شماره ۳۶۰ | ۱۳۹۳ شنبه ۱ شهريور
صفحه را ببند
60 روز دیگر، زلزله میهمان ایلامی‌ها خواهد بود
کشف زاغه مهمات زیر خانه‌های کارگر شمالی

گروه حوادث | زمین در مورموری و آبدانان ایلام همچنان زیر پای ساکنان شهر‌ها و روستاها می‌لرزد. با گذشت 6 روز از وقوع اولین زلزله حالا موسسه ژئوفیزیک کشور اعلام کرده است که این زمین‌لرزه‌ها تا 2 ماه آینده همچنان در این منطقه ادامه دارد. با این حال زلزله در ایران گاهی به غرب می‌رود و گاهی به جنوب و با وقوع زلزله 3/2ریشتری در فیروزکوه زلزله به تهران نیز رسید. همچنین  زلزله‌های کمتر از 4 ریشتر در خوزستان، خراسان جنوبی، کرمان و لرستان جولان داد.  
ایلام همچنان می‌لرزد
وقتی زلزله بزرگ 2/6 ریشتری روز دوشنبه 27 مردادماه مورموری ایلام را لرزاند هیچ‌کس تصور نمی‌کرد پس‌لرزه‌های این زلزله تا 2 ماه آینده پیش‌بینی شود. براساس اعلام مرکز لرزه‌نگاری کشور 507 زمین‌لرزه از ساعت 15:54مورخ 26 مردادماه تا ساعت 14 جمعه 31مرداد مورموری و برخی از روستاهای اطراف آن را لرزانده است. مرتضی اکبرپور معاون پیشگیری و مقابله سازمان مدیریت بحران کشور در رابطه با این زلزله‌های سریالی گفت: از روز دوشنبه تاکنون بیش از 500 زلزله و پس‌لرزه در استان ایلام به ثبت رسیده است. براساس بررسی‌های صورت‌گرفته تا 2ماه آینده زمین‌‌لرزه‌ها در ایلام ادامه دارد. از کارگروه‌های تخصصی و پزشکان زلزله‌شناسی و همین‌طور مرکز تحقیقات ساختمان برای بررسی علت زلزله‌های متعدد در این منطقه درخواست کردیم و از روز پنجشنبه یک تیم علمی در محل مستقر شده‌ است.  درحالی‌که همچنان این لرزه‌ها ادامه دارد ولی چون کانون اصلی مناطق کوهستانی است به منطقه‌های شهری کمتر آسیب رسیده است. اما با این حال باز هم شهر مورموری و آبدانان کاملا تخلیه شده است و ساکنان این مناطق در چادر به سر می‌برند. وی افزود: در جریان زلزله آبدانان بسیاری از واحدهای مسکن مهر دچار آسیب جدی شده‌اند که این آسیب‌ها نشان از اجرا و نظارت نامناسب این واحدهای مسکونی است.  
امدادرسانی در مناطق زلزله‌زده همچنان ادامه دارد
با گذشت 6 روز از وقوع زلزله مورموری و آبدانان نیروهای هلال‌احمر همچنان در مناطق زلزله‌زده مشغول کمک‌رسانی به زلزله‌زدگان هستند.  ساکنان این شهر‌ها که با هشدار روز یکشنبه توانستند از این زمین‌لرزه بزرگ جان سالم به در ببرند اما خانه‌هایشان ویران شد. حالا نزدیک به یک هفته از این حادثه می‌گذرد اما مردم همچنان در وحشت از پس‌لرزه‌ها در خیابان زندگی می‌کنند.  حدود 800 خانوار در شهر مورموری و بیش از 2‌هزار خانوار نیز در شهر آبدانان در چادرهایی که هلال‌احمر تحویل داده است اسکان اضطراری شده‌اند. گروه‌های ارزیاب بنیاد مسکن نیز در منطقه مستقر شده‌اند و خانه به خانه پرونده بازسازی واحدهای آسیب‌دیده را ارزیابی می‌کنند و به‌زودی کارهای عمرانی بازسازی و ساخت خانه‌ها در مورموری و آبدانان کلید خواهد خورد.  
نامه 220 نماینده مجلس به رئیس‌جمهوری
علی‌محمد احمدی نماینده شهرستان‌های دهلران، آبدانان و دره‌شهر در مجلس شورای اسلامی با اشاره به زلزله اخیر شهرستان آبدانان و مورموری گفت:  برای رسیدگی هرچه زودتر به وضع ساکنان مناطق زلزله‌زده نامه‌ای با امضای 220 نماینده ازجمله رئیس و نایب‌رئیس مجلس برای رئیس‌جمهوری در بحث بازسازی ارسال کرده‌ایم تا با امید به آن مردم سرگردان شهرها و روستاها هرچه زودتر از حمایت و کمک‌های دولت بهره‌مند شوند.  در این نامه نمایندگان تأکید داشتند تا دولت در پرداخت اعتبارات متناسب با این حادثه اقدامات لازم را به کار گیرد.  
زلزله در کمین تهرانی‌هاست
زلزله‌های سریالی در ایران ابعاد تازه‌ای را از هشدار برای زلزله در پایتخت پیش روی محققان مرکز لرزه‌نگاری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران قرار داده است. زلزله‌ای به بزرگی 2/2 ریشتر ساعت 8:13  صبح روز جمعه فیروزکوه تهران را لرزاند. حالا با اعلام موسسه ژئوفیزیک تهران در رابطه با اعلام زلزله پشت دروازه پایتخت خبرهايي از وقوع زلزله در تهران نیز شنيده مي‌شود. چندي قبل نيز در تعطيلات عيد فطر که بسياري از پایتخت‌نشینان در گير و دار فرار از ترافيک جاده‌ها براي بازگشت به منازل خود بودند حسين درخشان سخنگوي سازمان امداد و نجات خبر از وقوع زمين‌لرزه در پايتخت داده بود. سخنگوی جمعیت هلال احمر، زلزله 3/2ريشتري در تهران را تاييد کرده و گفت: اين زلزله را فقط دستگاه‌هاي زلزله‌نگاري ثبت کردند و مردم متوجه زمين‌لرزه روز جمعه 31 مرداد نشدند. به گفته سخنگوي سازمان امداد و نجات و براساس نظريه‌هاي کارشناسي، اينگونه زلزله‌ها در مواقعي براي خروج انرژي از زمين است و در مواقع ديگر نيز هشدار نسبت به وقوع زلزله‌‌هاي بزرگتر است و اين يعني وقوع زلزله‌اي با شدت بيشتر در تهران دور از انتظار نيست و با مرور زلزله‌هاي اين چند ماه گذشته مي‌توان به حقيقت اين هشدار رسيد.  
از غرب تا جنوب
درحالی‌که زلزله‌های متوالی، ایلام و شهرهای هم‌مرز با آن را نیز تحت‌تأثیر قرار داده است زلزله‌ای به بزرگی 4 ریشتر ظهر روز جمعه 31 مردادماه ایذه خوزستان را به لرزه درآورد. این زمین‌لرزه که در عمق 8کیلومتری زمین رخ داده بود، در مختصات 781/31 درجه عرض شمالی و 808/49 درجه طول شرقی ثبت شد.  همچنین زلزله‌های طبس و زهان در خراسان جنوبی، سیرچ  در کرمان، عقدا در یزد و هفتگل در خوزستان را لرزانده است.

