پرورش طیور بهویژه مرغ بومی شغلی امروزی نیست، این حرفه از گذشتههای دور در ایران رایج بوده است.
خانوادههای روستایی و عشایری با نگهداری تعدادی مرغ برای استفاده از گوشت و تخممرغ، بخشی از نیازهای خانواده را برطرف و مقدار مازاد مرغ و تخممرغ تولیدی را به بازار عرضه میکردند. به عقیده کارشناسان، وجود تلفات زیاد، به دلیل بیماریهای شایع و عدم امکان تهیه جوجه سالم باعث عدم استقبال روستاییان از پرورش مرغ بومی میشود و به دلیل فقدان بازار مناسب برای فروش محصول و گرانی خوراک، مرغداری برای آنها صرفه اقتصادی ندارد.
بهگزارش ایسنا، امروزه در بیشتر روستاهای کشور با کمترین هزینه و امکانات، پرورش مرغ بومی به تعداد کم انجام میپذیرد. مرغهای بومی در روستا معمولا به علل بهداشتی، تغذیهای و ژنتیکی تولید و بازده کمی دارند و نقش آنها در اقتصاد و تغذیه روستاییان محدود شده است.
بهگفته مدیر امور طیور جهادکشاورزی استان مرکزی، پرورش مرغ بومی در شهرها صرفهاقتصادی ندارد و در روستاها بهصورت محدود صورت میگیرد.
مجید آذر تأکید کرد: پرورش مرغ بومی برای افراد در روستا حرفه و شغل به حساب نمیآید و استفاده شخص از مرغ و تخممرغ آن میتواند کمککننده به اقتصاد خانوار باشد.
وی با اشاره به شرایط پرورش مرغ بومی به روش سنتی روستایی در مزارع کوچک و به صورت محدود، گفت: راندمان پایین پرورش مرغ بومی نیز در این مناطق یکی دیگر از مشکلات تلقی میشود. وی ادامه داد: درحالحاضر در کشور، تولید مرغ و تخممرغ بومی خیلی کم مشاهده شده است و بیشتر از مرغ صنعتی در واحدهای مرغداری استفاده میشود.
آذر بیان کرد: تولید یک واحد مرغ تخمگذار صنعتی بهطور مثال با 30 کیلو تخممرغ در مقایسه با تعداد اندک تخممرغ بومی در سال، دارای صرفه اقتصادی بالاست.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به شعار اقتصاد مقاومتی، توسعه پرورش مرغ بومی در هر خانواده روستایی میتواند با کمترین هزینه صورت پذیرد، زیرا سرمایهگذاری برای پرورش مرغ بومی در شهرها بهصرفه نیست.
آذر اظهارکرد: در صورت گسترش و بالا بردن تعداد جوجه و مرغبومی پرورشی نیاز به زیرساختهایی از قبیل سرمایه اولیه، زمین و نیرویکار وجود خواهد داشت، درحالیکه میتوان تعداد محدودی مرغ بومی را در روستاها بدون تحمیل سرمایهگذاری بالا پرورش داد.
وی با اشاره به اقبال مردم نسبت به استفاده از مرغهای صنعتی گرم، گفت: گرایش ذائقه مردم نسبت به مصرف مرغ گرم بیشتر از مرغ منجمد است.
مدیر طیور جهاد کشاورزی استان افزود: سیاستهای مربوط به تولید مرغ منجمد در راستای تنظیم بازار صورت میگیرد و با توجه به مصرف داخلی کشور لزومی به انجماد مرغ مگر در شرایط خاص نیست.
علی ابراهیمی، معاون بهبود تولیدات دام جهاد کشاورزی استان نیز در ارتباط با عدماستقبال از پرورش مرغ بومی افزود: مرغهای بومی به دلیل پتانسیل ژنتیکی از لحاظ میزان تخمگذاری و گوشتآوری رشد اقتصادی چندانی را محقق نمیکنند.
ابراهیمی بیان کرد: مرغهای تولیدی در واحدهای صنعتی از نهادههای مخصوص تغذیه میشوند. پرورش مرغ بومی نیز نیازمند تأمین نهاده است اما از آنجا که قیمت نهاده بر قیمت فروش مرغ تأثیر میگذارد، لذا فروش کم مرغ بومی در مقابل هزینههای زیاد نهادهها صرفه اقتصادی برای تولیدکننده به همراه ندارد.