«قابِلی پلو» یا «کابُلی پلو» یکی از غذاهای سنتی و محبوبِ کشور افغانستان است. شهرت این غذا به اندازهایاست که در وعدههای غذایی کشورهای همسایه افغانستان و همچنین برخی مناطق استانهای مرزی ایران نیز جایگاه ویژهای پیدا کرده است. از مواد اصلی در تهیه این غذا میتوان به گوشتِ گوسفند، هویج، کشمش، برنج، شکر و ادویه پلویی اشاره کرد. ادویه پلویی یکی از مهمترین ترکیبات این غذاست و طعم بینظیری به آن میدهد. این ادویه شامل: زیره سیاه، هِل، دارچین، تخم گِشنیز، فلفل سیاه، جوز هندی و میخک است که همه با هم آسیاب میشوند.
طرز تهیه این غذا به شرح زیر است:
ابتدا برنج را در آب خیسانده و به آن مقداری نمک اضافه کنید. یک پیاز را به صورت نگینی خُرد کرده و در مقداری روغن سرخ کنید. سپس گوشتِ گوسفند را به همراه کمی ادویه پلویی به آن اضافه کنید. پیشنهاد میکنم اندکی زردچوبه نیز اضافه کنید. پس از چند دقیقه به این مخلوط آب اضافه کنید. مقدار آب باید به اندازهای باشد که تمام گوشتها داخل آب قرار بگیرند. پس از یک ساعت کمی نمک اضافه کنید. پس از آنکه گوشت خوب نرم شد، آبِ گوشت را جدا کنید. دو قاشق غذاخوری شکر را در ظرفی حرارت دهید و زمانی که شکر به رنگ قهوهای روشن متمایل شد، آبِ گوشت را به آن اضافه کنید. به این مخلوط «رنگِ پلو» گفته میشود. پیشنهاد میکنم کمی زعفران دمکشیده نیز به این مخلوط اضافه کنید. عمل تغییر رنگِ شکر ممکن است طولانی شود. صبور باشید و یک لیوان چای با لیمو عَمانی بنوشید. حالا هویج خلالشده را در کمی روغن و مقداری شکر به مدت 10دقیقه تفت دهید. اندکی هِل و اگر تمایل داشتید دارچین به این مخلوط اضافه کنید. خلال پسته و خلال بادام نیز به صورت دلخواه در کنار این مخلوط قرار داده میشوند که نیازی نیست پخته شوند. من برای بهتر عمل آمدن خلالهای بادام آنها را نیم ساعت در یک قاشق غذاخوری گلاب میخیسانم.
کشمش را بهصورت جداگانه و به مدت 30ثانیه در روغن تفت دهید. به ذائقه شما بستگی دارد و میتوانید همه این مواد را با هم مخلوط کنید. اگر به سلیقه من باشد کمی هم زرشک در مخلوط شکر و کره تفت میدهم و به این مخلوط اضافه میکنم. حالا برنج را با آب روی حرارت قرار دهید و بعد از آنکه جوش آمد، آبکش کرده و با آب سرد بشویید. در انتها مقداری روغن در یک قابلمه بریزید. برنج، ادویه پلویی و رنگِ پلو را به آرامی در قابلمه مخلوط کنید. گوشت، هویج و کشمش را روی برنج قرار داده، کمی روغنِ داغ روی آن بریزید. میتوانید گوشت و مواد دیگر را به صورت یک لایه بین برنج قرار دهید و پس از پخت با دقت از برنج جدا کنید. درِ قابلمه را ببندید و اجازه دهید به مدت چهل تا پنجاه دقیقه دم بکشد. آنچه بهعنوان پیشنهادهای من عنوان شد در دستور پخت «قابِلی پلو» نیست و صرفا پیشنهاد من است. جسارت بنده را بپذیرید و پیشنهادهای داده شده را به معنی کامل نبودن دستور پخت سنتیِ این غذا در نظر نگیرید.