شماره ۱۲۹۸ | ۱۳۹۶ سه شنبه ۲۸ آذر
صفحه را ببند
پاسخ محمود حجتی، وزیر کشاورزی به گلایه کشاورز شمالی حاشیه ساز شد
شالیکار دلخور
حجتی: از بی اخلاقی عده ای به خدا پناه می برم مهرداد لاهوتی، نماینده حاضر در مراسم: وزیر کشاورزی با شالیکار شوخی کرد علی خان محمدی، مدیرعامل مجمع ملی خبرگان کشاورزی: کشاورز در ایران نمی‌تواند حرف خود را پیش ببرد چون هیچ تشکل قوی ندارد جمیل علیزاده شایق، دبیر انجمن تولیدکنندگان برنج: صدا، صدای حجتی نبود!

مائده امینی - شهروند| گیله‌مرد حلقه جمعیت را کنار زده و خود را به وزیر می‌رساند. دلش از واردات برنج پر است و می‌خواهد علت را از دهان خود وزیر بشنود. چرا امسال دو برابر نیاز کشور برنج وارد کشور شده؟ چرا باید برنج درجه یک ایرانی روی دست کشاورزان ایرانی بماند و قیمت آن هر روز پایین‌تر از قیمت نهایی باشد؟ «تی‌ بلا می‌سر، حرف دلِ همه کشاورزایه.» از آقازاده‌هایی می‌پرسد که می‌گویند پشت‌شان گرم است و در هر حجمی که می‌خواهند برنج وارد کشور می‌کنند. وزیر کشاورزی اما در برابر همه گلایه‌ها ساکت است.
«علی عابد چافی» پیشانی لاهوتی، نماینده شهرشان در مجلس شورای اسلامی را می‌بوسد و فرصت می‌خواهد که گلایه‌هایش را تمام کند. «درد و بلایت به سر من. چرا قیمت برنج ما باید همش کمتر و کمتر بشود؟»
وزیر از کشاورز لنگرودی فاصله گرفته و رو به مدیرعامل شرکت تولید سبوس می‌گوید: «از این سبوس‌ها یه‌کم بهش بدین بخوره!» و همین جمله شروع اعتراض‌هایی می‌شود که حالا همه را وادار به توضیح و توجیه آن کرده است. هر کس برای رفتار حجتی دلیلی ارایه می‌دهد؛ از وزارت جهاد کشاورزی گیلان گرفته تا مدیرعامل شرکتی که حجتی برای بازدید از آن به لنگرود سفر کرده بود.
علی عابد چافی اما به گفته فدایی، مدیرعامل کارخانه، ممنوع‌المصاحبه شده است تا جایی که پیگیری‌های «شهروند» هم برای تماس با این کشاورز لنگرودی بی‌نتیجه ماند. این کشاورز در گفت‌وگو با مهدی لطفی، خبرنگار گیلانی و در یک ویدیوی یک دقیقه‌ای گفته است: توصیه وزیر برای خوردن سبوس به من برای کاهش التهاب بوده و استنباط من این است که ایشان قصد اهانت به بنده را نداشته است.
جمیل علیزاده‌شایق، دبیر انجمن تولید‌کنندگان برنج در این‌باره به «شهروند» می‌گوید: من نه به‌عنوان دبیر انجمن برنج، بلکه به‌عنوان کسی که سال‌هاست آقای حجتی را می‌شناسد و با او مراوده دارد به شما می‌گویم که این صدا، صدای آقای حجتی نیست. اگر فیلم را چندبار جلو عقب کنید، متوجه صحت ادعای من خواهید شد؛ آدم باید انصاف داشته باشد.
این در حالی است که محمدصادق حسنی‌جوریابی، نماینده مردم رشت در مجلس شورای به «شهروند» می‌گوید: من خودم آن‌جا حضور نداشته‌ام و نمی‌توانم درباره رفتار وزیر کشاورزی با کشاورز قضاوت کنم اما حرفی که به کشاورز زده شده، اگر از دهان وزیر خارج شده باشد، بسیار ناراحت‌کننده است. سبوس را در گیلان به دام‌ها و طیور می‌دهند. پارسال توانستم به‌عنوان اولین نماینده گیلانی در کمیسیون کشاورزی جلوی واردات بی‌رویه برنج را بگیرم اما امسال مرا دور زدند!
