتی گوشت‌ها پخت به مخلوط گوشت نمک بزنید، سپس برنج را اضافه کنید، باید به اندازه نیم سانتی‌متر آب روی برنج بماند. حرارت را زیاد کنید تا آب به جوش بیاید و سپس حرارت را کم کنید، در دیگ را بگذارید و اجازه دهید برنج دم بکشد. پس از ۴۰ تا ۴۵ دقیقه چکدیرمه شما آماده است. نوش جان.


تعداد بازدید :  540