شماره ۹۰۲ | ۱۳۹۵ يکشنبه ۳ مرداد
صفحه را ببند
کدخدایی دوباره در جایگاه سخنگوی شورای نگهبان
اصلاح‌طلب و اصولگرا را خدمتگزار نظام می‌دانیم
تصمیم برای صلاحیت احمدی‌نژاد در انتخابات زود است

شهروند|  مرد محبوب آیت‌الله جنتی دوباره به سِمَت پیشینش بازگشته. عباسعلی کدخدایی، حقوقدانی که نتوانست از مجلس نهم مجوز حضور در شورای نگهبان را بگیرد، هفته گذشته با 203 رأی به شورای نگهبان بازگشت و بی‌درنگ کرسی سخنگویی را به دست گرفت. او روز گذشته در نخستین نشست خبری شرکت کرد و از قضا نخستین سوال را درباره سَلَفش نجات‌الله ابراهیمیان پاسخ داد. حقوقدانی که پیش از او سخنگوی شورای نگهبان بود و گفته می‌شد به دلیل اختلاف زیاد با آیت‌الله جنتی از سمت سخنگویی این شورا استعفا کرده بود. ابراهیمیان بعدها این اختلافات را تأیید کرد و گفت دلایل استعفایش را بعدا توضیح می‌دهد.
کدخدایی روز گذشته در پاسخ به این سوال که اختلاف‌نظر ابراهیمیان با شورای نگهبان چه بود و این اختلاف‌نظرها در دوره جدید چگونه مدیریت خواهد شد، گفت: اعضا باید خودشان در مورد مطالب مربوط به خود پاسخ بدهند و بنده جسارت نمی‌کنم در حوزه آنها وارد شوم. اختلاف نظر در هر جمعی ممکن است وجود داشته باشد در کلاس درس و مجامع عالی تصمیم‌گیری این اختلاف‌نظر وجود دارد؛ در مجلس هم یک مصوبه مخالفان و موافقانی دارد، در شورای نگهبان هم چنین است. وی افزود: نظرات موافق و مخالف در شورای نگهبان با آزادی بیان می‌شود. دلیلی ندارد چون از نظر علمی با یکدیگر اختلاف‌نظر داریم از نظر شخصی هم مشکلاتی داشته باشیم و این در معرض دید عمومی قرار گیرد.
سخنگوی شورای نگهبان یادآور شد: ممکن است برخی همکاران نظراتی داشته باشند، تصمیم‌گیری نهایی مهم است که با رأی جمعی اتخاذ می‌شود و بقیه موارد را باید به فراموشی بسپاریم. امیدواریم در آینده این اشکالات وجود نداشته باشد و بهبود بیشتری در روند اطلاع‌رسانی صورت گیرد تا نگرانی‌های شما نیز رفع شود.
تصمیم برای صلاحیت احمدی‌نژاد
 در انتخابات زود است
کدخدایی همچنین در مورد فعالیت سیاسی احمدی‌نژاد با وجود برخی پرونده‌های قضائی وی و این‌که آیا صلاحیت او در صورت حضور در انتخابات تأیید خواهد شد، گفت: بنده از این پرونده‌ها بی‌اطلاعم؛ اما گمانه‌زنی در مورد این‌که شورای نگهبان چه تصمیمی می‌گیرد، زود است. هرکس آزاد است نظرات خود را بیان کند. از این لحاظ مشکلی وجود ندارد اما هیچ‌کدام از این نظرات نباید منتسب به شورای نگهبان باشد. شورای نگهبان نظر خود را بعد از ثبت‌نام و در رسیدگی قانونی به وضع صلاحیت‌ها اعلام می‌کند.
