شماره ۳۲۱۵ | ۱۴۰۳ شنبه ۲۶ آبان
صفحه را ببند
پایان سفر مدیرکل آژانس انرژی اتمی به ایران
شیطنت‌ها علیه فعالیت‌های هسته‌ای ایران خنثی خواهد شد؟
نگاهی تحلیلی به سخنان رئیس سازمان انرژی اتمی

انتظار مدیرکل آژانس برای سفر به ایران بالاخره به سر آمد و باز هم در آستانه نشست فصلی شورای حکام، این دیپلمات آرژانتینی خود را به تهران رساند.
شرایط و فضای حاکم بر حضور گروسی در ایران با سفرهای پیشین او تفاوت عمده‌ای داشته و سفر این مقام بین‌المللی را حساس‌تر کرده است؛ حضور مجدد دونالد ترامپ در کاخ سفید که پیچیدگی روابط امروز جمهوری اسلامی ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نتیجه تصمیم رئیس جمهور منتخب آمریکا در خروج از توافق هسته‌ای است گواه این سخن است.
در چنین بستری، مدیرکل آژانس درباره مسئله هسته‌ای ایران در بیان خود از عبارات قابل تاملی استفاده می‌کند. گروسی می‌گوید ایران در مرکز تنش است و امکان مانور وجود ندارد یا در شبکه ایکس درباره دیدارش با رئیس جمهور پزشکیان می‌نویسد: در این ملاقات فرصت شد تا رویکرد و تلاش‌هایم را برای پیشرفت در یکی از چالش‌برانگیزترین مسائل در دستورکار حوزه بین‌الملل توضیح دهم. پیش از این مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در دیدار با پزشکیان تصریح کرد‌ه بود: قطعا تعامل و همکاری خوب میان ایران و آژانس شیطنت‌ها علیه فعالیت‌های هسته‌ای ایران را خنثی خواهد کرد.

«اسرائیل»،نقطه کانونی بحران
در نبرد واژگان و ادراک‌ها، مقامات ایرانی تلاش کردند توجهات گروسی را به نقطه کانونی بحران بازگردانند: «اسرائیل».
وقتی محمد اسلامی وارد سالن نشست خبری مشترک‌ با گروسی شد، بدون هیچ مقدمه‌ای سر اصل مطلب رفت و سخنانش را اینگونه شروع کرد: «دیدار امروز ما در این مقطع زمانی که نظام استکباری به‌شکل بدون قید و شرط از نسل کشی رژیم صهیونستی حمایت می‌کند از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است. این حمایت‌ها سبب خدشه‌دار شدن حیثیت و اعتبار سازمان‌های بین‌المللی شده و سازمان‌های وابسته به سازمان ملل از جمله آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باید بر اساس مسئولیت خود نقش آفرین باشند».

راه حل پیدا کردن برای حل بحران
رافائل گروسی اما در این نشست درباره سوالات خبرنگاران نسبت به تهدیدات مکرر هسته‌ای مقامات صهیونیستی از جمله تهدید اخیر «اسرائیل کاتص» وزیر دفاع جدید این رژیم علیه ایران اظهار کرد من رئیس جمهور نیستم و کار من بیانیه دادن و تحلیل کردن نیست این کار را باید شما روزنامه نگاران انجام دهید، وظیفه من راه حل پیدا کردن برای حل بحران است!
واضح است منظور گروسی از بحران نه تهدیدات هسته‌ای رژیم صهیونیستی که برنامه کنونی هسته‌ای ایران است. مدیرکل آژانس شاید هم نمی‌خواهد مثل سال گذشته دوباره مجبور شود تحت فشارهای نتانیاهو قرار بگیرد و از اظهارات خود با این عبارت که « آژانس وارد جدال لفظی نمی‌شود» عقب نشینی کند.

بازدید از تأسیسات مهمی در فردو و نظنز
رافائل گروسی در جریان سفر به تهران، پس از دیدار با رییس سازمان انرژی اتمی، وزیر امورخارجه و مسعود پزشکیان رییس جمهور ایران، دیروز از سایت‌های هسته‌ای شهید علیمحمدی‌(فردو) و شهید احمدی روشن‌(نطنز) بازدید کرد.
شاید چیزهایی که دیروزگروسی دید طرف‌های غربی را در انتخاب مسیر تقابل با ایران محتاط‌تر کند.گروسی در تهران با حسن نیت مقامات کشورمان مواجه شد. ایران آماده مذاکره و احیای مسیر تعامل است. طرفین در این زمینه گفت و گوهای سازنده‌ای داشتند.
با وجود این، تجربه سفرهای قبلی گروسی نشان داده است که نتایج سفر او به تهران، هربار با آشکار شدن دورنمایی از همکاری با تعیین چارچوب‌ها و گام‌های اعتمادساز ایران، با صدور قطعنامه‌های ضدایرانی در آژانس، مخدوش شده است.

