شماره ۱۱۷۳ | ۱۳۹۶ يکشنبه ۲۵ تير
صفحه را ببند
آماده‌باش امدادی قم در فصل تابستان

محمدرضا بهرامی معاون امدادونجات هلال‌احمر قم

استان قم یکی از ۳۱ استان ایران است که در مرکز این کشور و در جنوب استان تهران، شمال استان اصفهان، شرق استان مرکزی و غرب استان سمنان واقع شده‌ است. مرکز استان کلانشهر قم است. این استان در یک منطقه خشک و نیمه‌خشک واقع شده است و آب و هوای گرم و خشک دارد. جنوب و غرب استان پوشیده از کوه‌های مرتفع است و آب و هوای معتدل دارد. مناطق شرقی، مرکزی و شمالی استان نیز پوشیده از بیابان‌های وسیع است که بزرگترین آنها دشت مسیله است. استان قم از نظر وسعت پس از استان البرز کوچکترین استان ایران است. استان قم تنها یک شهرستان دارد. شهرهای قم، جعفریه، پردیسان و سلفچگان مهمترین شهرهای استان به شمار می‌روند. از معروف‌ترین روستاهای استان قم، می‌توان به خاوه، فردو و کرمجگان اشاره کرد. محدوده وسیعی از استان قم دارای آثار تمدن قدیمی قمرود است و عناصری را از روزهای اولیه حضور تمدن در خود حفظ کرده است. نخستین نیایش‌گاه‌های باستانی در فلات ایران در این منطقه ساخته شده‌اند. برخی از مورخان بنای اولیه شهر قم را به اسکندر، بهرام گور، طهمورث، لهراسپ، قباد ساسانی، یزدگرد سوم و چند تن دیگر نسبت داده‌اند و در این مورد اختلاف‌نظر وجود دارد. باستان‌شناسانی چون رومن گیرشمن قم را قدیمی‌ترین منطقه‌ای می‌داند که انسان در آن‌جا استقرار یافته و تمدن‌های اولیه را پی‌ریزی کرده‌اند. نتایج جدید باستان‌شناسی نیز قدمت قم را به بیش‌از ۷هزار‌سال پیش می‌رسانند. باستان‌شناسان ادعا می‌کنند به علت وجود رودخانه اناربار و وجود شاهراه مواصلاتی منطقه قم از دوران‌های اولیه تاریخی میزبان تمدن‌های شکوفایی بوده ‌است. مهمترین عامل موثر بر وضع اقتصادی استان، صنعت گردشگری و به‌ویژه توریسم مذهبی است و دلیل آن وجود حرم فاطمه معصومه و مسجد جمکران و تعداد زیادی از مزارهای امام‌زاده‌ها و علویان در استان است که در تمام فصول سال، پذیرای زائران بسیاری از نقاط مختلف ایران و سایر کشورهاست که این امر موجب رونق بازار کار و خدمات در این شهر شده است. در‌ سال ۱۳۴۲ خورشیدی با شروع حرکت انقلابی روح‌الله خمینی از این شهر، قم به مرکزی فعال برای انقلاب مردم ایران تبدیل شد که درنهایت در ‌سال ۱۳۵۷ خورشیدی این حرکت توانست به براندازی نظام سلطنتی در ایران منجر شود و پس از تأسیس یک حکومت دینی در ایران، به دلیل نقش و اهمیت مذهبی قم، اهمیت آن در عرصه سیاسی و اجتماعی افزایش یافت. شهرستان قم در ‌سال ۱۳۷۵ خورشیدی براساس مصوبه مجلس ایران به استان مستقل تبدیل شد. 8 راه اصلی مواصلاتی به استان قم منتهی می‌شوند. آزادراه ۵، آزادراه ۷، جاده ۶۵ و جاده ۷۱ مهمترین آنها هستند. با فرارسیدن فصل گرم تابستان و آغاز سفرهای مردم، جاده‌های منتهی به استان‌ها، پرتردد و احتمال وقوع تصادفات و حوادث مختلف افزایش می‌یابد. از آن‌جا که بسیاری از مردم جهت تفریح و سفر در این ایام به تفرجگاه‌ها و مناطق کوهستانی اطراف قم می‌روند، حوزه امدادونجات جمعیت هلال‌احمر استان قم جهت امدادرسانی به‌موقع و سریع در حوادث احتمالی از آغاز این فصل اکیپ‌های امدادونجات ثابت و موقت را در مناطق پرتردد استان مستقر می‌کند.