در ادامه خبرنگاری با بیان این‌که گفته می‌شود در نظرات شورای نگهبان مباحث شخصی و سیاسی جایی ندارد، اما در مواردی همچون ردصلاحیت سیدحسن خمینی، آیت‌الله‌ هاشمی‌رفسنجانی و مینو خالقی پاسخ درست و روشنی داده نشد، پرسید که آیا فکر نمی‌کنید این روند باعث بی‌اعتمادی مردم به شورای نگهبان شود که کدخدایی پاسخ داد: سوال شما را در بخشی تأیید می‌کنم که اطلاع‌رسانی خوبی انجام نشده است؛ اما در این بعد که نظر شورای نگهبان کارشناسی نبوده، موافق نیستم. بررسی صلاحیت‌های مواردی که به آن اشاره کردید در دوره بنده نبوده؛ البته اگر بخشی در این راستا خلاف این مشاهده شده باید به ما اطلاع بدهید. او با بیان این‌که نظر شورای نگهبان براساس مستندات پرونده‌های افراد است، گفت: به دلایلی امکان اعلام عمومی این مستندات وجود ندارد. در دوره خودم سعی کردم دلایل را به خود افراد اعلام کنم در این دوره هم حتما به خود افراد ابلاغ شده است اما ضعف اطلاع‌رسانی را می‌پذیرم ولی در این مورد که کار کارشناسی صورت نگرفته شما هم باید قدری انصاف داشته باشید.
کدخدایی در پاسخ به این سوال که آیا در نامه وزارت کشور به شورای نگهبان صحبتی از انتخابات الکترونیک هم شده است، گفت: نامه را در حال حاضر در اختیار ندارم که آن را برای شما قرائت کنم؛ اما این نامه در مورد تعیین تاریخ انتخابات بود اگر بحثی در مورد انتخابات الکترونیکی باشد، طبیعتا باید در نامه‌ای جداگانه ارایه شود که پس از آن نظر اعضای شورای نگهبان را اعلام خواهم کرد.
هر تغییر در قانون انتخابات
 نیازمند همکاری قوای مختلف است
وی درخصوص اظهارات خود در صحن علنی مجلس در مورد تغییر رویکرد در موضوع احراز صلاحیت‌ها گفت: اعلام کردم هرگونه تغییر در قانون انتخابات نیازمند همکاری قوای مختلف است. الان سیاست‌های کلی در مجمع است و همکاری مجمع را می‌طلبد. در این راستا کارهای اساسی در حال شکل‌گیری است و مجمع نظرات خود را به اتمام می‌رساند. اگر ما سیاست‌های کلی را در فاصله کوتاهی داشته باشیم، مجلس هم می‌تواند قانون را تغییر دهد. سخنگوی شورای نگهبان خاطرنشان کرد: اگر سیاست‌های کلی به این دوره برسد امیدواریم قانون جامعی برای انتخابات داشته باشیم. این منوط به فعالیت مجلس و دولت است که این قانون به انتخابات ‌سال ۹۶ می‌رسد یا خیر.
او در پاسخ به این سوال که شورای نگهبان در دوره فعالیت جدید خود چه رویکردی را دنبال می‌کند، گفت: « در قالب صحبت‌های خود در مجلس عرض کردم که تصمیم‌گیری‌های ما به صورت جمعی است و نیاز به تصمیم همه اعضا داریم. شخص بنده تلاش می‌کنم ارتباط بیشتری با نمایندگان و کمیسیون‌های تخصصی داشته باشم. در راستای مباحث کارشناسی امروز بعدازظهر جلسه‌ای در راستای بررسی اصلاحات قانون انتخابات با نمایندگان خواهم داشت.»
کدخدایی در پاسخ به این سوال که اگر مجلس در اصلاح قانون انتخابات اختیارات شورای نگهبان ازجمله نظارت استصوابی را تغییر بدهد و این اختیارات کاهش پیدا کند، آیا شورای نگهبان آن را خواهد پذیرفت، گفت: این یک بحث تجارتی نیست که دو طرف در مورد سود و زیان آن صحبت کنند. بحث در مورد اختیارات قانونی است. هر مصوبه‌ای که مجلس داشته باشد و منطبق با اصول قانون باشد شورای نگهبان از آن استقبال می‌کند و درصدد اجرای آن در می‌آید.وی افزود: آنچه که ما در چارچوب قانون می‌توانیم انجام دهیم این است که قانون جامعی داشته باشیم تا نگرانی‌های داوطلبان برطرف شود. در این راستا با برخی کمیسیون‌ها نیز گفت‌وگو کردیم. تلاش ما بر این بوده که قانون شفافی داشته باشیم. در این راستا مسئولیت بیشتر متوجه مجلس و قانون است. شورای نگهبان قول می‌دهد تا جایی که ممکن است براساس اصول قانون اساسی پیش‌بینی‌های لازم را داشته باشد.
