دکتر محمود خوشخبر دکترای حقوق اسلامی از دانشگاه مذاهب اسلامی تهران
در ایام مبارک ولادت نبی رحمت، حضرت ختمیمرتبت، محمد مصطفی (ص) و حضرت امام جعفر صادق (ع)، فرزند و اهل بیت رسولالله، قرار داریم و برای یادآوری اهمیت همبستگی و اتحاد میان مسلمانان، فاصله میان ۱۲ ربیعالاول تاریخ ولادت پیامبر (ص) بنا بر روایات اهل سنت تا ۱۷ ربیعالاول سالروز ولادت او بنا بر روایات شیعه، هفته وحدت نامگذاری شده است.
وحدت امت اسلام بنا بر فرمایش خدای عز و جل در سوره مبارکه آل عمران، آیه ۱۰۳، علاوه بر اینکه واجب شرعی است، یک ضرورت عقلی، اجتماعی و سیاسی است. خداوند فرموده «واعتصمو بحبل الله جمیعا و لا تفرقو». در این آیه مبارکه پروردگار امر به تمسک و چنگزدن به حبلالله کرده و به فرموده سیدنا، علی (ع)، حبلالله همان قرآن است.
پس خدا فرموده است به قرآن، آیین و شریعت اسلام چنگ بزنید. واعتصمو امر است و امر، مقتضی وجوب. بنابراین اعتصام به حبلالله واجب شرعی و ضرورت عقلی است. بعد فرموده ولاتفرقوا. تفرق را نهی کرده است و نهی، مقتضی تحریم است. پس تفرق حرام شرعی است. بنابراین خدای بزرگ از اهل ایمان دعوت کرده که وحدت، همگرایی و یکپارچگی داشته باشند و از تفرق بپرهیزند. به همین دلیل، حضرت امام خمینی (ره) از ۱۲ تا ۱۷ ربیعالاول را که تاریخ تولد نبی رحمت و مهربانی است، هفته وحدت اعلام فرمودند و به همین مناسبت مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی هر ساله این ایام را با برگزاری کنفرانس وحدت اسلامی و دعوت از اندیشمندان داخلی و خارجی گرامی میدارد که جا دارد از دبیر کل مجمع، دکتر حمید شهریاری، و همه خدمتگزاران صدیق این مجمع تشکر و قدردانی شود.
این هفته که حضرت امام (ره) آن را به عنوان هفته وحدت تعیین کردند، در واقع کلیدواژهای است که امت اسلام آن را سرمشق خویش کند و یادآوری اخوت است. خدای عز و جل مؤمنان را برادر خوانده و دعوت کرده که در پی اصلاح و اصلاحگری باشند: «إِنَّمَا ٱلمُؤمِنُونَ إِخوَة فَأَصلِحُواْ بَينَ أَخَوَيكُم وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ لَعَلَّكُم تُرحَمُونَ» (آیه 10 سوره حجرات) و رسول خدا نیز فرموده: «مسلمان برادر مسلمان است.»
محمد(ص) پیامبر رحمت و مهربانی است؛ خداوند او را به عنوان الگوی مهربانی مبعوث کرده و او از امت اسلام خواسته که مهربان باشند. «ارحموا من في الأرض يرحمكم من في السماء»: به زمینیان مهر بورزید تا آسمانیان به شما مهر بورزند. بعثت پیامبر برای به کمال رساندن مکارم و ارزشهای اخلاقی است. «إنما بُعِثْتُ لأتمم مكارم الأخلاق»: مبعوث شدم که ارزشهای اخلاقی را در بین انسانها تکمیل کنم. محور وحدت امت، قرآن است. بنا به توصیه مولای متقیان، به حبل الله و به قرآن چنگ بزنیم تا از تفرقه نجات یابیم. وحدت نعمت خداست و دشمن خشونت، نکبت و بدبختی است.
تمسک به حبلالله و قرآن اصلیترین عامل برادری و اخوت است. وحدت یعنی بندگی خدا، یعنی امنیت و آسایش و وفور نعمت. امروز از هر روزی امت ما اعم از شیعه و سنی به وحدت نیازمند است. دشمنان به کنار زدن روسری خانمهای ما اکتفا نمیکنند؛ آنها میخواهند نور خدا را خاموش کنند. قصد دشمن ایجاد تفرقه است و قصد آنها از تفرقه نابودی اسلام است. در عراق، سوریه، فلسطین، یمن، لیبی و ...چه کردند. جز تخم نفاق، شقاق و دشمنی نکاشتند. ما را به جان هم انداختند تا بتوانند اسلام را کمرونق کنند. امت اسلام باید هوشیار و بیدار و یکپارچه باشد. دشمنی و برادرکشی از بین برود و دوستی، محبت و مهربانی در دلها جایگزین شود. تنها کشوری که پتانسیل یکپارچه کردن امت اسلام را دارد ایران است. ما باید پرچم عملی وحدت شویم، امتهای مستضعف را گرد هم آوریم، همراه رهبر عزیزمان قدرت واحده شویم و دین را نصرت دهیم.