شماره ۵۰۳ | ۱۳۹۳ سه شنبه ۲۸ بهمن
صفحه را ببند
مصطفی ‌هاشمی‌طبا در گفت‌وگو با «شهروند» از دلایل واگذار نشدن سرخابی‌ها می‌گوید
از قدرت سیاسی مالکان استقلال و پرسپولیس می‌ترسند
سرخابی ها را منحل کنند، همه‌چیز درست می‌شود! همه این‌ مسائل یک بازی است برای نفروختن دو باشگاه

حسین جمشیدی- شهروند| قبل از این‌که توسط رئیس سازمان خصوصی در فاصله کمتر  از 24ساعت مانده به واگذاری 2باشگاه استقلال و پرسپولیس اعلام شود این مزایده به دلیل نبود خریدار لغو شده است،‌ این مسأله از سوی خیلی از کارشناسان پیش‌بینی شده بود زیرا ابهام‌های بسیاری در نحوه واگذاری سرخابی‌ها وجود دارد که هیچ‌کس پاسخ روشنی برای آنها نداشته و نخواهد داشت. در نهایت نیز این مزایده انجام نشد تا همه از واگذاری سرخابی‌ها حداقل در یک بازه زمانی کوتاه ناامید شوند. رئیس اسبق سازمان تربیت‌بدنی نیز انتقال دو باشگاه به این شکل را غیرقانونی می‌داند و معتقد است که وزارت ‌ورزش و سایر نهادها هیچ علاقه‌ای به خصوصی شدن استقلال و پرسپولیس ندارند. در ادامه گفت‌وگوی «شهروند» با مصطفی ‌هاشمی‌طبا را می‌خوانید.
  تصور می‌کردید مزایده استقلال و پرسپولیس لغو شود؟
من بارها از ابتدای ‌سال که بحث خصوصی‌سازی جدی‌تر شده است،‌ گفته‌ام این نوع واگذاری غلط و غیرقانونی است زیرا این 2باشگاه ورشکسته هستند و شرکت ورشکسته را هم نمی‌توان فروخت. حالا مسئولان می‌گویند که ما برند را می‌خواهیم بفروشیم،‌ پس تکلیف این همه بدهی چه می‌شود؟ در هر صورت شرایط برای واگذاری مهیا نیست.
  ‌ اما از سوی مسئولان اعلام شده که بدهی‌ها از طریق درآمد حاصله پرداخت می‌شود و ربطی به خریدار ندارد!
این صحبت فقط در رسانه‌ها مطرح شده و نمی‌توانند همین‌طور روی هوا بگویند که بدهی‌ها گردن ماست. جالب اینجاست که روی صلاحیت خریدار نیز تأکید دارند؛ با این‌که هیچ قانونی نمی‌گوید که در واگذاری باید صلاحیت افراد تأیید شود. 2 پاکت وجود دارد که در پاکت الف شرایط شخص نوشته شده و در پاکت ب نیز قیمت پیشنهادی او که همان‌جا باید برنده مزایده مشخص شود.
  از این بحث بگذریم، دلیل اصلی پا پیش نگذاشتن هیچ شخصی برای خرید این باشگاه‌ها را چه می‌دانید؟
به نظرم ابهام‌های زیادی که در شرایط این 2 باشگاه موجود است،‌ باعث شد هیچ‌کس جلو نیاید. همین حالا چند زمین را در آگهی‌ها درج کرده‌اند که روی برند باشگاه‌ها به فروش می‌رسد اما تا جایی که من می‌دانم هیچ‌کدام از آنها سند ندارند و زمین بدون سند را هم نمی‌توان فروخت! در ضمن بازدهی اقتصادی این باشگاه‌ها زیر صفر است و بخش خصوصی امیدی ندارد که جلو بیاید. دایم هم می‌گویند که این باشگاه‌ها 30‌میلیون هوادار دارند. اگر 30‌میلیون هوادار واقعی هستند،‌ نفری 10‌هزار تومان به حساب باشگاه بریزند تا مشکل حل شود اما این مسائل فقط در حد حرف است.
  ‌ در شرایط فعلی سازمان خصوصی‌سازی حق پایین آوردن قیمت کارشناسی‌شده قبلی را در مزایده بعد دارد؟
در قیمت‌گذاری قبلی نیز همه‌چیز مبهم بود زیرا معلوم نیست این 290‌میلیارد را خریدار باید برای چه پرداخت کند. حالا هم می‌توانند دوباره برای کارشناسی بفرستند و قیمت جدید را تعیین کنند، البته تمام اینها بازی است و هر فردی می‌آید صحبتی می‌کند تا اصل ماجرا به تعویق بیفتد.