کدخدایی تأکید کرد: همان‌طور که قبلا شاهد بودید، در دوره گذشته بنده، در شورای نگهبان باز بود و هرکس مطلب و اعتراضی داشت، می‌توانست بیاید و آن را با ما در میان بگذارد؛ این دوره هم همین‌گونه است و تلاش می‌شود. اگر براساس قانون دست ما بسته است و ناچاریم صلاحیت کسی را تأیید نکنیم دلایل ردصلاحیت را به صورت شفاف در اختیار داوطلب قرار دهیم.
تفاوتی بین اصلاح‌طلبی و اصولگرایی
 قایل نیستیم   
کدخدایی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر این‌که برخی اعضای شورای نگهبان را متهم به سیاسی‌کاری می‌کنند، گفت: برای شورای نگهبان تفاوتی بین اصلاح‌طلبی و اصولگرایی نیست؛ هر دو خدمتگزار نظام هستند. شورای نگهبان نظرات را در چارچوب قانون و مقررات اعلام می‌کند گاهی ممکن است این مسأله شبهه‌هایی ایجاد کند اما از نظر ما فرقی بین اصلاح‌طلب و اصولگرا نیست و همه را به یک چشم نگاه می‌کنیم. قطعا فعالیت سیاسی به آن معنا که مدنظر شماست نباید در شورای نگهبان وجود داشته باشد اما باید کار کارشناسی و فقهی فارغ از مسائل سیاسی وجود داشته باشد. سخنگوی شورای نگهبان در مورد ثبت‌نام ۱۲‌هزار داوطلب در انتخابات مجلس دهم گفت: از این میزان ثبت‌نام می‌توان به‌عنوان اقدامی مثبت تعبیر کرد که نشان از علاقه‌مندی مردم به حضور در جایگاه‌های عالی نظام دارد. نباید همیشه تعبیر منفی داشته باشیم اما برای داشتن نظامی جامع نیازمندیم که مکانیزم‌های روشنی را تعریف کنیم. متأسفانه این مکانیسم‌ها به خوبی در نظر گرفته نشده است؛ امیدواریم در نظام جامع شرایط به‌گونه‌ای باشد که هم به استقبال مردم پاسخ منفی ندهیم و هم انتخابات را به‌گونه‌ای برگزار کنیم که مصلحت مردم در آن باشد.
در ادامه خبرنگاری از کدخدایی پرسید که رابطه هیأت نظارت با اعضای شورای نگهبان چگونه است؛ شنیده شده این هیأت زیر نظر دبیر شورا فعالیت دارند. سخنگوی شورای نگهبان پاسخ داد: اعضای مرکزی هیأت نظارت توسط اعضای شورای نگهبان و با رأی‌گیری انتخاب می‌شوند. هیأت مرکزی نیز با رأی‌گیری هیأت‌های استانی را انتخاب کرده و آنها نیز با همان رأی‌گیری‌ هیأت‌های نظارت شهرستان‌ها را تعیین می‌کنند؛ در دوره بنده نیز همین‌طور بود. او با بیان این‌که دستور بعدی جلسه شورای نگهبان در مورد نامه وزیر کشور درخصوص تاریخ انتخابات ریاست‌جمهوری ۹۶ و انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس بود، گفت: در این جلسه نظرات اعضا مطرح شد و مقرر شد معاون اجرایی بررسی‌های بیشتری داشته باشد و با دستگاه‌های مختلف مذاکره کند و نتیجه آن در جلسه آتی ارایه و در مورد آن تصمیم‌گیری شود.


تعداد بازدید :  271