شماره ۳۱۵۰ | ۱۴۰۳ پنج شنبه ۱ شهريور
صفحه را ببند
آثار قدرتی و هویتی اربعین

حسن باویر| امروزه، ظرفیت‌ها و کارکردهای عظیم اربعین، ذهن بسیاری از اندیشمندان و رسانه‌های غربی را به خود جلب کرده است و دارای پیامدهای قدرتی، هویتی و اتحاد فراوان است که در ادامه به برخی از ابعاد آن اشاره می‌شود:
 فرامذهبی بودن مراسم اربعین: این مراسم تنها اختصاص به شیعیان ندارد، بلکه در این مراسم بسیاری از پیروان اهل سنت، مسیحیت، یهودیت، ایزدی‌ها و صائبی‌های عراق نیز شرکت می‌کنند و این نشانگر این است که شرکت‌کنندگان، اباعبدالله الحسین(ع) را سمبلی برای آزادی، و شخصیتی جهان شمول می‌دانند.
قدرت نرم مسلمان‌مان: این حضور نشان می‌دهد که مکتب حسینی از قابلیت و قدرت بسیج بالایی برخوردار است که مشابه آن را در جهان امروز که در معرض هجوم افسارگسیخته فرهنگ غرب قرار گرفته و باعث تکه تکه شدن هویت های جمعی شده است، نمی توان سراغ داشت.
نماد ظلم ستیزی مکتب حسینی: این حضور باعث آشنایی افکار عمومی بین المللی با ماهیت ظلم ستیزی مکتب حسینی و نمادهای عینی آن تاسوعا، عاشورا و اربعین می‌شود و با بازخوانی واقعه جانسوز عاشورا چهره عاملان و مسببان این واقعه را در چهره داعش و دیگر افراد و گروه‌های تکفیری برای افکار عمومی بین المللی معرفی می کند.
تقریب مذاهب: حضور میلیون‌ها نفر از مسلمانان جهان اعم از شیعه و سنی در این مراسم نشان می‌دهد که راهپیمایی اربعین ظرفیت تقریب مذاهب و خنثی کردن تبلیغات رسانه‌های بیگانه در اختلاف‌افکنی میان شیعیان و اهل تسنن را دارد.
حمیت نیروهای مردمی و حشدالشعبی: حضور میلیون‌ها زائر در اربعین، نمایشگر توان نیروهای مردمی است که در عین مبارزه با تروریسم با کمک به دولت عراق توانستند امنیت را برقرار کنند.
رابطه بومی بودن امنیت با دوام آن: روند تامین امنیت ٢٠ میلیون زائر نشان می‌دهد که هرچه عوامل و زمینه‌های تامین امنیت بومی باشد به همان میزان ضریب، دوام و قوام آن نیز افزایش می یابد. از این رو، حضور نظامیان خارجی و پایگاه‌های امریکایی در منطقه بیش از اینکه باعث ثبات باشد به ناامنی دامن می زند.
بی‌نیازی عراق به دخالت آمریکا: با وجود درگیری دولت عراق با تروریسم داعش، توانمندی در حفظ امنیت ٢٠ میلیون زائر نشان می دهد که دولت و ملت عراق نیاز به قیم ندارد وخود قادر است  امنیت خود را تامین کند.
روشنگری در جهان: نمود جهانی و به نوعی تبلیغ اربعین در جامعه جهانی تأثیرگذار است. غرب با برجسته‌سازی گروه‌های تروریستی نظیر داعش وانمود می‌کرد اسلام در حال منزوی و مطرود شدن در جغرافیای خود است. اما راهپیمایی چند ده میلیونی اربعین در عراق، نشان داد که اسلام بالنده به شکلی توفنده در صحنه حضور دارد و در واقع اربعین به عنوان نماد استکبارستیزی و درخشانترین مقاوت، علیه تیرگی های ناشی از فساد و ظلم، نه تنها در جهان اسلام، بلکه در سرتاسر گیتی همواره مطرح خواهد بود
بالندگی بیداری اسلامی: مسلمانان نشان دادند، برخلاف آنچه تصور و تبلیغ می‌شود، جوامع اسلامی در مسیر بیداری اسلامی دچار تردید و سستی نشده‌اند و آنچه در خیال غرب خلجان می‌کند، توهم و تبلیغات رسانه‌ای بیش نیست.
نفی استکبار: حرکت اربعین با الگوگیری از حرکت امام حسین (ع) ناظر بر عزت‌طلبی و ذلت گریزی و نفی استکبار خارجی و استبداد داخلی است.


تعداد بازدید :  678