شماره ۳۶۸ | ۱۳۹۳ دوشنبه ۱۰ شهريور
صفحه را ببند
واکنش وزیر امورخارجه به اقدام اخیر واشنگتن:
عواقب تحریم ها متوجه آمریکاست

شهروند| زمانی‌که محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران در کنفرانس مطبوعاتی پس از آخرین دور مذاکرات هسته‌ای که دروین برگزار شد، گفت: «توافقنامه نهایی تنها به یک توافق سیاسی نیاز دارد» می‌شد حدس زد که آمریکا انتظار داشته باشد که این موافقت سیاسی به صورت یک‌طرفه تنها از سوی ایران انجام شود.  شاید به همین دلیل بود که دولت باراک اوباما دو روز پیش با اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران این پیام را به تهران ارسال کرد که واشنگتن انتظار دارد ایران کوتاه بیاید و به توافق سیاسی تن دردهد؛ توافقی که البته از نظر ایران خلاف فرمول برد برد است.  
ایران همواره اعلام کرده است که تنها پای توافقی خواهد ایستاد که از فرمول برد برد پیروی کند. آمریکا اما با اعمال تحریم‌های جدید نشان داد که چندان به چنین توافقی معتقد نیست و همچنان به دنبال سیاست «فشار و در عین حال مذاکره است».  شاید ظریف در سخنان روز گذشته در کنفرانس مطبوعاتی با همتای فنلاندی‌اش اشاره به همین سیاست آمریکا داشت.  ظریف گفت: «متاسفانه گرایشی در بین دولتمردان آمریکا وجود دارد که فکر می‌کنند با فشار و تحریم و تهدید می‌توانند دیدگاه‌هایشان را به پیش ببرند. این تلاش برای پاسخ به فشارهای گروه‌های داخلی است. از ابتدا اعلام کردیم که این دیدگاه و روش خطرناک و غیرسازنده است و با روح توافقنامه ژنو مغایرت دارد و می‌تواند در برخی موارد مغایر تعهدات آمریکا در توافقنامه ژنو باشد».
وزیرخارجه کشورمان با ذکر این نکته که آمریکا مسئولیت عواقب کاری که انجام می‌دهد برعهده خواهد داشت، تصریح کرد:  ایران این حق را برای خود محفوظ می‌داند، در قبال این اقدامات، اگر ضرورت بداند، اقدام مشابه انجام دهد.  وی با بیان این‌که بیش از هر چیز تعهد داریم که مذاکرات به نتیجه برسد، اظهار داشت: ما به دنیا نشان دادیم که به دنبال راه‌حل هستیم. وی ادامه داد:  کسانی که از طریق این اقدامات می‌خواهند رضایتشان جلب شود و این اقدامات خوشایند آنهاست دنبال راه‌حل نیستند و به دنبال روش‌هایی برای برهم زدن مسیر مذاکرات هستند.  
رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: در برخی موارد با استفاده از برخی ملاحظات فنی و برخی ریزه‌کاری‌ها تلاش می‌شود که این تحریم‌ها توجیه شود. اگر قرار باشد از ریزه‌کاری‌های فنی توسط دو طرف استفاده شود، ایران این امکان را دارد که از ریزه‌کاری‌های فنی توافق ژنو که خوشایند طرف مقابل نیست این استفاده را بکند. وزیر خارجه یادآور شد: ما نیاز نداریم نگرانی افرادی که خواهان راه‌حل نیستند را رفع کنیم.  ایران در مذاکره جدی است و تمام جامعه ما برای رسیدن به راه‌حل تفاهم دارند.
وزیرخارجه گفت: درحالی‌که دیدگاه‌های مختلفی در کشور ما وجود دارد که این امر مبارکی است، اما هیچ گروه فشاری در ایران نیست که نخواهد ما به راه‌حل برسیم. وی ادامه داد: آنهایی که مخالف توافق هستند به دنبال جنگ‌طلبی و آشوب در منطقه هستند، اما ما به دنبال راه‌حل هستیم و آن نگرانی را که در طرف مقابل وجود دارد نداریم و مردم ایران به دنبال درگیری و دستیابی به سلاح هسته‌ای نیستند و همه جامعه ایران به دنبال راه‌حل هستند. ظریف اضافه کرد: ما این امکان را داریم که با توجه به نکات فنی که در توافقنامه ژنو وجود دارد اقداماتی را صورت دهیم که خوشایند طرف مقابل نباشد و تاکنون در این زمینه خویشتنداری کردیم، ولی اگر ببینیم که طرف مقابل از خویشتنداری ما سوءاستفاده می‌کند زمینه‌هایی برای اقدام وجود دارد که در زمان خود صورت خواهد گرفت.
