[ شهروند] نخستین همایش «تامین مالی تولید؛ از بنگاهداری به بنگاهسازی» با حضور رئیس مجلس شورای اسلامی، وزیر اقتصاد، رئیس کل بانک مرکزی به میزبانی بانک ملی ایران برگزار شد. محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی، عبدالناصر همتی وزیر امور اقتصادی و دارایی و محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی از جمله حاضران و سخنرانان این همایش بودند.
شرایط نامطمئن در اقتصاد، نخستین لطمه را به تولید میزند
عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد در این همایش با بیان اینکه رشد اقتصادی ما در سالهای گذشته بیش از سه درصد نبوده است، خاطرنشان کرد: شرایط نامطمئن در اقتصاد، نخستین لطمه را به تولید و اقتصاد میزند؛ بنابراین باید نااطمینانی را کوتاه کنیم و اثر آن را بر تولید کاهش دهیم. وزیر اقتصاد اضافه کرد: مجلس سال گذشته قانون خوبی برای رفع مشکل و تامین مالی تولید تصویب کرد؛ تا پیش از آن فشار به بانکها و تامین مالی از این طریق بود، اما اگر راهکارهایی که در قانون پیشبینی شده است را بهطور جدی دنبال کنیم، میتوانیم به موفقیتهای زیادی برسیم.
وی ادامه داد: ما تاکنون نتوانستهایم از ابرازها و سرمایههای در اختیار خود به خوبی استقاده کنیم، سرمایه فیزیکی و نهادی بسیار مهم است، قانون یاد شده همه اینها را دیده است که فشار به سیستم بانکی را کاهش خواهد داد، اما همچنان سیستم بانکی عامل برتر در تامین مالی خواهد بود.همتی گفت: این قانون اختیار تامی به شورای تامین مالی داده است و اگر بتوانیم ابزارهای لازم را طراحی کنیم، گامهای خوبی برداشته خواهد شد.وزیر اقتصاد افزود: در سال ۱۳۹۶ با دلار حدود سههزار تومانی، حجم نقدینگی نزدیک به ۳۶۰ میلیارد دلار بود، اما امروز این رقم با احتساب نرخ ارز موجود به ۱۴۰ میلیارد کاهش یافته است و همین موجب میشود که احساس کنیم نقدینگی کم است. دولت تنگنای نقدینگی را درک کرده و تصمیمات لازم را گرفته است. همتی با بیان اینکه مشکل واحدهای تولیدی، نقدینگی است، ادامه داد: بانک مرکزی برای کنترل تورم، نقدینگی را کاهش میدهد. افزایش درآمد ارزی ناشی از فروش نفت هم نداریم، بنابراین رشد اقتصادی کاهش مییابد.وزیر اقتصاد تاکید کرد: نباید برای رشد اقتصادی منتظر افزایش قیمت نفت باشیم و باید ابزارهای غیرارزی برای رشد اقتصادی را تقویت کنیم.همتی اضافهکرد: محدودیت تسهیلاتدهی بانکها به دلیل کنترل ترازنامه و کنترل نقدینگی، مشکلات را حل نکرده است. در عمل اضافه برداشت بانکها بالا رفته و اگر «ریپو» را هم اضافه کنیم یکهزار همت اضافه برداشت داریم که بخش زیادی از اضافه برداشت مربوط به بانکهای خصوصی است.
بانک مرکزی بر روند پایان بنگاهداری بانکها نظارت کند
وی با تاکید بر اینکه بنگاهداری بانکها امسال باید تمام شود، گفت: درباره بانکهای دولتی نظارت میکنیم تا امسال این پرونده بسته شود، بانک مرکزی هم نظارت کند تا بر اساس تکلیف قانون برنامه هفتم بانکها از بنگاهداری خارج شوند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی اضافهکرد: این نوید را میدهم که قانون تامین مالی تولید را به عنوان اصل و پایه خروج از تامین مالی تورمی در دستور کار قرار دادهایم.
وی گفت: هدف ما این است که از تله رشد میانگین سه درصد سه دهه گذشته خارج شویم، اما نه با رشد تورمی.