رمزگشایی از زلزله‌های زنجیره‌ای ایلام

پروفسور بهرام عکاشه استاد زلزله‌شناسی کشور و پدر علم ژئوفیزیک ایران درباره زلزله‌های سریالی در ایلام به «شهروند» گفت: زلزله‌های سریالی در ایلام طبیعی است. در مناطق زلزله‌خیز یک گسل وجود ندارد. مجموعه گسل در اطراف گسل اصلی قرار دارند که با شکسته شدن گسل اصلی موج انرژی به گسل‌های فرعی تزریق می‌شود. انرژی منتقل‌شده به گسل‌های راست و چپ موجب پس‌لرزه‌هایي با ابعاد کوچک و بزرگ می‌شود. تا زمانی که این گسل‌های فرعی انرژی خود را تخلیه نکنند پس‌لرزه‌های پی‌در‌پی در منطقه ایلام خواهیم داشت. از آن‌جایی که ایلام خوزستان بندرعباس لرستان و کرمانشاه در مسیر گسل زاگرس قرار دارند شهرهای هم‌مرز ایلام نیز در معرض پس‌لرزه‌های سریالی قرار گرفته‌اند. به همین علت است که هر روز شاهد زلزله‌هایی در شهر‌های اطراف ایلام هستیم.  با شکسته شدن گسل اصلی 30 تا 40‌درصد انرژی به صورت موج به گسل‌های فرعی منتقل می‌شوند. هیچ‌وقت تک‌گسل با یک زلزله نمی‌شکند و صدها‌هزار گسل دارد. وی در ادامه افزود: من معتقدم تا چند هفته آینده انرژی زمین در ایلام تخلیه می‌شود و زمین آرام می‌گیرد. درحال حاظر گسل اصلی فعال نیست و گسل‌های فرعی درحال شکست است. این درحالی است که اگر همین زمین‌لرزه با اهمین ابعاد در دی‌ماه در نیمه‌های شب رخ می‌داد فاجعه‌ای مرگبارتر از بم انتظارمان را می‌کشید. او همچنین در مورد زلزله‌های کوچک در تهران گفت: اگر روزی در تهران زلزله نیاید عجیب است. زلزله در تهران هر روز با ابعاد کوچك و بزرگ زمین پایتخت‌نشینان را می‌لرزاند. منطقه البرز استعداد زلزله 8 ریشتری را دارد. درواقع گسل فیروزکوه در زمان زلزله 2 شعبه می‌شود. شعبه اول به سمت شمیرانات و کن و کرج می‌رود و شعبه دیگر از تهران به سمت قزوین تا سیمان آبیک ادامه دارد. بیش از 40 کیلومتر فعال است. اگر گسل البرز فعال شود دربرگیری زیادی دارد.


تعداد بازدید :  106