شماره ۲۸۸۳ | ۱۴۰۲ سه شنبه ۷ شهريور
صفحه را ببند
گزارش «شهروند» از خدمات هلال احمر به زوار افغانستانی در نقطه صفر مرزی
صف خدمت‌‌رسانی در شرقی‌ترین مرز کشور

  [ مریم رضاخواه]  ولایت‌ها را یکی پس از دیگری پشت‌ سر گذاشته‌اند تا به نقطه صفر مرزی «دوغارون» که جا خوش کرده میان ایران و افغانستان، برسند. زائران افغانستانی سال‌هاست که آخرین زوار کربلا هستند. دوغارون از ۲۷ مردادماه در انتظار ورود کاروان‌های افغانستانی ثانیه‌شماری کرده، ولی این روزها جز انتظار نگذشت. در این سوی مرز اما صف انتظار برای میزبانی پایان نداشت. در همه این ۱۰ روز زیر تیغ آفتاب در نقطه تلاقی دو کشور ایستادند تا خدمت‌رسان زائران کربلا باشند. صبح دیروز سرانجام انتظارها به پایان رسید و دوغارون پس از ۱۰ روز انتظار میزبان زائران کربلا شد.
ماشین‌هایشان را پشت مرز جا‌گذاشته‌اند تا از تونلی با سقف توری گذر کنند. تونل سقف توری، مرز میان ایران و افغانستان است. همانجا بازرسی می‌شوند و پاسپورت‌شان مهر ورود می‌خورد.نخستین کاروان زوار افغانستانی ۱۹۰ نفره بود؛ ۱۹۰ زائر خسته از مسیر طولانی جاده‌.

صف خدمتگزاری در نقطه صفر مرزی
از کابل و هرات و مزارشریف راهی سفر زیارتی شده‌اند. مرز دوغارون را برای زیارت اربعین انتخاب کرده‌اند. مرزی در ۱۸ کیلومتری تایباد در استان خراسان رضوی. همه مرزها از سیل جمعیت زائران کربلا لبریز است، اما ساعت ۱۰صبح دوشنبه نخستین کاروان زائران افغانستانی وارد کشور شد. بیشترین تردد زوار افغانستانی در اربعین سال ۹۸ بود. ۴ سال پیش ۶۰هزار زائر از مرز دوغارون راهی جاده‌های اربعین شدند. امسال هم نیروهای خدمت‌رسان در انتظار هزاران زائر افغانستانی در پشت مرز به صف شده‌اند تا در نقطه صفر مرزی پذیرای مهمانان کشور همسایه باشند.
دوغارون مرز ورودی زوار افغانستانی است؛ گذرگاهی در شرقی‌ترین نقطه ایران.
۱۸ کیلومتر دورتر از شهرها و آبادی‌ها درست در نقطه صفر مرزی، امدادگران هم دوشادوش مرزبانان ایستاده‌اند. به صف شده‌اند تازوار افغانستانی از خدمات و امدادرسانی‌های جمعیت هلال‌احمر بی‌نصیب نمانند.

برپایی پایگاه امدادو نجات هلال احمر در مرز دوغارون
امدادگران و خادمان اربعین در این روزها بی‌اعتنا به آفتاب سوزان مرز دوغارون و خاکی که در هوا می‌پیچد در صف خدمت‌رسانی ایستاده‌اند.شعارشان در جمعیت هلال احمر استان خراسان رضوی «خادم الرضاییم» است. همه اعضای جمعیت در ایام اربعین برای خدمت و خادمی زائران و زوار اتباع تلاش می‌کنند.
هلال احمر خراسان رضوی همه ساله به‌منظور خدمت‌رسانی به زائران کشور‌های همسایه که از مرز دوغارون گذر می‌کنند تا خود را به راهپیمایی باشکوه اربعین برسانند یک پایگاه امدادونجات ویژه در مرز برپا می‌کند.

