شماره ۲۰۳۵ | ۱۳۹۹ چهارشنبه ۱۵ مرداد
صفحه را ببند
خوان کارلوس پادشاه پیشین اسپانیا پس از انتشار خبرهایی مبنی بر اتهام فساد مالی‌ به تبعید خود‌خواسته رفت
تبعید خودخواسته در پی رسوایی فساد
خوان کارلوس 6‌ سال پیش، بعد از انتشار رسوایی‌هایش ازجمله سفر بحث‌برانگیز او به باتسوانا برای شکار فیل در‌ سال 2012 که اسپانیا با بحران مالی روبه‌رو بود، از پادشاهی کناره‌گیری کرد و فیلیپه جایگزین او شد. تصمیم فیلیپه برای قطع دستمزد و صرف‌نظر کردن از ارث و میراث خانوادگی شواهدی است که نشان‌دهنده خواسته او برای اقدام جدی علیه این رسوایی‌ها و جدا کردن خود از آنهاست.

[یاسمن طاهریان]خوان کارلوس در نامه‌ای اعلام کرد به دلیل پیامدهای عمومی اتفاق‌هایی که در گذشته در زندگی خصوصی‌اش اتفاق افتاده است، اسپانیا را ترک می‌کند. خوان کارلوس، پادشاه پیشین اسپانیا پس از انتشار خبرهایی مبنی بر اتهام فساد مالی‌اش که به شهرت خاندان سلطنتی آسیب رسانده و باعث شرمساری پسرش، پادشاه فیلیپه ششم شده، قرار است این کشور را ترک کند و به تبعید برود.  به گزارش گاردین، در ماه مارس پس از انتشار گزارش‌هایی مبنی‌بر آنکه پسر پادشاه به‌عنوان ورثه خوان کارلوس میلیون‌ها یورو از پولی را دریافت خواهد کرد که به‌طور مخفیانه در حساب‌های بانکی در خارج از اسپانیا قرار دارد و به عربستان‌سعودی مرتبط است، فیلیپه حقوق سالیانه خوان کارلوس را قطع و رسما اعلام کرد که از پدرش هیچ چیزی به ارث نخواهد برد.  سه ماه بعد، دادگاه عالی اسپانیا تحقیقاتی را آغاز کرد تا نقش پادشاه پیشین این کشور را در مناقصه‌ای به ارزش 6میلیارد و 700‌میلیون یورو مشخص کند که برای ساخت قطار سریع‌السیر بین دو شهر مکه و مدینه در عربستان برنده شده است.  روز دوشنبه کاخ سلطنتی نامه‌ای را منتشر کرد که خوان کارلوس خطاب به پسرش نوشته است و می‌گوید که به خاطر «پیامدهای عمومی اتفاقاتی که در زندگی شخصی‌ام در گذشته افتاده است، اسپانیا را ترک می‌کنم.»  خوان کارلوس که امروزه با نام پادشاه بازنشسته هشتادودو ساله شناخته می‌شود، می‌گوید که علت ترک کاخ سلطنتی و اسپانیا برای کمک به فیلیپه برای ایفای مسئولیت‌های پادشاهی‌اش است.  خوان کارلوس در این نامه می‌نویسد: «این یک تصمیم بسیار احساسی است، اما من آن را در صلح کامل گرفته‌ام. نزدیک به 40‌سال پادشاه اسپانیا بودم و در تمام این سال‌ها همیشه بهترین‌ها را برای اسپانیا و سلطنت خواسته‌ام.»
خوان کارلوس در این نامه به زمان ترک اسپانیا و کشور مقصد خود اشاره‌ای نکرده است.  یکی از مقامات دولت اسپانیا می‌گوید که به تصمیم پادشاه پیشین احترام می‌گذارد و این اقدام او نشان‌دهنده «شفافیتی است که پادشاه فیلیپه از زمانی که در رأس قدرت قرار گرفته است، در رویکرد خود دنبال می‌کند.»  کاخ سلطنتی می‌گوید که فیلیپه به این تصمیم کاملا احترام‌می‌گذارد و قدردانی می‌کند، همچنین مایل است به «اهمیت تاریخی سلطنت پدرش» و خدمت به اسپانیا و دموکراسی اشاره کند.  