در همین راستا و با توجه به این‌که استان قم محور مواصلاتی 17 استان کشور است و در‌سال گذشته روزانه بالغ بر 60‌هزار تردد در استان به ثبت رسیده است، توجه ویژه به محورهای حادثه‌خیز استان قم یکی از وظایف معاونت امدادونجات جمعیت هلال‌احمر در اقدام به‌موقع برای خدمت‌رسانی بهتر به مردم در این فصل به شمار می‌رود. وجود اماکن زیارتی همچون بارگاه حضرت فاطمه معصومه(س) و مسجد مقدس جمکران و تردد مسئولان عالی نظام و کشور همچنین مراجع و بزرگان دینی در قم و ایام و مناسبت‌های خاص در این استان، انتظار می‌رود در این فصل معاونت امدادونجات با آمادگی کامل در حوادث احتمالی حضور یابد.
برهمین اساس، اجرای طرح امدادونجات تابستانی و ارایه خدمات توسط نیروهای هلال‌احمر قم این فصل با تقویت پایگاه‌های امداد جاده‌ای اجرایی می‌شود. جمعیت هلال‌احمر در این طرح از تجهیزات مورد نیاز نظیر آمبولانس و سایر وسایل امدادونجات نیز استفاده می‌کند و در مجموع امدادرسانی، ارایه کمک‌های اولیه و انتقال آسیب‌دیدگان احتمالی به مراکز درمانی ازجمله اهداف اجرای طرح در طول فصل تابستان است.  این طرح به منظور ارایه خدمات اولیه امدادونجات و رها‌سازی و کمک‌های اولیه به مصدومان و مجروحان تصادفات جاده‌‌ای و ترافیکی همه‌ساله در تابستان و با هدف  ارایه خدمات امدادی به مسافران جاده‌ای در قالب اجرای عملیات جست‌وجو، نجات، آزاد‌سازی، اطفای حریق، انتقال مصدومان در حوادث احتمالی و در مجموع رفاه حال و امنیت خاطر مسافرانی است که از طریق جاده سفر می‌کنند، اجرا می‌شود. همکاری در انتقال و جابه‌جایی مصدومان حوادث رانندگی با مجموعه پلیس‌راه و مرکز فوریت‌های پزشکی و از سوی دیگر ارایه خدمات امدادی اضطراری شامل اسکان و تغذیه در راه ماندگان از دیگر اهداف اجرای این طرح به شمار می‌رود. همچنین، فصل تابستان زمان اوقات فراغت دانش‌آموزان و بسیاری از خانواده‌هاست و با توجه به اهمیت بحث آموزش امدادی
ضروری است معاونت امدادونجات جمعیت هلال‌احمر با سرمایه‌گذاری مناسب در این بخش، ضمن ارایه آموزش‌های امدادی به عموم مردم دوره‌های بازآموزی ویژه امدادگران را برگزار کند. جمعیت هلال‌احمر استان قم همه‌ساله برای ارایه خدمات امدادونجات، کمک‌های اولیه و ارایه خدمات اجتماعی برای تسکین آلام آسیب‌دیدگان، اقدام به تشکیل طرح‌های امدادونجات از قبیل زمستانه، نوروزی و همچنین تابستانه می‌کند.


تعداد بازدید :  387