شماره ۱۴۱۱ | ۱۳۹۷ سه شنبه ۱ خرداد
صفحه را ببند
آیا تحریم رئیس بانک مرکزی شبکه بانکی ایران را دچار مشکل می کند؟
کشورها هیچ الزامی به اجرای تحریم‌های یکجانبه ندارند
سیف علیه نمایندگان مهاجم شکایت کرد و بانک مرکزی تحریم آمریکایی سیف را بی احترامی دانست

شهروند|  ولی‌الله سیف، رئیس بانک مرکزی که چند وقت پیش برای دلار 6‌هزار تومانی مورد تهاجم نمایندگان مجلس قرار گرفته بود، بعد از خروج آمریکا از برجام هم از طرفه خزانه‌داری بانکی‌ها تحریم شد. سیف بدشناس دیروز نسبت به این ماجراها واکنش نشان داد و اعلام کرد شکایت‌نامه‌ای تنظیم کرده و پای نمایندگانی را که به او حمله کردند، به دادگاه می‌کشاند. بانک مرکزی هم تحریم سیف را بی‌احترامی به هنجارهای جهانی توصیف کرد، اما آیا تحریم سیف و معاون بازنشسته او می‌تواند اخلالی در ارتباط نظام بانکی ایران و جهان ایجاد کند؟
حقوقدانان و کارشناسان بانکی می‌گویند گرچه بانک مرکزی تحریم نشده و سیف به تامین مالی سوریه تحریم شده است، اما آمریکا در عرصه بین‌المللی به راحتی قانون‌شکنی می‌کند و چندان نمی‌توان به پشتوانه حقوق بین‌المللی کاری انجام داد.
هادی حق‌شناس، اقتصاددان درحالی‌که تحریم سیف را بی‌دلیل دانسته و آن را غیرقانونی عنوان می‌کند به «شهروند» گفت: بدحسابی آمریکا پیش از این نیز با خروج از توافقنامه پاریس ثابت شده بود. در آن‌جا نه بهانه‌ای برای کارشکنی بود و نه کشوری که بتوان بدعهدی ترامپ را گردن آن انداخت. او ادامه داد: هیچ یک از رفتارهای دونالد ترامپ در چارچوب قوانین و ضوابط بین‌المللی نیست و خروجش از برجام چندان دور از انتظار نبود. قویدل، حقوقدان با اشاره به قانون‌شکنی‌های دولت آمریکا به «شهروند» می‌گوید: آمریکا را می‌توان قانون‌شکن‌ترین دولت دنیا دانست که برای رفتارهای خود در هیچ دادگاه بین‌المللی پاسخی نمی‌دهد. او در توضیح گفته‌های خود گفت: شاهد بودیم که آمریکا به بهانه ساخت سلاح کشتار دسته جمعی به عراق لشکرکشی کرد، حال آن‌که بعدها ثابت شد این ادعا هیچ‌گاه درست نبوده است.
تحریم سیف یا بانک مرکزی؟
در بیانیه وزارت خزانه‌داری آمریکا تاکید شده است: «تحریم ولی‌الله سیف، رئیس‌کل بانک مرکزی ایران و علی طرزعلی، معاون اداره بین‌الملل بانک مرکزی ایران (بازنشسته‌شده) به معنای تحریم بانک مرکزی ایران نیست. حالا این سوال پیش می‌آید که تحریم ولی‌الله سیف، رئیس‌کل بانک مرکزی آیا تنها تحریم یک شخص است یا می‌تواند نظام پولی و مالی ایران را نیز دستخوش مشکلاتی کند؟ سوالی که حق‌شناس، اقتصاددان در پاسخ به آن می‌گوید: همه تحریم‌هایی که از طرف دولت آمریکا علیه ایران وضع می‌شود، تحریم‌هایی یک‌جانبه‌ای است که کشورها هیچ الزامی به رعایت آن ندارند. به عبارت دیگر شرکت‌های اروپایی می‌توانند هیچ توجهی بدان نداشته باشند یا دنبال‌رو سیاست‌های ترامپ باشند.
در بیانیه بانک مرکزی چه آمده است
پس از نقض برجام توسط ایالات متحده آمریکا باوجود پایبندی جمهوری اسلامی ایران به این معاهده بین‌المللی، خزانه‌داری آن کشور نام رئیس‌کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و یکی از مدیران سابق این نهاد سیاست‌گذار پولی را در فهرست تحریم‌های یک‌جانبه خود قرار داد. این اقدام خزانه‌داری آمریکا که کاملا غیرحرفه‌ای و نامتعارف بوده و نشانگر بی‌احترامی مقامات دولت آمریکا به استانداردها و هنجارهای بین‌المللی است، با توجه به رفتارهای یک‌جانبه اخیر دولت آمریکا و بی‌احترامی به تعهدات و توافقنامه‌های بین‌المللی گوناگون جای تعجب ندارد.
این نکته برای ملت ایران کاملا روشن است که ایالات متحده آمریکا در پوشش عناوینی همچون مبارزه با تروریسم و تامین مالی آن، قصد اعمال فشار بر ملت ایران را داشته و بدون هیچ مبنا و مستند قانونی، با اعمال تحریم علیه مدیران و مقامات بانک مرکزی درصدد آن برآمده است تا فضای روانی منفی را علیه نظام بانکی ایران در عرصه بین‌المللی ایجاد کند. این در حالی است که اقدامات یک‌جانبه و خصمانه آمریکا علیه مردم ایران سودی برای آن کشور نخواهد داشت.
خزانه‌داری ایالات متحده با انجام این عمل نشان داد که نه‌تنها به موازین اولیه و اساسی حقوق بین‌الملل بی‌توجه و بی‌اعتناست، بلکه به کارکردهای بانک مرکزی و نقش اساسی آنها در برقراری ثبات پولی داخلی و بین‌المللی و همچنین به تعهدات بین‌المللی ناشی از عضویت در نهادهای بین‌المللی نظیر صندوق بین‌المللی پول نیز اعتنایی ندارد.


تعداد بازدید :  203