[ شهروند] معاون وزیر فرهنگ و گردشگری چین میهمان وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی ایران بود. نشست کمیته فنی همکاریهای گردشگری ایران و چین با حضور معاون وزیر فرهنگ و گردشگری چین در محل سالن ظروف سلطنتی مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد برگزار شد. همچنین فرهنگستان هنر، به بهانه رویداد هنری ایران و چین، میزبان معاون دبیرکل شهرداری نینگ بو و برخی مقامات ایرانی و چینی در تالار ایران بود. توسعه همکاریهای فرهنگی و گردشگری ایران و چین بخشی از رخدادی است که در جریان سفر مقامات چینی به ایران درباره آن گفتوگو شد. معاون گردشگری وزارت میراثفرهنگی در دیدار با معاون وزیر فرهنگ و گردشگری چین گفت: «تقاضا برای سفر چینیها به ایران افزایش یافته است بهصورتی که در ۷ ماهه امسال، ۵۰ هزار گردشگر چینی وارد ایران شدند.»
علی اصغر شالبافیان در نشست کمیته فنی همکاریهای گردشگری ایران و چین که با حضور معاون وزیر فرهنگ و گردشگری چین در محل سالن ظروف سلطنتی مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد برگزار شد، اظهار کرد: «ابتدا از میهماننوازی گرم چینیها از هیأت ایرانی در ماه گذشته تشکر میکنم و خوشحالم که پس از مدت کوتاهی از آن دیدار، امروز میزبان معاون وزیر فرهنگ و گردشگری چین در تهران هستیم.» وی گفت: «ایران در چندماه گذشته و خصوصا بعد از برطرف شدن کرونا، میزبان گردشگران چینی زیادی بود. در هفت ماهه امسال، حدود ۵۰ هزار گردشگر چینی وارد ایران شدند. با توجه به اینکه تعداد پروازهای ما نصف تعداد سال ۹۸ است، این آمار نشاندهنده تقاضای بالای گردشگران چینی برای سفر به ایران است.» شالبافیان ادامه داد: «قطعا قراردادن نام ایران بهعنوان یک مقصد برتر گردشگری از سوی دولت چین در برنامههای گردشگری این کشور، در افزایش این تقاضاها بیتأثیر نبوده است، از اینرو از وزارت فرهنگ و گردشگری و نیز سفارت چین در ایران تشکر میکنم.» معاون گردشگری کشورمان ادامه داد: «تعاملات گردشگری بین دو کشور وظیفه ما را سنگین میکند، تا میزبان شایستهای از میهمانان دو کشور باشیم و امید دارم در این جلسه موضوعاتی که مطرح میشود، بتواند به تحقق این مهم کمک کند.»
ایران و چین دو تمدن باستانی هستند
لواینگ چوآنگ، معاون وزیر فرهنگ و گردشگری چین، نیز در این نشست در سخنانی با قدردانی از میهماننوازی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی ایران گفت: «خوشحال هستم که امروز در تهرانِ زیبا، میهمان شما هستم تا بتوانیم درباره تقویت همکاریهای گردشگری دو کشور صحبت کنیم. آنچه باعث خوشحالی من شده است، دیدار مجدد در فاصله یک ماه با آقای شالبافیان، معاون گردشگری ایران، است که دیدار اول در چین و دیدار دوم در ایران انجام شد.» وی افزود: «چندی پیش نیز در دیدار رؤسای جمهوری دو کشور ایران و چین موضوعات مرتبط با توسعه گردشگری مورد توافق سران دو کشور قرار گرفته است.»
