رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه لوترن کالیفرنیا با اشاره به تأثیرات مهم بریکس پلاس بر اقتصاد جهان معتقد است این سازمان باعث گسترش تجارت جهانی و کاهش نفوذ غرب و زوال تدریجی سلطه دلار در اقتصاد جهان خواهد شد. جمشید دموئی، استاد اقتصاد و رئیس دانشکده اقتصاد و مدیر مرکز بررسیهای اقتصادی مسائل اجتماعی دانشگاه لوترن کالیفرنیا، معتقد است آنچه بریکس یا بریکس به اضافه 6 بهوجود خواهد آورد عبارت است از: «گسترش تجارت جهانی، قدرت گرفتن وام برای توسعه اقتصادی و اقتصاد کلان کشورهای نیازمند جهان، حرکت در جهت کاهش نرخ بهره برای کشورهای نیازمند، گسترش عملکرد بانک جهانی توسعه جدید که میتواند اثری مثبت برای رفع نیازهای کشورها در مورد سرمایهگذاری برای دسترسی به روشهای تولید متناسب با حمایت از محیطزیست باشد. یکی از امیدهای آینده کشورهای جهان جنوب، داشتن امکان برای استفاده از پول ملی خود در معادلات و سرمایهگذاری با کشورهای دیگر است. این تحول در آینده بسیار نزدیک به انجام نخواهد رسید اما امید آن وجود دارد که با توسعه و پیشرفت همکاریهای تجاری و سرمایهگذاری بین کشورها، از تسلط دلار در جهان کاسته شود.»
بریکس برای غربستیزی شکل نگرفته
وی بر این باور است بریکس برای ستیز جهان غرب نیست بلکه قدمی مؤثر در جهت کاهش سلطه غرب و تعیین تکلیف مسائل اقتصادی و سیاسی جهان در پارهای از پایتختهای کشورهای غربی است. هماکنون و حتی بدون ورود 6کشور جدید، تولید ناخالص داخلی کشورهای بریکس براساس شاخص برابری خرید (PPP) حدود 32.5درصد کل تولید ناخالص جهان است. در مقایسه با گروه هفت، این سهم از تولید ناخالص جهان بیشتر از میزان گروه هفت است.
کاهش نفوذ غرب در تعیین مسیر اقتصاد جهان
بهگفته این مدرس دانشگاه بدون شک بریکس یا بریکس به اضافه 6 بر معادلات اقتصادی و سیاسی جهان تأثیرگذار خواهد بود و ناگفته نماند که این موضوع هماکنون اتفاق افتاده و بدون شک در آینده با سرعت بیشتر به جلو خواهد رفت، اما یک موضوع مهم نباید از نظر دور بماند و آن اهمیت وجود بریکس را نباید تحولی در جهت ضدیت با جهان غرب یا کشورهای غربی دانست. عدهای بر این باورند که بریکس یک نهاد ضدجهان غرب است. من با این برداشت موافق نیستم. کشورهایی مثل برزیل، آفریقای جنوبی، هند، چین و حتی روسیه قبل از جنگ اوکراین سیاست ضدغرب نداشتند و بسیاری از آنها این سیاست را دنبال نمیکنند. موضوعی که اتفاق افتاده و در آینده به سرعت به جلو خواهد رفت کاهش نفوذ غرب در تعیین مسیر اقتصاد جهان است.
کاهش تنشهای سیاسی ایران با عضویت در بریکس
آنچه که امروزه مشاهده میشود نفوذ و گسترش اقتصادهای نوظهور است. بهعبارت دیگر، جهان غرب به تنهایی برای دنیا تعیین تکلیف نخواهد کرد، بلکه جهان جنوب از نفوذ و قدرت اقتصادی بیشتری برخوردار بوده و این تعادل بهصورت مثبت در سالهای آینده گسترش بیشتری خواهد یافت. دموئی معتقد است پیوستن ایران به بریکس قدمهای مثبتی در جهت بهبود شرایط اقتصادی و سیاسی هستند. نکته مهم این است که پیوستن به بریکس شامل تحولات مثبت برای ایران و بسیاری کشورهای دیگر خواهد بود. گسترش روابط اقتصادی موجب کاهش تنشهای سیاسی است که آثار مثبت به همراه دارد. گسترش روابط اقتصادی ایران با جهان جنوب، نباید دلیلی برای کاهش روابط ایران با جهان غرب باشد. پیوستن به بریکس ارتباطی با غربستیزی ندارد. مهمترین توصیه رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه لوترن کالیفرنیا برای ایران این است که از عضو شدن در بریکس در جهت افزایش قدرت انتخاب و چانهزنی برای گرفتن امتیازات بیشتر در روابط اقتصادی بینالمللی بهره گیرد. ایران باید از این موقعیت در جهت حل مشکلات اقتصادی – تجاری و سرمایهگذاری و بهبود روابط خود با تمامی کشورهای جهان استفاده کند. آنچه که برای ایران از اهمیت خاصی برخوردار است داشتن انتخاب و امکان رسیدن به شرایطی است که بتواند حافظ منافع ملی ایران باشد.