شماره ۳۶۳ | ۱۳۹۳ سه شنبه ۴ شهريور
صفحه را ببند
سکته مغزی

سكته، كه به آن حمله مغزي يا سانحه عروقي مغز هم مي‌گويند، هنگامي رخ مي‌دهد كه رگ‌هايي كه خون پراكسيژن را به مغز مي‌رسانند پاره يا مسدود مي‌شوند و قسمتي از مغز خون مورد نياز خود را نمي‌تواند دريافت مي‌كند.  نرسيدن اكسيژن باعث مي‌شود سلول‌هاي عصبي ناحيه آسيب‌ديده مغز نتوانند كار خود را انجام دهند و در عرض چند دقيقه بميرند.  از آن‌جا كه سلول مرده مغز ترميم و جايگزين نمي‌شود، اثرات مخرب يك سكته مغزي براي هميشه باقي مي‌ماند.  
تفاوت اصلي بين يك حمله گذراي ايسكمي و سكته مغزي آن است كه نشانه‌هاي حمله گذراي ايسكمي زودگذر هستند و از چند دقيقه (75درصد موارد كمتر از 5 دقيقه طول مي‌كشد) تا چند ساعت طول مي‌كشد و كاركرد عصبي به حالت طبيعي برمي‌گردد.  
به دنبال چه بايد بود
  ضعف، بي‌حسي يا فلج صورت، يك بازو، يا يك پا در يك طرف بدن
 تاري ديد يا ضعف بينايي به‌ويژه اگر در يك چشم باشد.
 اشكال در تكلم يا درك مطلب
   سرگيجه يا عدم تعادل
   سردرد ناگهاني و شديد غيرقابل توجيه
  مردمک‌های سالم از قانون «مردمک‌های برابر که با نور کوچک می‌شوند» تبعیت می‌کنند، اما در اثر نرسیدن اکسیژن به قسمتی از مغز دیگر این واکنش را نمی‌بینیم.
چه بايد كرد
كمك‌هاي اوليه به مصدومي كه دچار سكته مغزي شده است، تنها محدود به مراقبت‌هاي نگهدارنده است:
1- اگر مصدوم پاسخ نمي‌دهد، او را از نظر راه هوایی، تنفس و گردش خون بررسي كنيد.
2- با اورژانس تماس بگيريد.  
3-  اگر مصدوم هيچ آسيبي (ناشي از افتادن) نديده است، بگذاريد به سمتی که فلج شده است دراز بكشد به طوري كه سر و شانه‌هايش كمي بالاتر باشد تا كمتر به مغز فشار وارد آيد.  مصدومي را كه پاسخ نمي‌دهد اما نفس مي‌كشد در وضعيت بهبودي يعني به يك پهلو (به سمتی که فلج شده است) قرار دهيد تا راه هوايي باز بماند و ترشحات و موادي كه استفراغ كرده از دهان بيرون بيايد.
احتیاط
مبادا به مصدومي كه دچار سكته مغزي شده است، چيزي بخورانيد، چون ممكن است ناحيه گلو فلج شده باشد و بلع دچار اختلال باشد.


تعداد بازدید :  93