سرنوشت جلسه هفته آینده شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی
در همین حال دیپلمات‌های غربی به رویترز می‌گویند که قدرت‌های اروپایی در جلسه هفته آینده شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای تصویب قطعنامه‌ای جدید علیه ایران تلاش خواهند کرد.
این قطعنامه به آژانس اتمی ماموریت خواهد داد با جزئیات بیشتری به مسائلی همانند عدم ارائه توضیحات کامل در خصوص پیدایش آثار اورانیوم در سایت‌های اعلام نشده توسط ایران پرداخته شود.

هرگونه قطعنامه شورای حکام با پاسخ فوری ایران روبه رو خواهد شد
این موضوعی بود که رئیس سازمان انرژی اتمی در نشست خبری دست روی آن گذاشت و پیام ایران را واضح به گوش گروسی رساند.
اسلامی در این راستا گفت: مکرر اعلام کرده‌ایم که هرگونه قطعنامه مداخله جویانه در امور هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران حتما با مقابله بلادرنگ مواجه خواهد بود و اجازه نخواهیم داد که با اعمال فشارها که سال‌ها تجربه و مشاهده شده است به کار خود ادامه دهند. تجربه ثابت کرده که با چنین فشارهایی تاثیرپذیر نخواهیم بود و برنامه خود را در چارچوب منافع ملی جمهوری اسلامی ایران ادامه خواهیم داد.
اسلامی مجدداً در واکنش به تلاش اروپایی‌ها برای تصویب قطعنامه تصریح کرد: همین که قطعنامه را قرائت کنند تا امضایشان خشک نشده ما کار خودمان را انجام می‌دهیم.
حالا باید دید آیا گروسی پاسخ حسن نیت ایران در میزبانی دو روزه از او را خواهد داد یا شورای حکام بار دیگر با تصمیمات نابخردانه مسیر همکاری را ناهموار خواهد کرد.

لحن تهدید آمیز آمریکا علیه ایران
پس از آنکه «رافائل گروسی»، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در یک سفر ۲ روزه به ایران با رئیس جمهور و وزیر امور خارجه ایران دیدار کرد معاون سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده به تکرار ادعاهای سابق واشنگتن علیه ایران پرداخت.
به گزارش سایت وزارت خارجه آمریکا، «ودانت پاتل»، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک نشست مطبوعاتی در واکنش به سفر گروسی مدعی شد: «ما نسبت به اینکه چیزی را به عنوان تمایل ایران برای تغییر رفتار خود تفسیر کنیم تردید داریم، چون نهایتا ما می‌خواهیم شاهد تغییر عملی رفتار ایران و اقدام باشیم نه شاهد نشانه‌ها یا علائم آن.»

اسلامی: محل‌های ادعاییِ آژانس، گاوداری و ضایعاتی است

محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در برنامه گفتگوی ویژه خبری گفت: یکی از محل‌های ادعاییِ آژانس انرژی اتمی برای فعالیت هسته‌ایِ اعلام‌نشدهٔ ایران یک معدن متروکه بود که مشخص شد ۶۰ سال پیش در اختیار شوروی بوده و ربطی به ما نداشته است.
ادعای دیگر آژانس دربارهٔ محل ضایعات فلزی‌ای بود که از کشورهای همسایه قاچاق شده بود و به‌دلیل فعالیت‌های آمریکا در آن کشور تشعشعات رادیواکتیو داشت؛ یک محل ادعاییِ دیگر آژانس هم در گاوداری بوده است.به مدیرکل آژانس و کشورهای غربی اعلام کرده‌ایم که اگر پیش‌نویس منتشرشده توسط انگلیس در شورای حکام تبدیل به قطعنامه شود، با اقدام قاطع بلادرنگ به آن‌ها یاد می‌دهیم که دیگر از این شیوهٔ مندرس استفاده نکنند.اسلامی در خصوص تأثیرات سفر جاری مدیرکل آژانس به ایران گفت: با توجه به نقشی که مدیرکل می‌تواند ایفا کند و تداوم گفت وگوها بتوانیم روزنه‌ای برای برداشتن گام رو به جلو داشته باشیم. مذاکرات  مفصل بود. شرایط ما به‌گونه‌ای بود که تفهیم شود که ایران به آنچه می‌گوید پایبند است. ما از معاهده خارج نشدیم بلکه ما پایبند بودیم. دیگران نباید مدعی باشند. ان‌شاءالله بتوانیم این بهانه بی‌ربطی را که اینها استفاده می‌کنند از دستشان خارج کنیم، ما کوتاهی نمی‌کنیم و محکم هستیم. وی افزود: کشور ما با سیاست آقای پزشکیان که حل‌وفصل مسائل است، در این چارچوب کار را دنبال می‌کند.

