شماره ۴۸۵ | ۱۳۹۳ دوشنبه ۶ بهمن
صفحه را ببند
رژیم غذایی سالم خطر ابتلا به بسیاری از سرطان ها را کاهش می دهد
کنترل جهش ژنی با هرم غذایی مناسب

نایب رئیس انجمن سرطان ایران در مورد شاخص‌های یک رژیم غذایی سالم و ضد سرطان گفت: دریافت اسید فولیک به مقدار لازم خطر ابتلا به این بیماری را کاهش می‌دهد زیرا که دریافت ناکافی اسید فولیک خطر جهش ژنی را بالا می‌برد.
محققان علوم تغذیه می‌گویند: رژیم غذایی سالم و ترکیب مناسب مواد غذایی خطر ابتلا به بسیاری از سرطان‌ها را کاهش می‌دهد.  هزاران ماده شیمیایی در یک رژیم غذایی متعارف وجود دارد که حاوی مواد مهار‌کننده و تقویت‌کننده روند ایجاد سرطان هستند.
دکتر عبدالله فضل علیزاده درباره تغذیه و پیشگیری از سرطان در گفت‌وگو با ایرنا افزود: اسید فولیک جزو مواد حیاتی لازم بدن بوده و از عواملی است که با دریافت ناکافی این ماده سلول‌ها تغییر یا جهش ژنی «موتاسیون» پیدا می‌کنند و اگر اسیدفولیک نباشد راه خطا می‌روند.
«جهش یا موتاسیون یک تغییر ژنتیکی است که صفات زیستی بعضی از افراد یک گونه را تغییر می‌دهد. به عبارت دقیق‌تر، جهش‌ها تغییراتی در توالی DNA هستند. جهش‌ها می‌توانند در هر ناحیه‌ای از DNA رخ دهند».
به‌گفته وی اسیدفولیک یک آنتی‌اکسیدان قوی است که در میوه‌ها و سبزی تازه وجود دارد و در صورت کمبود آن در بدن می‌توان از طریق مکمل‌ها با تجویز پزشک مقدار آن را تعیین و مصرف کرد.
 نقش تغذیه در سرطان
وی با بیان این‌که یکی از عوامل مهم در ایجاد سرطان‌ها روش‌های نامناسب تغذیه است، ادامه داد: اگر عوامل خطر ابتلا به سرطان را بشناسیم و از سفره غذایی حذف کرده و از مواد غذایی و ترکیبات محافظت‌کننده در برابر سرطان‌ها به سفره غذایی خانواده اضافه کنیم تأثیر مطلوبی در آینده از نظر کاهش ابتلا به سرطان خواهد داشت.
فضل علیزاده یادآور شد: سرطان یکی از عوامل اصلی بروز مرگ‌ومیر در جهان است و حدود یک سوم مرگ‌و‌میر‌ها ناشی از بروز سرطان‌ها با نوع تغذیه و سبک زندگی ارتباط دارد و برای مقابله با این بیماری آموزش و اطلاع‌رسانی به مردم از اهمیت بسیاری برخوردار است.
به‌گفته وی الگوی‌های غذایی ناسالم ممکن است حاوی موادی باشند که مستقیم بر DNA سلول اثر گذاشته و به آن آسیب می‌رساند.
نایب‌رئیس انجمن سرطان ایران توضیح داد: سم آفلا توکسین موجود در بسته‌های کهنه، ماهی نمک‌سود شده و فرآورده‌های گوشتی و دود شده یافت می‌شود که در طول زمان به نیترازمین‌ها که سرطان‌زا هستند، تبدیل می‌شود.
 عوامل پیشگیری‌کننده در ابتلا به سرطان
وی با بیان این‌که مصرف میوه و سبزی‌ها خطر بروز سرطان را کاهش می‌دهد، ادامه داد: مصرف فراوان میوه و سبزی‌ها در برنامه غذایی روزانه با کاهش خطر سرطان ریه، دهان، مری، معده و کولون ارتباط دارد.
فضل علیزاده توصیه کرد: روزانه 5 واحد میوه و سبزی تازه مصرف کنید.
فضل علیزاده اظهار کرد: بهتر است سبزی‌هایی مورد استفاده قرار گیرد که خواص ضدسرطانی و حاوی آنتی‌اکسیدان‌ها باشند که در پیشگیری از سرطان‌ها شناخته شده‌اند مانند گوجه‌فرنگی، هندوانه، کلم، کلم‌بروکلی، شلغم و انواع توت است.
وی ادامه داد: سبزیجات برگ‌دار به رنگ سبز تیره مانند کاهو، کلم پیچ، اسفناج و برگ چغندر دارای مقدار زیادی فیبر غذایی است و در برابر سرطان‌های مختلف بدن را محافظت می‌کند.
وی اضافه کرد: یک الگوی غذایی خوب متشکل از سبزی و میوه، غلات، لبنیات کم‌چرب و مواد غذایی که عاری از افزودنی‌ها باشند می‌تواند در پیشگیری از سرطان نقش موثری داشته باشد.
ادویه «کورکومین» جزو اصلی که در زردچوبه وجود دارد، ماده‌ای است که خاصیت ضدسرطانی دارد و در برخی از سرطان‌ها سلول‌ها را مهار می‌کند.
عوامل تقویت‌کننده سرطان
نایب رئیس انجمن سرطان ایران اضافه کرد: غذاهای پرچرب و سرخ کردنی یکی از عوامل بروز سرطان‌ها به‌شمار می‌رود و استفاده از رژیم غذاهای کم‌چرب و به‌خصوص روغن‌هایی مانند زیتون، کنجد، روغن آفتاب می‌تواند خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد.
فضل علیزاده به عوامل ایجاد‌کننده سرطان اشاره کرد و گفت:   نکته مهم دیگر این است که علاوه‌بر استفاده از نوع غذا‌ها، روش طبخ غذاها نیز در ابتلا به سرطان بسیار اهمیت دارد، غذاهایی که در معرض آتش و حرارت مستقیم و بالا برای کباب‌کردن قرار می‌گیرند و از منقل و ذغال در آنها استفاده می‌شود چربی ماده غذایی در اثر حرارت آزاد شده و عنصر سرطان‌زا در مواد غذایی ایجاد می‌شود که برای سلامتی مضر است.
به‌گفته وی بهتر است کباب‌ها را روی توری و دور از منبع حرارتی و با فاصله‌ای قرار داد که باعث سوخته و سیاه شدن گوشت یا مرغ کبابی نشود.
نایب رئیس انجمن سرطان ایران همچنین تأکید کرد: استفاده طولانی‌مدت از غذاهای آماده به طبخ که حاوی مواد نگه دارنده هستند به‌خصوص در کنسرو‌ها می‌تواند موجب بروز سرطان شود.  وی از مردم به‌ویژه جوانان خواست تا فست فودها مانند سوسیس، کالباس، غذاهای آماده و بسته‌بندی شده، کنسرو‌ها و انواع همبرگر را از برنامه غذایی خود حذف کرده و به جای آن از غذاهای خانگی سالم برای حفظ سلامتی خود استفاده کنند.


تعداد بازدید :  122