شایگان ادیبی، مدیر زراعت جهاد کشاورزی گیلان هم در مقام دفاع از وزیر کشاورزی به «شهروند» می‌گوید: چنین ادبیاتی از شخصیت مهندس حجتی بعید است و ابدا ایشان قصد توهین به کشاورز لنگرودی را نداشته‌اند. رسانه‌ها دچار سوءبرداشت و سیاسی‌کاری شده‌اند. من سال‌ها با آقای حجتی کار کرده و از ایشان شناخت داشته و به گفته خود ایمان دارم.
آفت سوداگری به جان تولید
دلال‌بازی آفت تولید در کشور ماست. علی خان‌محمدی، مدیرعامل مجمع ملی خبرگان کشاورزی کشور با اشاره به این‌که رفتار با این کشاورز توجیه‌پذیر نیست، گفت: نه‌تنها برنج بلکه کل تولید کشور ما گرفتار سوداگری و دلال‌بازی شده است. مجاری قاچاق در کشور ما بسته‌ شدنی نیستند و هیچ‌کس در این کشور نمی‌تواند جلوی واردات بی‌رویه را بگیرد. او ادامه می‌دهد: ما نه الگوی کشت داریم نه برنامه‌محور حرکت می‌کنیم. وقتی برنج‌های ما هنوز در خرمن بودند، در انبارهای گیلان تا سقف برنج پاکستانی و هندی چیده بودند.  بازرگانان ما فقط به فکر منافع خود هستند و به راحتی تولید‌کننده را زیر پای خود له می‌کنند؛ بازرگانانی که همواره وابسته به دولت و مقامات و دست‌اندرکاران بوده‌اند و برای منافع خود دست به هر کاری می‌زنند، در چنین شرایطی حتی وزیر هم نمی‌تواند کاری از پیش ببرد.  او معتقد است كه کشاورزی و کشاورز ما توان ایستادگی در برابر این نظام اشتباه را ندارد؛ چرا که پشت آنها تشکل قوی وجود ندارد؛ درواقع زنجیره‌ای به نام زنجیره تولید در کشور ما وجود ندارد.  خان‌محمدی ادامه می‌دهد: کشاورزی در ایران نفس‌های آخر خود را می‌کشد. خود آقای وزیر بهتر از هر کسی می‌داند که کشاورزی در کشور ما مدت‌هاست صرفه اقتصادی ندارد. یارانه کافی به بخش تولید داده نمی‌شود و قیمت نهاده‌ها بالاست.
رسانه‌ها درگیر سیاسی‌کاری شده‌اند
برخی خبرگزاری‌ها یک بازی سیاسی را کلید زده‌اند. فدایی، مدیر کارخانه صنایع غذایی گيلتاز با اعلام این موضوع به «شهروند» می‌گوید: من در آن مراسم حضور داشتم. مقام اول کشاورزی کشور به کارخانه ما آمده و با صبر و حوصله از محصول ما دیدن کرده و به دغدغه‌های کشاورزان گوش داده است. خود این کشاورز از وزیر بابت گوش‌کردن به دغدغه‌هایش ممنون است و این را به خبرنگار گیلانی هم گفته است اما عده‌ای اصرار دارند که سیاسی‌کاری کنند. او از ممنوع‌المصاحبه‌شدن این کشاورز به «شهروند» خبر می‌دهد: از هر چه نگران باشم خیالم راحت است که عابد چافی دروغگو نیست و تحت هیچ فشاری قرار نگرفته است.
وزیر با کشاورز مزاح کرده است
لاهوتی هم می‌تواند یکی از منابع مناسب برای روایت ماجرا باشد. این عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس به خانه ملت گفته است: رئیس کارخانه در حین بازدید توضیحاتی را داد که این سبوس تولیدی می‌تواند در اخلاق و رفتار انسان موثر باشد، وزیر در صحبت خود با این کشاورز تنها یک مزاح کرد. مهرداد لاهوتی اظهار داشت: با توجه به این‌که از آقای حجتی در موارد دیگر انتقاد دارم اما در انتشار این فیلم یک ظلم در حق وی صورت گرفت. عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی، با بیان این‌که وزیر جهاد کشاورزی هیچ‌گونه توهینی به این کشاورز نکرد، گفت: کارخانه‌ای که وزیر جهاد کشاورزی در حال بازدید از آن بود برای نخستين‌بار یک سبوسی را تولید کرده بود که هیچ‌کدام از کارخانجات کشور توان تولید آن را ندارند و ویتامین B12 بدن را تأمین می‌کند. نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: رئیس کارخانه در حین بازدید توضیحاتی را داد که این سبوس تولیدی می‌تواند در اخلاق و رفتار انسان موثر باشد، وزیر در صحبت خود با این کشاورز تنها یک مزاح کرد.
امسال حسنی را دور زدند!
