جزییات دستگیری شکارچیان اماراتی در ایران
 
هوبره ها به یغما می روند
 

 

شهروند| مرزهای جنوبی کشور به گذرگاه امنی برای شکارچیان سواحل جنوبی خلیج‌فارس تبدیل شده‌ است. شکارچیان اماراتی و قطری که کرمان، سمنان و استان فارس را برای شکار هوبره انتخاب می‌کنند و با پرنده‌های شکاری خود، از مرزهای جنوبی کشور می‌گذرند تا از شکار گونه‌ای لذت ببرند که در فهرست گونه‌های حفاظت‌شده قرار دارد. هوبره سال‌های‌ سال است که به تجارتی پرسود برای شکارچیان تبدیل شده است. عرب‌ها که علاقه بسیاری به دیدن جنگ پرندگان شکاری خود با هوبره دارند، پول خوبی برای شکار این پرنده پرداخت می‌کنند و برای این لذت، راهی ایران و هند می‌شوند.
شکارچیان خارجی همواره با خیالی آسوده وارد کشور شده و به راحتی هم خارج می‌شدند اما به نظر می‌رسد مدتی است استان‌های کشور برای شکارچیان خارجی کمی ناامن شده‌اند. پس از آن‌که احمد نبوی، مدیرکل بازرسی سازمان محیط‌زیست، از شکار پلنگ توسط یک شکارچی اسپانیایی خبر داد و از ورودوخروج شکارچیان عرب به کشور حکایت کرد، خبرهای سریالی از دستگیری و شناسایی شکارچیان غیرمجاز در استان‌های فارس و کرمان به گوش می‌رسد. بر همین اساس، تنها در 10روز گذشته سه گروه شکارچی غیرمجاز در استان‌های کرمان و فارس دستگیر شده‌اند.
آخرین روزهای دی‌ماه بود که مدیرکل محیط‌زیست فارس از دستگیری 5تبعه قطری و اماراتی در نیریز استان فارس خبر داده و در این‌باره گفته بود: «شکارچیان در شهرستان نیریز فارس شناسایی و دستگیر شده‌اند. در 2 خودروی متخلفان 7نفر شامل 5تبعه از کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس (قطر و امارات) و 2نفر ایرانی حضور داشتند. از داخل خودروها 6 بهله پرنده شکاری بالابان و آثار شکار تعداد زیادی پرنده هوبره کشف و ضبط شد.»  او ادامه داده بود «پس از دستگیری متخلفان صورتجلسه تنظیم و مراتب به استحضار مقام محترم قضایی رسید و دستگیرشدگان تحویل مرجع قضایی شده و تاکنون به جرم خود که انجام شکار در استان‌های بوشهر، هرمزگان و استان کرمان بود اعتراف نموده‌اند و بررسی‌های دقیق‌تر در این خصوص درحال انجام است. این متخلفان به جرم شکار گونه‌های ارزشمند در دیگر کشورها نیز اعتراف کرده‌اند.»  تنها چند روز پس از خبر دستگیری این گروه از شکارچیان قطری و اماراتی، حالا خبرهایی مبنی بر شناسایی و دستگیری گروه‌های دوم و سوم شکارچیان خارجی در 10روز گذشته به گوش می‌رسد. شکارچیانی که در سیرجان و ارزویه کرمان، به دام افتادند. محمود صفرزاده مدیرکل محیط‌زیست کرمان، در گفت‌وگو با پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان محیط‌زیست (پام) درباره جزییات دستگیری شکارچیان خارجی که در ارزویه کرمان دستگیر شده‌اند، می‌گوید: «حوالی ساعت 14:30 روز سه‌شنبه 30دی‌ماه‌ سال‌جاری ماموران انتظامی پاسگاه دولت‌آباد شهرستان ارزویه استان کرمان در جلو پاسگاه خود با 2 دستگاه خودرو کمک‌دار حامل اتباع خارجی مواجه می‌شوند که در خودرو آنها 6بهله شاهین بود. ماموران انتظامی منطقه پس از مشاهده این افراد با ماموران محیط‌زیست منطقه تماس می‌گیرند و ماموران محیط‌زیست نیز پس از حضور در منطقه مشاهده می‌کنند 5 نفر اماراتی و 3 نفر ایرانی به همراه 6 بهله شاهین در خودرو هستند. همچنین مقداری گوشت نیز که به نظر می‌رسد گوشت هوبره باشد - اما به ادعای این افراد گوشت کبوتر است - در خودرو این افراد کشف شد.»