  ‌ درباره باشگاه پرسپولیس نیز شخصی به نام وفایی معتقد است که برند این باشگاه به نام اوست و کسی حق واگذاری‌اش را ندارد...
(حرف را قطع می‌کند) وفایی درست می‌گوید و من در زمانی که رئیس سازمان تربیت‌بدنی بودم، مدارک وفایی را دیدم که برند پرسپولیس به نام اوست اما آنطور که در خاطرم است بعد از شکایتی که داشت،‌ دادگاه حق را به او نداد.
  از طرفی برخی پیشکسوتان استقلال نیز عقیده دارند این باشگاه از زمانی که نامش تاج بوده،‌ وقف شده و واگذاری‌اش غیرقانونی است!
باشگاه تاج به باشگاه استقلال ربطی ندارد. تاج باشگاهی بوده که مصادره شده و اموال آن در اختیار دولت قرار گرفته است. در زمان ریاست غفوری‌فرد در سازمان تربیت‌بدنی نیز باشگاهی را با سرمایه یک‌میلیون به نام استقلال ثبت کردند که تنها تشابه‌اش با تاج پیراهن‌های آبی‌شان است وگرنه هیچ ارتباطی با تاج قدیم ندارد و وقفی هم نیست!
  شما راهکاری برای حل هر چه سریعتر این مسأله دارید؟
راهکار من انحلال این 2 باشگاه است! یعنی این‌که استقلال و پرسپولیس اعلام ورشکستگی کرده و منحل شوند و شرکت‌های جدیدی ثبت شده و کارشان را دوباره آغاز کنند.
  البته این مسأله در شرایط واگذاری دیده شده! با این وضع افتخارات و سابقه این باشگاه‌ها نیز از دستشان می‌رود؟
منظور من این است که قبل از واگذاری باید این دو شرکت را منحل کنند و دو شرکت جدید تأسیس کنند. آن‌وقت آن دو شرکت فروخته شود. افتخارات قبلی‌شان هم با همان باشگاه قبلی می‌رود اما مگر الان برای افتخارات قبلی پولی می‌گیرند و یک ریال در این سال‌ها کف دستشان گذاشتند یا جایی به آنها خدمات ویژه‌ای می‌دهند؟ قطعا هر چه باشد از این وضع بهتر است و می‌توانند بعد از چند‌سال وضع خود را بهبود ببخشند.
  به نظر شما وزارت‌ ورزش باید چه کاری انجام دهد؟
آنها الان هیچ کاری نمی‌توانند کنند و اصلا بی‌خود خودشان را وارد این ماجرا کردند زیرا طبق قانون این 2 باشگاه در اختیار وزارت اقتصاد و دارایی است. این‌که برای خودشان هیات‌مدیره می‌گذارند و مدیرعامل تعیین می‌کنند، هم درست نیست. الان هم نژادفلاح را برای پرسپولیس آورده‌اند که آدم خوبی است اما شخصیت او هم بعد از مدتی خراب می‌شود و کنار می‌رود. جالب است که خودشان می‌گویند می‌خواهیم باشگاه‌ها را خصوصی کنیم،‌ بعد می‌خواهند بروند برانکو را بیاورند!
  در نهایت تصور می‌کنید که در ماه‌های آینده چه اتفاقاتی در انتظار استقلال و پرسپولیس است؟
قطعا این واگذاری به این زودی‌ها صورت نمی‌گیرد و تعیین تاریخ دیروز نیز فقط برای این بود که بگویند ما قصد داشتیم این کار را انجام دهیم اما خریدار نبود. به نظرم اصلا مسئولان دلشان نمی‌خواهد این 2 باشگاه را واگذار کنند و به این تعیین تاریخ‌ها نیز نباید توجه کنیم.
  دلیل این‌که دلشان نمی‌خواهد این باشگاه‌ها واگذار شود، چیست؟
یک طرز فکری از گذشته در میان دولتی‌ها وجود داشته که با برند این 2 باشگاه می‌توان کارهای سیاسی کرد و حتی در رأی مردم نیز تاثیرگذار بود. مثلا این‌طور تصور می‌شود که شخص یا مجموعه جدیدی که پرسپولیس یا استقلال را خریداری می‌کند،‌ قدرت سیاسی پیدا کرده و می‌تواند حتی در رأی مردم هم تاثیرگذار باشد اما این نگرانی‌ها بی‌خود است زیرا مردم برای رأی دادن به این چیزها نگاه نمی‌کنند.


تعداد بازدید :  189