شماره ۹۵۴ | ۱۳۹۵ دوشنبه ۵ مهر
صفحه را ببند
دانشجویان دانشگاه‌های شریف، شهید بهشتی و امیرکبیر دیروز تجمع کردند
موج جدید اعتراض‌های دانشجویی به حذف قانون سنوات

شهروند| لغو قانون سنوات تحصیلی در دانشگاه‌ها، تنها چند روز بعد از شروع ‌سال تحصیلی روزبه‌روز وارد مرحله جدیدی می‌شود؛ موضوعی که حالا اعتراضات تعداد زیادی از دانشجویان بعضی دانشگاه‌ها را برانگیخته است. بعد از آن‌که در دو هفته گذشته دانشجویان دانشگاه‌های تربیت مدرس و اصفهان دراین‌باره اعتراض و تجمع برگزار کردند، حالا این اعتراض‌ها به سه دانشگاه جدید رسیده است؛ دانشگاه شهید بهشتی، شریف و امیرکبیر.
شورایعالی برنامه‌ریزی آموزشی 16 اسفند 93 آیین‌نامه جدیدی را برای دوره‌های کاردانی و کارشناسی (پیوسته و ناپیوسته) تصویب کرده است که مدت سنوات مجاز تحصیلی برای دوره کارشناسی 8 نیم‌سال تعیین شده است. این قانون درحالی تصویب شده است که تعداد دانشجویانی که مدت زمان تحصیل‌شان 9 یا 10 نیم‌سال به طول می‌انجامد، عدد بزرگی است. در ماده 33 این آیین‌نامه که در اسفند 93 تصویب شده، آمده است که این قانون «برای دانشجویان ورودی ‌سال تحصیلی 94-1393 و پس از آن و نیز تمامی دانشجویانی که در زمان ابلاغ این آیین‌نامه شاغل به تحصیل هستند، به شرطی که خللی در تحصیل ایشان ایجاد نکند، لازم‌الاجراست.» یکی از موارد مورد اختلاف بین دانشجویان معترض و مسئولان برخی دانشگاه‌ها، مصداق و جزییات عبارت «خلل در تحصیل» است که متن قانون در این‌باره توضیحاتی بیان نکرده است. علاوه ‌بر این، درحالی‌که وزارت علوم تحصیل رایگان در ترم پنجم کارشناسی‌ ارشد را مجاز می‌داند (مصوب جلسه شماره 666 مورخ10/8/1394)، برخی دانشگاه‌های کشور تصمیم به اخذ هزینه از دانشجویان جهت تحصیل در ترم پنجم گرفتند که این موضوع هم زمینه‌ساز اعتراض در تعدادی از مراکز آموزش عالی شده است.
 فعال صنفی دانشگاه شهید بهشتی: خوابگاه و سنوات دلیل تجمع است
تجمع در دانشگاه شهید بهشتی تهران از روز شنبه هفته جاری آغاز شد و دیروز نیز ادامه پیدا کرد. «پوریا ثائری»، دانشجوی رشته فلسفه و فعال صنفی این دانشگاه درباره دلیل این تجمع به «شهروند» می‌گوید: «در دانشگاه شهید بهشتی، مشکلات صنفی نسبت به دیگر دانشگاه‌ها حادتر است. در این دانشگاه نه‌تنها دانشجویان سنواتی مشکل خوابگاه دارند بلکه تعدادی از دانشجوهایی که در ترم‌های مجاز (به اعتقاد خود مسئولان دانشگاه) تحصیل می‌کنند هم در این ترم از خوابگاه محروم شدند که این موضوع به هیچ‌وجه منطقی و قانونی نیست.»
این فعال صنفی امکانات خوابگاه‌های موجود را هم بسیار ناچیز می‌داند: «خوابگاه‌ها از لحاظ رفاهی در سطح بسیار پایینی قرار دارند. در کنار این مشکلات، دانشگاه ما امسال پذیرش مازاد گرفته و به مشکل خوابگاه هم برخورده است یا مثلا در خوابگاه دخترانه «بهار» با وجود کمبود خوابگاه، طبقه همکف به طرح «هم‌سان‌گزینی» اختصاص پیدا کرده است. مسئول امور دانشجویی می‌گوید که در جریان نبوده و چرا یک مسئول مرتبط با خوابگاه‌ها، نباید در جریان این موضوع باشد؟»