مدیرکل محیط‌زیست کرمان ادامه می‌دهد: «ماموران محیط‌زیست منطقه با هماهنگی پلیس امنیت ضمن دستگیری این افراد آنها را به همراه پرونده متشکله به دادگاه معرفی کردند که قاضی پرونده نیز برای آنها 15روز قرار بازداشت تا تحقیقات بعدی صادر کرد.» او با اشاره به این‌که تمامی 6 بهله شاهین همراه این افراد مجوز سایتیس (کنوانسیون منع تجارت گونه‌های گیاهی و جانوری در معرض خطر انقراض) داشتند، می‌گوید: «برابر دستور قاضی پرونده این پرنده‌ها تحویل اداره محیط‌زیست کرمان تا تعیین‌تکلیف وضع دستگیرشدگان شد و موبایل آنها نیز برای بازیابی اطلاعات حافظه به مراجع مربوطه ارسال شد.» گفته می‌شود، این شکارچیان از اداره محیط‌زیست هرمزگان مجوز داشته‌اند و این امر موجب نگرانی دوستداران محیط‌زیست و حیات‌وحش شده بود که مدیرکل محیط‌زیست کرمان با اشاره به این‌که این افراد از استان هرمزگان و به صورت قانونی وارد کشور شده بودند، درباره مجوزی که مهر محیط‌زیست هرمزگان را دارد، می‌گوید: «اداره محیط‌زیست هرمزگان مجوزی برای جابه‌جایی شاهین‌های همراه این افراد در محدوده استان هرمزگان صادر کرده بود که این موضوع نیز در سازمان مرکزی در حال پیگیری است. از سوی دیگر گوشت کشف شده همراه این افراد نیز برای بررسی نوع پرنده به آزمایشگاه ارسال شده است.»
او در ادامه از دستگیری گروه دیگری چند روز پیش از این گروه در سیرجان کرمان خبر می‌دهد. به نظر می‌رسد آنها دومین گروه شکارچیان دستگیر شده در 10روز گذشته هستند. صفرزاده در این‌باره هم می‌گوید: «ماموران محیط‌زیست کرمان در محدوده سیرجان 5 شکارچی غیرمجاز شامل 3 قطری و 2ایرانی را به همراه چند پر هوبره دستگیر کردند که پس از بررسی منطقه، سر یک هوبره نیز در نزدیکی محل آنها کشف و به همراه متهمان تحویل مرجع قضایی شد. از تلفن همراه این شکارچیان تصویر 63 بهله هوبره، 8بهله شاهین، یک قطعه تیهو و یک قطعه مرغ دریایی در محدوده‌های بوشهر، فارس و کرمان کشف شد که بر این اساس با دستور مقام قضایی متهمان روانه زندان شدند و همچنان در بازداشت هستند.»  او با اشاره به این‌که ضرر و زیان شکار این پرندگان 286‌میلیون تومان است، افزود: در عین حال قاضی این پرونده برای متهمان قرار وثیقه 500‌میلیون تومانی صادر کرده است.
مدیرکل محیط‌زیست کرمان به دستگیری گروه دیگری از شکارچیان قطری در 7 دی‌ماه در قطرویه فارس اشاره می‌کند و ادامه می‌دهد: «این افراد 4 قطری و یک ایرانی بودند که در مرحله اول در سیرجان استان کرمان دستگیر شدند و به دلیل نبود ادوات و آثار جرم توسط قاضی آزاد شدند اما تحت مراقبت قرار گرفتند تا سرانجام هفتم دی‌ماه در قطرویه فارس به همراه شکار غیرمجاز دستگیر و روانه زندان شدند که این گروه نیز همچنان در بازداشت به‌سر می‌برند.» او با اشاره به این‌که استان کرمان یکی از زیستگاه‌های مهم هوبره به حساب می‌آید، می‌گوید: «قطعا ماموران یگان حفاظت محیط‌زیست به شدت با هرگونه تخلف شکار و صید در استان به‌خصوص شکارچیان خارجی برخورد می‌کنند.»
صدور مجوز برای اماراتی‌ها  
بدون هماهنگی با سازمان محیط‌زیست
شکارچیان اماراتی در حالی دستگیر شده‌اند که گفته می‌شود، نامه‌ای مبنی بر مجوز تردد و آموزش پرواز به شاهین‌ها از اداره کل حفاظت محیط‌زیست هرمزگان به همراه داشته‌اند. احمد نبوی مدیرکل بازرسی سازمان حفاظت محیط‌زیست درباره این مجوز حمل شاهین که برای اتباع اماراتی صادر شده بود، می‌گوید: «اداره محیط‌زیست هرمزگان بدون هماهنگی سازمان مرکزی نسبت به صدور مجوز جابه‌جایی 6 بهله شاهین که دارای مجوز سایتیس بودند، در محدوده استان هرمزگان برای این اتباع اقدام کرده بود.»
او با اشاره به این‌که این مجوز به هیچ‌وجه مجوز شکار نبوده است، ادامه می‌دهد: «در عین ‌حال موضوع صدور مجوز حمل، توسط اداره محیط‌زیست هرمزگان بدون هماهنگی با سازمان مرکزی در دست پیگیری است.»

 


 
http://shahrvand-newspaper.ir/News/Main/20983/هوبره-ها-به-یغما-می-روند