شماره ۱۹۱۶ | ۱۳۹۸ پنج شنبه ۱ اسفند
صفحه را ببند
قابلی‌ پلویِ کابلی

‏«قابِلی پلو»‏‎ ‎یا «کابُلی پلو» یکی از غذاهای سنتی و محبوبِ کشور افغانستان است. شهرت این غذا به اندازه‌ای‌است که در وعده‌های ‏غذایی کشورهای همسایه افغانستان و همچنین برخی مناطق استان‌های مرزی ایران نیز جایگاه ویژه‌ای پیدا کرده است. از مواد ‏اصلی در تهیه این غذا می‌توان به گوشتِ گوسفند‌، هویج، کشمش، برنج، شکر و ادویه پلویی اشاره کرد. ادویه پلویی یکی از ‏مهم‌ترین ترکیبات این غذاست و طعم بی‌نظیری به آن می‌دهد. این ادویه شامل: زیره سیاه، هِل، دارچین، تخم گِشنیز، فلفل سیاه، ‏جوز هندی و میخک است که همه با هم آسیاب می‌شوند.‏
طرز تهیه این غذا به شرح زیر است:  ‏
ابتدا برنج را در آب خیسانده و به آن مقداری نمک اضافه کنید. یک پیاز را به صورت نگینی خُرد کرده و در مقداری روغن سرخ ‏کنید. سپس گوشتِ گوسفند را به همراه کمی ادویه پلویی به آن اضافه کنید. پیشنهاد می‌کنم اندکی زردچوبه نیز اضافه کنید. ‏پس از چند دقیقه به این مخلوط آب اضافه کنید. مقدار آب باید به اندازه‌ای باشد که تمام گوشت‌ها داخل آب قرار بگیرند. پس از ‏یک ساعت کمی نمک اضافه کنید. پس از آنکه گوشت خوب نرم شد، آبِ گوشت را جدا کنید. دو قاشق غذاخوری شکر را در ‏ظرفی حرارت دهید و زمانی که شکر به رنگ قهوه‌ای روشن متمایل شد، آبِ گوشت را به آن اضافه کنید. به این مخلوط «رنگِ ‏پلو» گفته می‌شود. پیشنهاد می‌کنم کمی زعفران دم‌کشیده نیز به این مخلوط اضافه کنید. عمل تغییر رنگِ شکر ممکن است ‏طولانی شود. صبور باشید و یک لیوان چای با لیمو عَمانی بنوشید. حالا هویج خلال‌شده را در کمی روغن و مقداری شکر به مدت 10دقیقه تفت دهید. اندکی هِل و اگر تمایل داشتید دارچین به این مخلوط اضافه کنید. خلال پسته و خلال بادام نیز به صورت ‏دلخواه در کنار این مخلوط قرار داده می‌شوند که نیازی نیست پخته شوند. من برای بهتر عمل آمدن خلال‌های بادام آنها را نیم ‏ساعت در یک قاشق غذاخوری گلاب می‌خیسانم.‏
کشمش را به‌صورت جداگانه و به مدت 30ثانیه در روغن تفت دهید. به ذائقه شما بستگی دارد و می‌توانید همه این مواد را با هم ‏مخلوط کنید. اگر به سلیقه من باشد کمی هم زرشک در مخلوط شکر و کره تفت می‌دهم و به این مخلوط اضافه می‌کنم. حالا ‏برنج را با آب روی حرارت قرار دهید و بعد از آنکه جوش آمد، آبکش کرده و با آب سرد بشویید. در انتها مقداری روغن در یک ‏قابلمه بریزید. برنج، ادویه پلویی و رنگِ پلو را به آرامی در قابلمه مخلوط کنید. گوشت، هویج و کشمش را روی برنج قرار داده، ‏کمی روغنِ داغ روی آن بریزید. می‌توانید گوشت و مواد دیگر را به صورت یک لایه بین برنج قرار دهید و پس از پخت با دقت از ‏برنج جدا کنید. درِ قابلمه را ببندید و اجازه دهید به مدت چهل تا پنجاه دقیقه دم بکشد. آنچه به‌عنوان پیشنهادهای من عنوان ‏شد در دستور پخت «قابِلی پلو»‏‎ ‎نیست و صرفا پیشنهاد من است. جسارت بنده را بپذیرید و پیشنهادهای داده شده را به معنی ‏کامل نبودن دستور پخت سنتیِ این غذا در نظر نگیرید.‏


تعداد بازدید :  365