پزشکیان: امروز دنیا به این باور رسیده که ایران بدنبال صلح و امنیت در جهان است

رئیس جمهور در دیدار با گروسی با بیان اینکه آنچه جمهوری اسلامی ایران در فناوری هسته‌ای دنبال می‌کند، دقیقا مطابق چارچوب‌ها و مجوزهای قانونی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است، تصریح کرد‌: ایران همان‌گونه که از پیش و مکرر حسن نیت خود را ثابت کرده، آماده همکاری و همگرایی با این نهاد بین‌المللی به منظور رفع ابهامات و شبهات ادعایی درباره فعالیت صلح آمیز هسته‌ای است، گرچه امروز دنیا نیز به این باور رسیده که ایران اسلامی به نبال صلح و امنیت در جهان است.
پزشکیان: امروز دنیا به این باور رسیده که ایران بهدنبال صلح و امنیت در جهان است.
وی با تبیین فعالیتهای صلح آمیز هسته‌ای و موضع ثابت و اصولی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر ممنوعیت ساخت سلاح اتمی گفت‌: ما همانگونه که بارها اعلام کرده‌ایم بر اساس فتوای صریح رهبری معظم انقلاب اسلامی به هیچ وجه به دنبال ساخت سلاح اتمی نبوده و نخواهیم بود
و کسی هم اجازه عدول از سیاست ایشان را نخواهد داشت.
رئیس جمهور افزود: ما معتقدیم جنگ نه به نفع ما، نه به نفع منطقه و نه به نفع جهان است و هیچ انسان عاقلی بدنبال جنگ افروزی و توسعه دادن آن نیست، اما قطعا در مقابل هر کنشی علیه امنیت خود واکنشی قاطع و محکم نشان خواهیم داد.

عراقچی: آماده مذاکرات هسته‌ای و همکاری در چهارچوب توافقات قبلی هستیم

سیدعباس عراقچی پس از دیدار با رافائل گروسی اظهار داشت: گفت‌وگوهای خوب و سازنده‌ای صورت گرفت و مسیر همکاری‌های ایران و آژانس در یکسال آینده که سال خطیری در موضوع هسته‌ای ایران است را روشن کردیم.وی ادامه داد: من به آقای گروسی اعلام کردم که جمهوری اسلامی ایران آماده مذاکرات هسته‌ای و همکاری در چهارچوب توافقات قبلی با آژانس است؛ البته این همکاری بستگی به این دارد که طرف‌های مقابل تا چه میزان برای این مساله جدی هستند.
عراقچی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران با حسن نیت تعهدات برجامی خود را انجام داد، اما طرف مقابل از این توافق خارج شد. از آنجا که ما به صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای خود اطمینان داریم مشکلی برای همکاری با آژانس نداریم و آماده‌ ادامه همکاری‌هایمان هستیم. البته این مساله منوط به همکاری و انجام تعهدات طرف مقابل است.رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: مذاکرات از این جهت که یک مسیر جدید برای کاهش تنش های بین ما و آژانس و دیگران طراحی شود خوب بود. امیدواریم مذاکرات اخیر به کاهش تنش‌ها کمک کند و بتوانیم مذاکراتی را دوباره شروع کرده و راه‌حلی معقول برای مشکلات پیدا کنیم، پیش از آنکه اوضاع حادتر شود.وی در پایان خاطرنشان کرد: تقابل برای هیچ طرفی مفید نیست. باید مسیر همکاری‌ اتخاذ شود و ما آماده همکاری هستیم. امیدواریم که طرف‌های مقابل هم سیاست عاقلانه‌ای اتخاذ کنند.


تعداد بازدید :  81