هیچ مشکلی با اقدامات شفافیت‌ساز نداریم
خبرنگار فنلاندی از ظریف پرسید که چه نوع توافقنامه هسته‌ای مورد رضایت دولت ایران خواهد بود که وی پاسخ داد: ما متعهد به برنامه اقدام مشترک ژنو هستیم و این برنامه به دنبال راه‌حل جامع هسته‌ای است و دارای دو ویژگی است؛ یکی این‌که اطمینان حاصل کند که برنامه هسته‌ای ایران برای همیشه مسالمت‌آمیز باقی می‌ماند و دیگر این‌که تمام محدودیت‌ها و تحریم‌ها را لغو کند و این دو راهنمای ماست. ظریف اضافه کرد: از افراد می‌خواهم که خطوط قرمز خودسرانه و ارقام خودسرانه را به‌خصوص در سیاست‌های داخلی از بین ببرند و می‌خواهیم شفافیت داشته باشند. برنامه هسته‌ای ایران همیشه صلح‌آمیز بوده و خواهد ماند و ما هیچ قصدی برای تولید سلاح هسته‌ای نداریم، چرا که این سلاح‌ها را مخرب امنیت ملی می‌دانیم.  وی ادامه داد:  مقام معظم رهبری و رئیس‌جمهوری ایران همواره این سیاست را اعلام کرده‌اند و ما هیچ مشکلی با اقدامات شفافیت‌ساز نداریم و می‌خواهیم دیگران مواضع خودسرانه اتخاذ نکنند و مواردی که در این خصوص مطرح می‌شود هیچ ارتباطی به ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران ندارد و صرفاً در راستای مقاصد تبلیغاتی است.
آماده سفر به عربستان و میزبانی همتای سعودی هستم
وزیرخارجه کشورمان در پاسخ به سوال دیگری درخصوص سفر اخیر معاونش به عربستان و دیدار با وزیر خارجه این کشور با بیان این‌که ایران همواره علاقه‌مند به روابط حسن همجواری با همسایگان بوده، اظهار داشت: عربستان از مهم‌ترین همسایگان و کشورهای مهم جهان اسلام با نقش و نفوذی گسترده است. وی ادامه داد:‌ در سفر آقای امیر عبداللهیان و دیدار ایشان با سعود الفیصل گفت‌وگوهای مثبت با نگرش به آینده بین دو طرف صورت گرفت و امیدواریم این گفت‌وگوها زمینه همکاری را فراهم کند. رئیس دستگاه دیپلماسی با بیان این‌که دو کشور دارای منافع مشترک هستند و با خطرات مشترکی مواجهند،‌ اظهار داشت: افراط، خشونت و ترور مهم‌ترین خطر برای جهان اسلام است که منافع همه کشورهای منطقه ازجمله ایران و عربستان را تهدید می‌کند و هرگونه فرقه‌گرایی و طایفه‌گرایی خطری برای هر دو کشور است و ما باید به‌عنوان نیروی واحد با این خطرات مبارزه کنیم. ظریف با بیان این‌که از قبل آمادگی سفر به عربستان را داشتم و درحال حاضر این آمادگی را دارم، خاطرنشان کرد:  اولین فرصت برای گفت‌وگوی دوجانبه در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل است که امیدوارم از این فرصت استفاده کنیم و پس از آن آمادگی سفر به عربستان و استقبال از وزیرخارجه عربستان در تهران را دارم. وی اضافه کرد: آقای سعود الفیصل با توجه به سوابق و تجربیاتش در این حوزه می‌تواند نقش مهمی را در آینده بهتر در روابط دو کشور ایفا کند و من نیز آمادگی دارم در این تلاش همراه با ایشان برای بهبود و گسترش روابط دو کشور و بهبود شرایط در منطقه و جهان مشارکت کنم.


تعداد بازدید :  260