ثائری که دیروز عصر و پس از پایان تجمع با «شهروند» سخن می‌گفت، درباره نتیجه این تجمع دو روزه با اشاره به توضیحات مسئولان دانشگاه، گفت: «امروز معاونت دانشجویی، آقای میراحمدی در بین دانشجوها حاضر شد و وعده داد که این مشکلات را برطرف کند. فردا (دوشنبه) جلسه هیأت‌رئیسه دانشگاه برگزار می‌شود و دانشجویان تا عصر منتظر نتیجه این جلسه خواهند ماند ولی اگر به نتیجه دلخواه نرسند راهی غیر از ادامه تجمع ندارند. امروز هم در تجمع عنوان شد که با توجه به حسن نیت نسبت به مسئولان دانشگاه، فردا تجمع برگزار نشود به این امید که تصمیمات جلسه هیأت‌رئیسه منجر به رفع مشکلات صنفی شود.»
دبیر شورای صنفی دانشگاه شریف: حدود 50‌درصد دانشجویان سنواتی می‌شوند
«علی‌اکبر مومنی‌ملک‌شاه»، دبیر شورای صنفی دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف هم درباره دلایل تجمع دیروز دانشجویان این دانشگاه به «شهروند» می‌گوید: «مطابق آمار روزنامه «شریف»، بین 50 تا 60‌درصد دانشجویان کارشناسی و 45 تا 50‌درصد دانشجویان کارشناسی‌ ارشد این دانشگاه سنواتی می‌شوند؛ اکنون دانشگاه تصمیم گرفته از این تعداد دانشجویان هزینه‌هایی برای خوابگاه و تحصیل اخذ کند که حتی از قوانین هم فراتر است. دانشجویان نسبت به این موضوع به‌طور جد اعتراض دارند؛ در تجمع دیروز نزدیک به 1500 تا 2000 دانشجو شرکت کردند که نشان می‌دهد مشکلات در بین دانشجویان همه‌گیر است.»
اما آیا تجمع دیروز نتیجه‌ای هم دربرداشته است؟ مومنی در پاسخ به این سوال می‌گوید: «ریاست دانشگاه که مسافرت بوده و معاونت آموزشی هم ترجیح داد درِ اتاق خود را قفل کند و به خواسته‌های دانشجوها پاسخ ندهد. البته فقط معاونت دانشجویی خواسته‌های دانشجویان را شنید و بدون هیچ قولی از بررسی این موارد توسط هیأت‌رئیسه سخن گفت. مطابق خواست دانشجویان این تجمع در روزهای آینده تا رسیدن به نتیجه ادامه خواهد یافت و اگر مسئولان پاسخگو نباشند شکل تحصن به خود خواهد گرفت.»
علاوه بر این، دانشجویان دانشگاه صنعتی امیرکبیر هم دیروز تجمع مشابهی داشتند و خواهان برطرف شدن مشکلات صنفی و حذف جریمه درنظرگرفته برای دانشجویان سنواتی شدند.

 

دیدگاه‌های دیگران

م
مهدی آبیار کاشانی |
مخالف 0 - 1 موافق
باسلام و احترام در شروع باید بگویم که بنده دانشجوی کارشناسی ارشد امیرکبیر بودم. پروژه بنده در مرکز تحقیقات موتور ملی ایران خودرو انجام شد و هیچ استفاده ای از تجهیزات داخل دانشگاه نکردم. در نهایت وارد ترم پنج و شش ارشد شدم. دانشگاه در حق اینجانب محبت کرد و قیمت غذا را دوبرابر در ترم پنجم و در ترم شش به صورت کاملا آزاد. همچنین برای ترم پنجم و ششم نیز برای هرکدام 1152000 تومان جرمیه کردن به نظر آقای معتمدی این کار درسته؟ سوال من اینجا هست که در زمان تحصیل ایشان چنین رفتاری با دانشجویان میشد؟ در ضمین ایشان گفته بودند که خوابگاه نداریم و بخاطر خوابگاه و ... من ساکن تهران هستم و هیچ خوابگاهی هم استفاده نمی کنم

تعداد بازدید :  1188