شماره ۳۱۵۰ | ۱۴۰۳ پنج شنبه ۱ شهريور
صفحه را ببند
همدلی حداکثری مجلس با دولت در رأی اعتماد به کابینه
نوید اصلاح فرهنگ سیاسی و فصل تازه همکاری

[عبدالباسط انصاری] با اتمام جلسات بررسی کابینه پیشنهادی در صحن مجلس و رأی‌گیری نهایی برای کابینه، در بعد از ظهر چهارشنبه، مجلس دوازدهم به تمامی 19وزیر پیشنهادی دکتر پزشکیان برای تصدی وزارتخانه‌های دولت چهاردهم رأی اعتماد داد. هرچند بنا به تحلیل‌های رسانه‌ای روزهای اخیر و اخبار و گمانه‌ها از گوشه و کنار مجلس، پیش‌بینی می‌شد دو یا سه وزیر پیشنهادی موفق به کسب رأی اعتماد نشوند، اما مجلس با رأی اعتماد به همه وزرا گام بلندی در جهت همراهی با دولت و تقویت فضای همکاری و همدلی در کشور برداشت و از این حیث مجلس دوازدهم درخور تحسین است. رأی اعتماد به همه وزرا، علاوه بر تقویت همکاری و همدلی میان دولت و مجلس می‌تواند زمینه‌ساز تحولات مثبت دیگری در فضای سیاسی کشور شود.
نکاتی چند درباره بررسی کابینه چهاردهم در مجلس:
1-دولت چهاردهم به ریاست مسعود پزشکیان، تنها دولت 20سال اخیر است که تمامی کابینه پیشنهادی‌اش موفق به کسب رأی اعتماد از مجلس می‌شود. محمود احمدی‌نژاد رئیس دولت‌های دولت‌های نهم و دهم، به‌ترتیب چهار و سه وزیر پیشنهادی اولیه‌اش موفق به کسب رأی اعتماد از مجالس هفتم و هشتم که همسو نیز بودند، نشد. دولت سیزدهم به ریاست شهید رئیسی نیز، یک وزیر پیشنهادی‌اش با رأی عدم‌اعتماد مجلس همسوی یازدهم مواجه شد. اما با وجود تفاوت گرایش غالب مجلس دوازدهم و دکتر پزشکیان، تمامی کابینه او از مجلس رأی اعتماد گرفت.
2-رای قاطع مجلس به سرتیپ عزیز نصیرزاده برای وزارت دفاع و تکیه زدن وی بر این جایگاه مهم با 281رأی مثبت، پیامی به دشمنان این مرز و بوم صادر می‌کند که مسئله دفاع و امنیت، فراتر از مجادلات سیاسی و اختلافات سلیقه‌ای است و همه قوا در مسائل مرتبط با این حوزه، اتفاق نظر و حداکثر همکاری را دارند. نمود آن نیز در بیشترین رأی یک وزیر به وزیر دفاع، در مجلس مشخص است. علاوه بر سرتیپ نصیرزاده، حجت‌الاسلام خطیب و دکتر عراقچی نیز با کسب 261و 244رای، ازجمله وزرایی بودند که آرای بالا و قاطعی برای تکیه زدن بر کرسی وزارت اطلاعات و وزارت خارجه کسب کردند تا رأی این دو وزیر نیز پیام رأی قاطعانه به وزیر دفاع را تکمیل کند.
3-با وجود برخی حواشی و مجادلات در هنگام بررسی برخی وزرای پیشنهادی خاصه بر سر بخش‌هایی از کارنامه و ایضا مواضع سیاسی آنان -که البته در نوع خود نه عجیب و نه بی‌سابقه بود- در نهایت رأی مثبت مجلس نشان داد، نگاه همدلانه و وحدت‌بخش در میان نمایندگان، نگاه غالب است و گامی که رئیس‌جمهور با چینش یک کابینه با گرایش‌های متنوع و در راستای وفاق برداشت از چشم نمایندگان نیز مغفول نمانده است. با وجود برخی حاشیه‌سازی‌‌ها علیه مجلس در روزهای اخیر -در برخی رسانه‌هایی که خود را از حیث سیاسی و جناحی به رئیس‌جمهور نزدیکتر می‌دانند- در نهایت رویکرد مجلس رویکردی عقلانی بود و حداکثر همکاری یک مجلس با دولت وقت در زمینه رأی اعتماد در شش دولت و مجلس اخیر در روز چهارشنبه نمود یافت.
4-اقدام پزشکیان در معرفی یک کابینه کم حاشیه و رأی اعتماد کامل مجلس به آنان را باید به فال نیک گرفت. این رویکردها می‌تواند سرآغازی برای فصل جدیدی از همکاری میان قوا و ایضا اصلاح فرهنگ سیاسی کشور باشد. یکی از پرتکرارترین مسائل و البته آزاردهنده‌ترین مسائل در فضای سیاسی کشور، فرافکنی برخی مسئولان و جریانات تحت عناوینی چون: «نگذاشتند کار کنیم»، «مانع تراشی صورت گرفت»، «دست‌هایی نمی‌گذارند دولت کار کند»، «دولت به مجلس پاسخگو نیست» و... بوده است. فرهنگ فرافکنی و نپذیرفتن مسئولیت اقدامات و حواله دادن مشکلات به «نگذاشتند» و «نمی گذارند»، یک‌بار برای همیشه باید اصلاح و از عرصه سیاسی کشور حذف شود چرا که علاوه بر رواج بداخلاقی و مسئولیت ناپذیری، منجر به گسترش ناامیدی و دلخوری در میان مردم می‌شود و از عوامل کاهش مشارکت در سال‌های اخیر نیز بوده است. اکنون فضای سیاسی کشور آماده همدلی و همکاری حداکثری است و فرهنگ غلطی که ذکر شد نیز، زمینه بروز کمتری دارد و باید کنار گذاشته شود.


تعداد بازدید :  781