معاون وزیر فرهنگ و گردشگری چین اضافه کرد: «ایران و چین بهعنوان دو تمدن باستانی دارای ظرفیتهای غنی هستند و میتوانند در زمینههای گستردهتری همکاری داشته باشند. هماکنون گردشگری در حال توسعه و پروازهای متعددی بین ایران و چین برقرار است و اعزام تورهای گردشگری بین ایران و چین به حالت قبل از کرونا باز میگردد.» لواینگ چوآنگ ادامه داد: «پیوستن ایران به سازمان شانگهای و اجلاس بریکس، فرصتهای زیادی را برای همکاری دوجانبه بین ایران و چین فراهم آورده است.» وی در ادامه گفت: «حمایت و همکاری بین شرکتها و فعالان بخش خصوصی میتواند یکی از محورهای توسعه گردشگری بین ایران و چین باشد که در این میان تأکید ما بر حوزههای گردشگری روستایی و نیز گردشگری دریایی و سفر با کشتیهای تفریحی است.» این مقام چینی در ادامه به گردشگری هوشمند اشاره کرد و افزود: «توسعه فناوری ارتباطات، باعث تحول در زندگی مردم شده است. چین علاقهمند است در حوزه گردشگری دیجیتال، هوش مصنوعی و … با ایران همکاری داشته باشد.» وی تصریح کرد: «پایبندی به توسعه گردشگری سبز نیز یکی دیگر از حوزههایی است که چین علاقهمند به همکاری با ایران است که صرفهجویی در مصرف انرژی و حفاظت از محیطزیست از موضوعاتی است که در گردشگری سبز بهدنبال آن هستیم.» وی خاطرنشان کرد: «وزارت فرهنگ و گردشگری چین آمادگی دارد تا در راستای تقویت همکاریهای گردشگری بین دو کشور تشریک مساعی داشته باشد و در اینباره آمادگی کامل داریم.» در این نشست همچنین مدیران تشکلهای بخش خصوص گردشگری و نیز نماینده هواپیمایی ماهان به ارائه نظرات و پیشنهادهای خود پرداختند و در پایان، صورتجلسه نخستین نشست کمیته فنی همکاریهای گردشگری بین ایران و چین به امضای معاون گردشگری کشورمان و معاون وزیر فرهنگ و گردشگری چین رسید.
برگزاری رویداد هنری
رویداد هنری ایران و چین با حضور مقامات ایران و چین در تالار ایران فرهنگستان هنر برگزار شد. در این نشست مجید شاهحسینی، رئیس فرهنگستان هنر، با اشاره به سابقه برگزاری نشست مشترک فرهنگی ـ هنری این فرهنگستان با وزارت فرهنگ و گردشگری جمهوری خلق چین، این رویداد را دومین نشست مشترک فرهنگی عنوان کرد و گفت: «سابقه دوستی دیرینه و مراودات فرهنگی و هنری، میان دو تمدن باستانی ایران و چین از هزاران سال گذشته زبانزد تاریخنگاران بوده است و امروزه که برخی از رژیمهای نوپدید و نامشروع در منطقه با عمری به کوتاهی ۷۵ سال، به حمایت حامیان غربی فاقد تمدن، منطقه غرب آسیا را در لهیب آپارتاید به آتش و خون کشیدهاند، زمان آن فرا رسیده تا این دو تمدن باستانی از طریق دیپلماسی فرهنگی و به زبان شیوای هنر انقلابی یکبار دیگر مردم آزاده جهان را به ارزشهای انسانی و اخلاقی و پیروی از آیین فتوت و جوانمردی رایج در این دو سرزمین کهن فرا خوانند.» وی با بیان اینکه فرهنگستان هنر با تأکید ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران موظف است تا از طریق دیپلماسی فرهنگی باب جدیدی را بهسوی جهان شرق و هنرمندان چیرهدست آن بگشاید، خطاب به مقامات چین افزود: «از اینرو مقدم جنابعالی را که طلایهدار هنرمندان سرزمین پهناور چین هستید، به کهندیار هنرپرور ایران پاس میداریم. امیدواریم که این رویداد مشترک هنری نقطه آغاز جدیدی بر روابط فرهنگی هنری جمهوری اسلامی ایران با جمهوری خلق چین باشد.»