او نماینده پر سروصدای رشت در کمیسیون کشاورزی است. حسنی جوربایی به «شهروند» می‌گوید: پارسال تمام قد جلوی دولت برای کنترل واردات برنج ایستادم اما امسال مرا دور زدند. می‌گویند کار غیرقانونی نکردیم؛ چرا که در همان تاریخ قانونی یک فروردین تا پایان تیر ماه ثبت سفارش را انجام داده‌ایم اما نمی‌گویند که دو برابر نیاز کشور و بیش از همیشه در این مدت برنج وارد کرده‌اند.  نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی ادامه می‌دهد: حتی من نماینده مجلس نمی‌توانم وارد‌کننده باشم. این واردکننده‌ها چه کسانی هستند که به راحتی و با همه این حواشی برنج مازاد به کشور می‌آورند؟  او می‌گوید در‌ سال‌ جاری‌ هزار ‌میلیارد دلار ارز از کشور خارج کرده‌اند تا برنج خارجی مازاد به ایران بیاورند. اگر 10‌درصد این هزینه را بین کشاورزان توزیع می‌کردند، من قسم می‌خورم که خودکفا می‌شدیم.  او که لحن گفتار حجتی را تحقیرآمیز می‌داند، ادامه می‌دهد: 40‌درصد برنج کشور را استان گیلان تولید می‌کند و این رفتار با کشاورزان گیلانی زیبنده نیست.
روابط‌عمومی جهاد کشاورزی:
قضاوت نکنید
اما روابط‌عمومی سازمان جهاد کشاورزی گیلان هم بیکار ننشست و در جوابیه‌ای جزییات اتفاق روز پنجشنبه را برای مردم توضیح داد: «با تقدیم سلام و ادای احترام به استحضار می‌رساند پیرو بازدید وزیر جهاد کشاورزی از واحد شالیکوبی مدرن گیلتاز در شهرستان لنگرود (پنجشنبه ۲۳ آذرماه) که با همراهی استاندار گیلان، دو تن از نمایندگان مردم در خانه ملت و جمعی از مسئولان صورت پذیرفت، در آغاز مالک واحد مربوطه اقدام به معرفی فرآورده ثانویه سبوس نموده و فواید آن را برشمرد. وی در اظهارات خود سبوس برنج را سرشار از ویتامین B دانست که به ویتامین اخلاق معروف است که بررسی منابع علمی نیز موکد این ادعا می‌باشد.» در ادامه این بیانیه آمده است: «در پی صحبت‌های شالیکار لنگرودی با وزیر محترم و بیان مشکلات شالیکاران در اوج ناراحتی و عصبانیت، وزیر محترم با مزاح و تکان‌دادن شانه‌های شالیکار و بسیار صمیمانه مصرف سبوس آرامش‌بخش و تقویت‌کننده اعصاب را به ایشان پیشنهاد نمودند.» «متاسفانه، در این میان عده‌ای با منقطع‌نمودن فیلم کامل، بخش پایانی آن را در فضای مجازی انعکاس داده و نسبت‌هایی ناروا به وزیر جهاد کشاورزی می‌دهند تا از این طریق چهره بااخلاق‌ترین وزیر دولت تدبیر و امید را خدشه‌دار نمایند.»  «با استناد به مدارک موجود و فیلم کامل بازدید از واحد شالیکوبی گیلتاز، سازمان جهاد کشاورزی گیلان ضمن دعوت از همگان به حفظ آرامش، اتهامات اخیر وارده به مقام عالی وزارت را منطبق با اخلاق اسلامی ندانسته و از گیلانیان عزیز تقاضا دارد با مشاهده فیلم کامل به قضاوت بپردازند.»
حجتی هم ساکت ننشسته است. وزیر کشاورزی تنها چند ساعت بعد از انتشار کلیپ در بیانیه‌ای کوتاه نوشته است: «خدا نیامرزد حجتی را اگر خدای نکرده شائبه توهین به بندگان خدا را در سر خود بپروراند؛ چه رسد به کشاورز دلسوخته و زحمتکشی که تلاش می‌کند افت قیمت حاصل تلاش سالانه محصولش (برنج) را به گوش مسئولان برساند.» گفتنی است واردات بی‌رویه ‌سال 96 تا جایی پیش رفت که با وجود کسری 600‌هزار تنی برنج، از نیمه اول امسال تا امروز بیش از یک‌ونیم‌‌میلیون تن برنج وارد کشور شد و درنهایت ابتدای آذرماه امسال، حجتی دستور توقف واردات را صادر کرد.


تعداد بازدید :  1542