اعتبار خوان کارلوس به این است که کشور را از دیکتاتوری نجات‌داد و نقشی اساسی در بازگشت دموکراسی در اسپانیا پس از مرگ ژنرال فرانسیسکو فرانکو در ‌سال 1975 داشت و می‌توان به ایستادگی سرسختانه او در برابر کودتای ارتش در‌ سال1981 نیز اشاره کرد.  اما در سال‌های اخیر افشاگری‌ها درباره زندگی خصوصی و مسائل مالی پادشاه پیشین نام پادشاهی را لکه‌دار کرده   که روزی در تمام اروپا به‌عنوان نمونه شناخته می‌شد.  خوان کارلوس 6‌ سال پیش، بعد از انتشار رسوایی‌هایش ازجمله سفر بحث‌برانگیز او به باتسوانا برای شکار فیل در‌ سال 2012 که اسپانیا با بحران مالی روبه‌رو بود، از پادشاهی کناره‌گیری کرد و فیلیپه جایگزین او شد.  تصمیم فیلیپه برای قطع دستمزد و صرف‌نظر کردن از ارث و میراث خانوادگی شواهدی است که نشان‌دهنده خواسته او برای اقدام جدی علیه این رسوایی‌ها و جدا کردن خود از آنهاست.  دولت ائتلاف سوسیالیستی حاکم بر اسپانیا با اشاره به عدم ارتباط خود در اتهامات خوان کارلوس با درخواست پارلمان اسپانیا برای بررسی سرمایه‌های پادشاه پیشین مخالفت کرده است.
پدرو سانچز، نخست‌وزیر اسپانیا در ماه جولای اعلام کرد:‌ «روشن است که اسپانیایی‌ها گزارش‌های ناراحت‌کننده‌ای را می‌شنوند که همه را برآشفته کرده است. من را هم همین‌طور». سانچز در ادامه گفت: «اما فکر می‌کنم باید چند نکته را بگویم. اول اینکه درباره برخی رسانه‌ها گفته می‌شود که روی دیگر سکه را نمی‌بینند، باید بگویم که برخلاف تصور، آنها تمام موارد را گزارش می‌کنند. دوم اینکه سیستم قضائی وجود دارد که دست به کار شده است. سوم و نکته‌ای که من به خاطر آن قدردانی می‌کنم، بعد از انتشار این گزارش‌های دلخراش، کاخ سلطنتی داشتن هر گونه ارتباطی را رد کرده است.»  سانچز همچنین گفت که قانون اساسی 1978 که طبق آن پادشاه مصونیت دارد و نباید پاسخگو باشد، نیاز است به گونه‌ای تغییرکند که براساس استانداردها و خواسته‌های سیاسی جامعه باشد.  دادستان‌های سوییسی درحال بررسی چندین حساب بانکی پادشاه پیشین و دیگر متهمان همدست با او هستند. اتهام خوان کارلوس دریافت 100میلیون دلار به‌عنوان هدیه از ملک عبدالله، پادشاه فقید عربستان در ‌سال 2008 است که به حسابی در خارج از کشور انتقال داده شده است. پادشاه پیشین همچنین متهم است که چهار ‌سال پس از آن 65‌میلیون یورو را از آن حساب بانکی به حساب معشوقه‌اش، کورینا لارسن واریز کرده است.  خوان کارلوس می‌گوید که او هیچ‌وقت به پسرش نگفته که قرار است از حساب‌های خارجی خود سودی ببرد، اما هیچ پاسخی درباره اتهام‌هایش نداده است. فیلیپه همچنین نسبت به اتهامات فساد مالی پدرش ابراز بی‌اطلاعی کرده است. خاویر سانچز جونکو، وکیل خوان کارلوس در بیانیه‌ای اعلام کرد که خوان کارلوس برای پاسخگویی به دادستان‌ها در دسترس خواهد بود و تبعید او به معنی فرار از عدالت نیست.  

 


تعداد بازدید :  245