دوستی دیرینه تمدن ایران و چین
رئیس فرهنگستان هنر در ادامه به تعاملات ایران و چین از دوران کهن اشاره کرد و در این رابطه گفت: «داستان دوستی این دو تمدن کهن آسیایی از دیرباز به زبان هنرمندان ایرانی و چینی روایت شده است که بخشی از آن را در اشعار شاعران شیرینسخن ایرانزمین میتوان یافت.» مجید شاهحسینی در ادامه سخنان خود به تعاملات هنری ایران و چین از جاده ابریشم نیز اشاره و اظهار کرد: «همانگونه که میبینید، حکایت دوستی ایران و چین از هزاران سال پیش زبانزد هنرمندان و تاریخنگاران بوده و علاوه بر دانشمندان این دو سرزمین کهن، نقاشان، معماران، بافندگان، نوازندگان، شاعران، سفالگران، نویسندگان و امروز سینماگران ایرانی و چینی، به سهم خود بخشی از این دوستی دیرینه را در مسیر جاده ابریشم فرهنگی به زبان شیوای هنر روایت کردهاند.» رئیس فرهنگستان هنر با اشاره به فیلم سینمایی «راه آبی ابریشم» که بخشی از آن در این نشست پخش شد، تصریح کرد: «مفتخریم که در این رویداد فرهنگی، همزمان با برگزاری نمایشگاه آثار سفالگری سلادون هنرمندان چینی از ایالت جه جیانگ، یادی کنیم از اثر فاخر سینمای ایران «راه آبی ابریشم» که ۱۵ سال قبل به همت هنرمندان سینمای ایران پدید آمد و امروز این اثر سینمایی ارزشمند، سندی بر دوستی دیرینه ایران و چین است.» وی در پایان سخنان خود ابراز امیدواری کرد که به همت هنرمندان و سینماگران دو کشور، فصل تازهای در همکاری فرهنگی و هنری ایران و چین آغاز شود.
افزایش تبادلات در راه ابریشم
در این مراسم، چن دینگ شیانگ ـ معاون دبیرکل شهرداری نینگ بو ـ ضمن تشکر از فرهنگستان هنر و میهمانان حاضر در نشست گفت: «ما امروز اینجا در ایران گردهم آمدهایم تا در سایه طبیعت بکر و شعرگونه استان جهجیانگ با ظرافتها و زیبایی هنری سلادون چین آشنا شویم و از دوستی عمیق میان دو ملت سخن برانیم.» وی به طرح مشترک «یک پهنه، یک راه» پرداخت و یادآور شد: «روح باستانی و جدید جاده ابریشم از سویی به تاریخ و از سویی به آینده متصل شده است. امسال دهمین سالگرد پیشنهاد شی جینگپینگ، رئیسجمهوری، برای ایجاد طرح مشترک «یک پهنه، یک راه» است. حقیقت نشان داده است که ساخت مشترک «پهنه و راه» مطابق با آرزوها و انتظارات کشورهای در مسیر است و آیندهای روشن دارد. هر یک از شهرهای ما در چین و ایران باید در جهت افزایش مبادلات میان دو تمدن باستانی جاده ابریشم تلاش کنند. چن دینگ شیانگ، در انتهای سخنرانی خود گفت: «نشست معرفی جاذبههای گردشگری و فرهنگی نینگبو و نمایشگاه ظروف سلادون جهجیانگ که امروز افتتاح میشود، منابع گردشگری غنی استان جهجیانگ را با محوریت شهر نینگبو به نمایش میگذارد. شهری با تاریخ عمیق انسانی و جذابیتهای هنری شگفتانگیز، باشد تا از سلادون بهعنوان رسانهای برای بازگشایی تصویری جدید از تبادلات فرهنگی و گردشگری میان دو کشور استفاده کنیم. باشد تا از سلادون بهعنوان نتهای جدید موسیقی بهره گیریم. تا سازی جدید برای دوستی مردم نینگبو و شهرهای ایران بنوازیم. در این مراسم همچنین گروه هنرمندان چینی «اوو» قطعاتی را با ظروف سفالی سلادون اجرا کردند. این مراسم با افتتاح نمایشگاه سفال و سلادون چین به پایان رسید.