روزنامه شهروند کد خبر: 134394 تاریخ خبر: ۱۳۹۷ دوشنبه ۷ خرداد چطور می‌شود از دور ریز میوه‌ها پول در‌آورد؟ شغل: فروش مغز هسته آلبالو! به ناز مقدسی| بدون شک مغزکردن هسته آلبالو و فروش آن کار روتین و شناخته شده ای نیست. اما عباس هاشمی گلستانی از 25سالگی تا به امروز که 42ساله شده، یکی از پروپاقرص ترین مشتریان کارخانه های تولید مربا و کمپوت است. او که هم خریدار و هم فروشنده هسته آلبالو است، هسته های دورریز را از کارخانه ها می خرد و در کارگاه کوچکش مغزگیری می کند و به مشتریان خاصی می فروشد. این فروشنده هسته آلبالو در همه این سال ها روزهای پرسود و پرضرر را کنار هم تجربه کرده اما این روزها از وضع فروش هسته آلبالو در بازار راضی نیست. هاشمی گلستانی می گوید اگر روی این کار تبلیغات شود و دولت و مردم از سود این شغل و حتی خواص هسته و مغز آلبالو آگاهی داشته باشند، به صادرات و ارزآوری خواهد رسید. با این فروشنده هسته آلبالو در رابطه با شغل کمیاب و عجیبش، بازار فروش مغز هسته آلبالو، مشتری ها و حواشی قیمت های هسته های دورریز کارخانه ها گفت وگو کردیم. و نباید فراموش کرد که مغز هسته آلبالو حاوی مقدار اندکی سیانور بوده که سم بسیار کشنده ای است. مغز هسته آلبالو از کیلویی 4 تا 13 هزار تومان چند سال دارید و ساکن چه شهری هستید؟ 42 سال دارم و در شهر نیشابور زندگی می کنم. شغل شما چیست؟ پدرم باغدار و کشاورز بود و من هم در همین کار بودم اما حدود 20 سال است که واسطه موادغذایی در بازار هستم. شما در اینترنت آگهی فروش هسته آلبالو زده اید. کسب وکار با هسته آلبالو چیست؟ بله، من 17 سال است که در این کار فعالیت می کنم. هسته آلبالو یک بخش زاید از این میوه در کارخانه های تولید مربا و کمپوت است، اما به جای دورریخته شدن، ما آنها را از کارخانه ها می خریم و با کمک دستگاه هایی مخصوص هسته را می شکنیم و مغز داخلش را می فروشیم. آقای هاشمی شاید کمتر کسی به ذهنش برسد که می توان از ضایعات و هسته یک میوه هم درآمدزایی کرد یا کسب وکار راه انداخت. این فکر آن هم 17 سال پیش چطور به ذهن شما رسید؟ به واسطه شغلم با کارخانه های مختلف در ارتباط بودم. آن زمان چند نفر از کارخانه داران به من گفتند بار هسته آلبالو دارند و می خواهند بفروشند. من تحقیق کردم و دیدم مغز هسته آلبالو خیلی خاصیت دارد و می توان از فروشش درآمد کسب کرد. همین هم شد که وارد این کار شدم. مغز داخل هسته آلبالو به چه کاری می آید؟ ما بیشتر به عطاری ها می فروشیم و به خاطر خاصیت های زیادی که دارد، عطارها از آن روغن و کرم های درمانی تهیه می کنند. مثلا روغن داخل هسته آلبالو برای لک های پوستی و حتی درمان دردهای رماتیسمی بسیار مفید است. آقای هاشمی یک زمانی شایعه شد که در خمیر سوسیس و کالباس های غیراستاندارد، هسته آلبالو هم می ریزند. کارخانه های تولید سوسیس و کالباس هم مشتری شما هستند؟ نه به هیچ عنوان امکان چنین چیزی وجود ندارد، چراکه مغز داخل هسته آلبالو، تلخ و حاوی یک ماده سمی است. به همین دلیل نباید مصرف خوراکی داشته باشد و بعید می دانم این شایعه حقیقت داشته باشد. آقای هاشمی در سال 2014، ایران در تولید آلبالو رتبه ششم دنیا را به دست آورد. بنابراین قطعا به خاطر مصارف درمانی که هسته آلبالو دارد، کشورهای زیادی از آن استقبال می کنند. می خواهم بدانم هسته آلبالو صادر هم می شود؟ ما که هنوز به صادرات هسته آلبالو نرسیده ایم، ولی عده ای که سرمایه و قدرت بیشتری از ما دارند، به کشور ترکیه هم صادر کرده اند. باور کنید اگر به فواید هسته کوچک میوه آلبالو توجه شود، هم اشتغالزایی خواهد شد و هم خیلی از افرادی که مثل من سال ها در این کار زحمت کشیده اند، کارشان به نتیجه می رسد. اگر دولت از ما حمایت کند، قطعا کار ارزآوری برای کشور خواهد بود. ضمن این که به حفظ محیط زیست هم کمک می کند، چراکه ما ضایعات کارخانه ها را می خریم و آنها را دوباره به چرخه مصرف برمی گردانیم و همین موضوع باعث می شود تا کارخانه داران این مواد زاید را دور نریزند. هسته آلبالو فقط برای تهیه روغن کاربرد دارد؟ ببینید عطاری ها از مغز هسته آلبالو روغن درست می کنند اما پوسته اش را هم از ما می خرند و با اسپند مخلوطش می کنند. البته بعضی وقت ها هم پرورشگاه های شترمرغ یا گاوداری ها و مرغداری ها پوست هسته آلبالو را آسیاب می کنند و با خوراک دام مخلوط می کنند. گفتید عطاری ها پوسته آلبالو را می خرند و در اسپند می ریزند؟! بله، فروش اسپند خالص به صرفه نیست، به همین دلیل بعضی از عطاری ها پوسته آلبالو را هم با آن مخلوط می کنند تا وزنش سنگین تر شود. هسته های آلبالو را از کارخانه ها به چه قیمتی می خرید؟ 17 سال پیش کیلویی 8 تا تک تومانی بود، اما الان به کیلویی 350تومان هم رسیده است. خودتان چقدر می فروشید؟ وقتی هسته آلبالو را از کارخانه ها می خریم، هنوز تر هستند، ما خشک شان می کنیم و به طبع وزن شان کمتر می شود؛ درنهایت ما هسته خشک شده آلبالو را کیلویی 600 تا 700تومان می فروشیم. اما اگر این هسته را بشکنیم و مغزش را جدا کنیم، حدودا کیلویی 4 هزار تومان است. البته سال 94 قیمت مغز هسته آلبالو برای صادرات خارجی به کیلویی 13هزار تومان هم رسید. قیمت پوست های هسته هم حدودا کیلویی 180تومان است. چرا در 3 سال اخیر قیمتش کاهش زیادی داشته است؟ ببینید من صادر کننده نیستم و همان سال ها هم به صادرکنندگان می فروختم و آنها بودند که هسته آلبالو را با قیمت کیلویی 13هزار تومان صادر می کردند، اما چیزی که الان از آنها می شنوم، این است که در سال های اخیر دیگر هسته و مغز آلبالو صادر نمی شود. در هر معامله ای که انجام می دهید، به هر مشتری چند کیلو مغز آلبالو می فروشید؟ معمولا بین 500کیلو تا 10تن. این کار به غیر از سرمایه اولیه ای که برای خرید هسته آلبالو از کارخانجات لازم دارد، هزینه دیگری هم دارد؟ بله، انبارهای نگهداری این هسته ها، انبارهای عمومی هستند و باید اجاره پرداخت کنیم. پول کرایه حمل شان هم جداگانه حساب می شود. از طرف دیگر، باید به کارگرانی که پای دستگاه هسته ها را مغزگیری می کنند، هم حقوق بدهم. چه دستگاهی دارید که این کار را انجام می دهد؟ یک دستگاه بسیار ساده است. در هر 10ساعت می توان 2 تن هسته آلبالو را با این دستگاه بشکنیم و مغزش را جدا کنیم. در کارگاه تان چند تا دستگاه دارید؟ فعلا کارگاه من کوچک است و 3 تا دستگاه با 2 تا کارگر روزمزد دارم. آلبالو میوه تابستان است. شما چند ماه از سال می توانید از این کار درآمد داشته باشید؟ ما هم فقط در فصل تابستان می توانیم از کارخانه ها هسته آلبالو بخریم. اما مقدار بار زیاد است و مشتری اش هم کم، بنابراین تا تابستان سال بعد هم موجودی مان تمام نمی شود! هر سال چه مقدار هسته آلبالو می خرید؟ حدود 100 تا 150 تن. مغز آلبالو خراب یا فاسد نمی شود؟ می خواهم بدانم وقتی فروش ندارید یا اصطلاحا بارتان روی دست تان می ماند، چه کار می کنید؟ اگر بعد از پوست گیری در جای سرد نگهداری نشود، خواصش را از دست می دهد و ممکن است خراب هم بشود. سود اصلی نصیب عطاری ها می شود آلبالو و گیلاس دو میوه ای هستندکه به دلیل شباهت شان می شود گفت هم خانواده اند. اما ظاهرا هسته آلبالو است که خواص درمانی دارد نه هسته گیلاس. در کارخانه های کمپوت و مرباسازی هسته این دو میوه با هم قاطی نمی شود؟ بله، معمولا در بار هسته آلبالو، هسته گیلاس هم پیدا می شود. هسته گیلاس با این که ظاهر بزرگتری دارد اما از آلبالو کم مغز تر است، (با خنده) اما به هرحال نمی توانیم بین چند تن هسته، هسته های گیلاس را از آلبالو جدا کنیم! به مشتری ها می گوییم که در بارمان هسته گیلاس هم وجود دارد و مشکلی نیست. بهترین آلبالو، آلبالوهای کرج و ارومیه است ضمن این که آلبالوها هم مرغوب و نامرغوب دارند. کیفیت آلبالو در هسته اش هم تأثیرگذار است؟ نه، مغز آلبالو ها با هم فرقی ندارد، اما تنها نکته ای که باید به آن توجه کنیم این است که هسته آلبالو را در زمانی که تر و تازه است، خریداری کنیم. بعضی وقت ها کارخانه ها به این دلیل که حجم بارشان زیاد است، نمی توانند همه هسته ها را بفروشند یا این که قیمت بالا می گویند تا مشتری خوب پیدا شود، در این مدت هسته ها را در بشکه های بزرگ نگهداری می کنند که بعد از مدتی کپک می زند. این کپک کم کم روی مغز هسته ها هم اثر می گذارد و باعث نامرغوب شدن مغزشان می شود. قیمت آلبالو که گران تر می شود، مغزش هم گران تر است؟ نه، تأثیری ندارد اما در چند سال اخیر بازار سیاه هم پیدا کرده است. بازار سیاه هسته آلبالو! چه بازاری است؟ اوایل این کار، تنها خریداران کارخانه های کمپوت و مربا در مشهد همین کسانی بودند که مثل من ساکن استان خراسان هستند، اما از چند سال پیش عده ای از استان هایی دیگر هم آمدند و با کارخانه داران مشهدی مذاکره کردند و قیمت بیشتر پیشنهاد دادند. همین موضوع باعث شد تا قیمت هسته های آلبالو گران تر شود. مثلا هسته آلبالویی را که ما کیلویی 100 تومان می خریدیم، آمدند و بابتش 350 تومان پول دادند. بعد از این اتفاق، بازار سیاه راه افتاد و الان باید کلی چانه زنی کنیم تا بتوانیم هسته آلبالو را با قیمت ارزان از کارخانه دار بخریم. هسته گیری و تهیه مربا و کمپوت در خانه ها هم انجام می شود. زنان خانه دار هم می توانند این کار را به صورت خانگی و در زمان تهیه مربا و کمپوت آلبالو انجام دهند و از هسته هایش استفاده کنند؟ نه، قطعا روغن گیری از مغز آلبالو تخصص می خواهد. ضمن این که برای این کار باید حجم زیادی مغز آلبالو استفاده شود. مصارف خانگی آلبالو خیلی زیاد هم که باشد 50 کیلو است که به طبع برای این کار خیلی کم است. بهترین یا بیشترین کارخانه هایی که هسته آلبالو را می فروشند در کدام شهر یا استان ایران هستند؟ 60 تا 70 درصد هسته آلبالو در استان آذربایجان غربی و شرقی به فروش می رسد، چرا که تعداد کارخانه های تولید مربا و کمپوت در این مناطق بیشتر است. با همه فراز و نشیب ها و مشتری های کم و زیادی که دارید از کسب و کار و درآمدتان راضی هستید؟ راستش نه! با همه زحمتی که برای شکستن هسته های آلبالو و گرفتن مغز آنها می کشم، بازار پرفروشی ندارد. سود اصلی این کار را عطاری ها و روغن گیرها می برند. با این نارضایتی و به نوعی متروکه بودن کسب وکار با هسته آلبالو، چه چیزی 17 سال شما را در این کار نگه داشته و همچنان هم دست از آن نمی کشید؟ به هرحال بعد از 17 سال آلوده این کار شده ام و همان کم و بیش مشتری هم روی من حساب می کنند و نمی توانم کنار بگذارمش. از طرف دیگر، همه این سال ها فقط ضرر نبود. در این بین سال هایی هم بود که هسته آلبالو را باقیمت کم می خریدیم و مشتری ها هم با قیمت خوب از ما می خریدند. اما در چند سال اخیر، کارخانه ها قیمت هسته ها را بالا بردند و مشتری ما هم کمتر و صادرات هم که ظاهرا متوقف شده است. با این حال، به کارم امید دارم و مطمئنم که اگر دولت حمایت کند و بتوانیم در این حوزه به صادرات برسیم هم اشتغالزایی می شود و هم سود خواهد داشت. روغن داخل هسته آلبالو برای لک های پوستی و حتی درمان دردهای رماتیسمی بسیار مفید است . اگر در این کار تبلیغات شود به صادرات برسیم شغل ارزآوری خواهد بود. هسته آلبالو یک بخش زاید از این میوه در کارخانه های تولید مربا و کمپوت است. اما به جای دور ریخته شدن، ما آنها را از کارخانه ها می خریم و با کمک دستگاه هایی مخصوص هسته را می شکنیم و مغز داخلش را دوباره به چرخه مصرف برمی گردانیم. تحقیق کردم و دیدم مغز هسته آلبالو خیلی خاصیت داردو می توان از فروشش درآمد کسب کرد. فروش اسپند خالص به صرفه نیست به همین دلیل بعضی از عطاری هاپوسته آلبالو را هم با آن مخلوط می کنند تا وزنش سنگین تر شود. 17 سال پیش هسته آلبالو کیلویی 8 تا تک تومانی بود. اما الان به کیلویی 350 تومان هم رسیده است. این کار سرمایه می خواهد، انبارهای نگهداری این هسته ها، انبارهای عمومی هستند و باید اجاره پرداخت کنیم. پول کرایه حمل شان هم جداگانه حساب می شود. هسته گیلاس با اینکه ظاهر بزرگتری دارد اما از آلبالو کم مغز تر است. بعضی وقت ها کارخانه ها به این دلیل که حجم بارشان زیاد است نمی توانند همه هسته ها را بفروشند یا اینکه قیمت بالا می گویند تا مشتری خوب پیدا شود، در این مدت هسته ها را در بشکه های بزرگ نگهداری می کنند که بعد از مدتی کپک می زند. روغن گیری از مغز آلبالو تخصص می خواهد. ضمن اینکه برای این کار باید حجم زیادی مغز آلبالو استفاده شود. 60 تا 70 درصد هسته آلبالو در استان آذربایجان غربی و شرقی به فروش می رسد. چرا که تعداد کارخانه های تولید مربا و کمپوت در این مناطق بیشتر است. به هر حال بعد از 17 سال آلوده این کار شده ام و همان کم و بیش مشتری هم روی من حساب می کنند و نمی توانم کنار بگذارمش. به کارم امید دارم و مطمئن هستم که اگر دولت حمایت کند و بتوانیم در این حوزه به صادرات برسیم هم اشتغالزایی می شود و هم سود خواهد داشت. فواید و مضرات هسته آلبالو: کمتر کسی میوه یا شربت آلبالو را دوست ندارد، اما در کنار همه جذابیت هایی که آلبالو تا به امروز برایمان داشته، با روی دیگر آن هم آشنا شدیم. موضوعی که اگر چه از زبان یک فروشنده هسته آلبالو گفته شد اما کافی است در گوگل کلمه <<هسته آلبالو>> را بنویسید تا با انواع و اقسام سایت هایی که درخصوص فواید هسته آلبالو و روغن درمانی تهیه شده، از مغز آن نوشته اند، روبه رو شوید. روغن به دست آمده از هسته آلبالو مملو از خواص دارویی است. این روغن گیاهی که می تواند در فرآیند تهیه و تولید مصرف خوراکی هم پیدا کند، به کاهش قند، فشار و چربی خون هم کمک می کند. ضمن این که در طب سنتی یکی از بهترین روغن ها برای رفع تیرگی و لک های پوستی است. یکی دیگر از فواید درمانی این روغن، کاهش و تسکین دردهای رماتیسمی است و برای خارش و التهاب پوست هم کاربرد دارد. با همه اینها روغن هسته آلبالو مضراتی را هم دارد، چراکه مغز این هسته دارای مواد سمی بوده و مصرف مستقیم آن می تواند خطرناک نیز باشد. درنهایت باید گفت؛ امروزه محصولات ارگانیک طرفداران زیادی دارد اما شاید روغن و خواص هسته آلبالو یکی از مهجورترین کالاهایی باشد که هنوز بین مردم شناخته شده نیست. کالایی که حتی وقتی در عطاری ها و داروسازی ها هم با آن روبه رو می شویم، بدون شک نمی دانیم که پشت آن افرادی مانند آقای هاشمی گلستانی بوده اند و 17 سال تمام در کارگاه های کوچک و متروکه شان به امید یک تجارت پر سود تلاش کرده اند.