شماره ۳۱۵۳ | ۱۴۰۳ چهارشنبه ۷ شهريور
صفحه را ببند
سه نکته از بیانات رهبر انقلاب در نخستین دیدار با کابینه چهاردهم
تعیین دو راهبرد، معرفی یک الگو و اصلاح یک غلط

 عبدالباسط انصاری|  بیانات رهبر انقلاب در نخستین دیدار ایشان با اعضای هیأت دولت چهاردهم حاوی نکات قابل تامل بسیاری بود. رهبر انقلاب به سیاق دولت‌های گذشته، در نسبت با کابینه تازه کار چهاردهم نیز رویکرد حمایتی و همدلانه خود را نشان دادند و در عین حال به تعیین راهبردها، الگوهای کاری و بیان نکات تذکرگونه و راه گشایی برای کمک به دولت نیز پرداختند.
در سخنان رهبر معظم انقلاب در نخستین دیدار با دولت چهاردهم یک راهبرد کلان، یک الگوی کاری و یک نکته تذکرگونه و اصلاحی وجود داشت که در ادامه به آن اشاره می‌شود:
1-حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در ابتدای سخنان خود با اشاره به مشورت رئیس‌جمهور درباره اعضای کابینه با ایشان، نکاتی بیان کردند که در واقع اصلاح یک سوءبرداشت پس از سخنان دکتر پزشکیان در روز پایانی بررسی کابینه پیشنهادی در مجلس مبنی بر مشورت با رهبری برای معرفی وزرا بود. در آن جلسه و پس از تأکید پزشکیان بر مشورت با رهبری برای چینش کابینه، برخی جریانات معاند و البته برخی فعالان رسانه‌ای داخلی، از روی غرض‌ورزی یا غفلت القا کردند که کل کابینه با تصمیم رهبر انقلاب چینش شده است و کارایی و وجهه دولت و مجلس کم شده است. درحالی‌که سیره رهبری نشان می‌داد ایشان جز در زمینه وزرای مرتبط با حوزه سیاست خارجی، امنیت و دفاع، در مورد سایر وزرا مستقیما ورود نمی‌کنند. رهبر انقلاب در زمینه مشورت حول انتخاب وزرا فرمودند: «بنده تعدادی[از وزرا] را که می‌شناختم و یا در مورد صلاحیت آنها از منابع مورد وثوق مطمئن شده بودم، تأیید و بر برخی اسامی تأکید کردم. اما درباره تعداد بیشتری که نمی‌شناختم گفتم نظری ندارم که ایشان توانست مجلس را قانع کند و برای همه رأی اعتماد بگیرد.»
2-رهبر انقلاب در ادامه سخنان خود با اشاره به خدمات تاریخی امیرکبیر در مدت کوتاه سه سال و خدمات ارزنده شهید رئیسی در همین مدت، اینگونه عملکردها را به نوعی به‌عنوان الگوی دولت جدید معرفی کردند و درباره قدرشناسی فرصت خدمتگزاری فرمودند: «این امانت خدا و مردم را قدرشناسی کنید و بدانید فرصت ۴ سال خدمت به سرعت برق و باد می‌گذرد؛ البته در همین مدت هم می‌توان کارهای بزرگی کرد. همچنان‌که امیرکبیر در مدت ۳ سال کارهای بزرگی انجام داد و رئیسی عزیز هم در حدود ۳ سال خدمت، برخی پایه‌گذاری‌های خوبی انجام داد که ان‌شاءالله ثمره آن به کشور خواهد رسید.» در واقع رهبر انقلاب با ذکر مثال تاریخی دوران امیرکبیر و خدمات کلان، ساختاری و معطوف به اصلاح توسط شهید رئیسی در زمان حاضر، الگوی کار و خدمت رسانی مناسبی برای دولت چهاردهم معرفی کردند. بر این اساس خدمات کلان، ساختاری، گسترده و معطوف به اصلاح مسائل و رویکردهای غلط با نگاه معطوف به آینده و پرهیز از غلبه نگاه‌های محدود، بخشی و روزمره باید مورد توجه دولت چهاردهم قرار گیرد.
3-علاوه بر موارد فوق، رهبر انقلاب دو نکته دیگر نیز بیان کردند که می‌توان آن را به مثابه دو راهبرد کلان برای دولت چهاردهم درنظر گرفت. نخست توجه به ظرفیت‌های عظیم کشور و معرفی آن به‌عنوان «شرط کارآمدی دولت»؛ و دوم توجه به‌کار کارشناسی توأم با غفلت نکردن از نظرات شبه کارشناسی و اشتباه. متن سخنان رهبری در این دو مورد بسیار قابل تامل است: «شناخت داشته و ظرفیت‌ها شرط کارآمدی دولت است...مثال‌های زیادی وجود دارد که در گذشته برخی مسئولان، استعدادها و ظرفیت‌های داخلی را نشناختند یا باور نداشتند و از این جهت ضررهایی به کشور وارد شد...بنده درباره استفاده از کارشناسان عقیده راسخ دارم؛ چرا که این کار ضمن پیشبرد کشور و رضایت مردم، حکمرانی را خردمندانه و اندیشه‌ورزانه می‌کند و از دایره کار محفلی، رفاقتی و توصیه‌ای نجات می‌دهد. در استفاده از کارشناسان باید مراقب بود که ته‌نشین‌های ذهنی غلط در لباس و ادبیات کارشناسی خود را تحمیل نکند.» لازم به ذکر است در برخی دولت‌های پیشین، بی‌توجهی به ظرفیت‌های داخلی و معطل کردن کشور سبب عقب ماندگی‌های جدی شد و علاوه بر آن اجرای سیاست‌های غلط، پرتناقض و پرهزینه، تحت عنوان کار کارشناسی نیز ضربات جدی به کشور وارد و ایضا اعتماد عمومی را کاهش داد. تأکید بجای رهبر انقلاب بر این دو نکته و توجه دولت به آن، می‌تواند از بسیاری از مشکلات پیشگیری کرده و کارآمدی دولت را افزایش دهد، اعتبار کار کارشناسی در کشور را احیا کند و کار کارشناسی صحیح را در دولت حاکم کند.


تعداد بازدید :  236