از دوران کودکی این هشدار را بارها شنیدهایم که جویدن آدامس یکی از دلایل پوسیدگی دندان و بروز بیماریهای دهان است اما ظاهرا مطالعات جدید خلاف این امر را نشان میدهند.
بررسیهای جدید حاکی از آن است که جویدن آدامس سلامت دندان را همچون مسواکزدن و استفاده از نخ دندان حفظ میکند. به گفته متخصصان، آدامس جویدن برای مدت 10 دقیقه میتواند حدود 100میلیون باکتری یا 10درصد از حجم میکروبی بزاق دهان را از بین ببرد. بنابر مطالعهای که درسال 2006 در مجله دنتال ریسرچ منتشر شد، بهطور معمول در بیشتر آدامسهای تجاری این محصول با شیرینکنندهها، طعمدهندهها و ترکیبی از دیگر مواد تولید میشود اما هماکنون در تولید این آدامسها شیرینکنندههای مصنوعی مثل زایلیتول یا مانیتول جایگزین قند شدهاند و جایگزینهای بدون قند درواقع میتوانند احتمال تشکیل زیستلایه دهانی که عامل رشد بیماریهای عفونی و پوسیدگی دندان و بیماریهای لثه است، کاهش دهد. در مطالعات پیشین همچنین تأثیر جویدن آدامس بر عملکرد شناختی ذهن، بهبود وضع روحی، هوشیاری و کنترل اشتها مشاهده شده است. اخیرا گروهی از متخصصان هلندی به بررسی نقش تأثیر جویدن آدامس در از بین بردن باکتریهای دهان پرداختند. در این بررسی از تعدادی شرکتکننده درخواست شد در مدت زمان 30 ثانیه تا 10 دقیقه آدامس بجوند. پس از آن نمونه آدامس جویده شده مورد مطالعه قرار گرفت و مشخص شد حدود 100میلیون باکتری روی هر یک از این نمونهها وجود دارد. همچنین آشکار شد تعداد این باکتریها با افزایش مدتزمان جویدن آدامس بیشتر میشود.
در عین حال متخصصان دریافتند پس از گذشت 30 ثانیه از مدت زمان جویدن، آدامس انسجام خود را از دست میدهد و این تغییر به این مفهوم است که در مجموع از تعداد باکتریهایی که جذب آدامس شدهاند، کاسته شده است. بهگزارش مدیکال دیلی، برخی تولیدکنندگان آدامس عناصر فعالی را در تولید این محصول به کار میگیرند تا قابلیت آن را در کاهش پوسیدگی دندان و پلاکها افزایش دهند و به همین دلیل از فلورایدها و ترکیبهای آنتی میکروبی استفاده میکنند که البته بررسی تأثیر آنها بر دهان و دندان به شکل دقیقتر ضروری است.