از دوره‌های خودمراقبتی در اربعین تا آموزش مخاطرات مین
صبوری، سرپرست معاونت امدادو‌نجات جمعیت هلال‌احمر خراسان رضوی، به «شهروند» از خدمات تیم‌های هلال‌ احمر به زائران افغانستانی می‌گوید: «جمعیت هلال احمر خراسان رضوی امسال قصد داشت برنامه‌های متفاوت‌تری در مرز اجرا کند. از ۲۷ مرداد ماه قرارگاه هلال احمر در مرز دوغارون برپا شد.
امدادگران و تیم‌‌های خدمت‌رسان از همان ۱۰ روز پیش در نقطه صفر مرزی مستقر شدند. در این مدت، زوار افغانستانی اما ترددی از مرز نداشتند. این در حالی بود که امدادگران هلال‌احمر با تمام توان در آماده‌باش قرار داشتند تا به محض ورود، به زائران خدمت‌رسانی کنند. طرح ملی امدادونجات اربعین حسینی با حضور امدادگران، نجاتگران، پرسنل، داوطلبان عضو جوان و پرستاران آغاز شد. طرحی که قرار است تا ۲۰ شهریور حتی چند روز پس از پایان اربعین ادامه داشته باشد. دوره‌های آموزشی و خودمراقبتی در این قرارگاه دایر است. چگونگی مواجهه با مخاطرات احتمالی در ایام اربعین به زوار آموزش داده می‌شود. همچنین زائران مدیریت در تجمعات انبوه و کمک‌های اولیه در پیاده‌روی اربعین را فرا می‌گیرند. همزمان آموزش‌هایی در زمینه خطرات مین هم به کاروان‌ها و زائران افغانستانی داده می‌شود.»
صبوری از مرکز پیش‌آگاهی از خطرات مین جمعیت هلال احمر تایباد به «شهروند» می‌گوید: «مرکز پیش‌آگاهی از خطرات مین جمعیت هلال ‌احمر تایباد از سال ۱۳۸۴ در مرز دوغارون فعالیت دارد. در این آموزش‌ها، تشخیص انواع مین و گلوله‌های منفجر نشده، نحوه برخورد با مصدومان، آشنایی با رنگ‌ها، تابلو‌ها و محل‌های مین‌گذاری شده و سایر آموزش‌های مربوط به مهاجران افغانستانی ارائه شده است.
 ۱۱۵ هزار و ۶۹۲ مهاجر افغانستانی از ابتدای امسال تا پایان تیرماه، هنگام خروج از ایران در گذرگاه مرزی دوغارون، آموزش‌های لازم در زمینه خطرات مین را فراگرفتند. این آموزش‌ها اما در این ایام هم ادامه دارد.»

۱۰ روز انتظار برای خدمت‌رسانی به زوار افغانستانی
محمد جواد جامی، تکنیسین ارتباطات رادیویی جمعیت هلال احمر تایباد است. پسری ۲۳ ساله که ۱۰ سال سابقه داوطلبی و امدادگری در هلال احمر دارد. این تکنیسین جوان به «شهروند» از نخستین تجربه‌اش در خدمت‌رسانی به زوار افغانستانی می‌گوید: «۱۰ سال است که در جمعیت هلال احمر مشغول به‌ کار هستم. داوطلب هلال احمر بودم، امدادگر شدم و حالا تکنیسین ارتباطات رادیویی.»
محمد جواد در این ۱۰ سال در طرح پیاده‌روی امام رضا(ع) شرکت داشته است: «هلال احمر در آخرین روزهای ماه صفر به کاروان‌های پیاده که راهی حرم مطهر امام هشتم می‌شوند، خدمت‌رسانی می‌کند. در همه این سال‌ها در این طرح که همسفران خورشید نام دارد، امدادرسانی و خدمت‌رسانی کرده‌ام. این نخستین‌باری است که خادم زوار اربعین هستم.»
وظیفه‌اش ارتباط با دیگر مرزهای اربعینی کشور است. اطلاع‌رسانی از آخرین اقدامات هلال احمر در نقطه صفر مرزی:«در این ۱۰ روز ثانیه‌شماری می‌کردیم تا کاروان‌های زوار افغانستانی وارد مرز دوغارون شوند. انتظار سختی بود. امدادگران و خادمان اربعین حسینی لحظه‌شماری می‌کردند تا بتوانیم پذیرای زائران کربلا باشیم. امروز نخستین کاروان وارد کشورمان شد و خادمان امام حسین(ع) برای زوار سنگ تمام گذاشتند.»

 


تعداد بازدید :  339