آشپزی با خلیل عقاب
 
آیا در پخت اُملت از پیاز استفاده می‌کنیم؟
 

 

قبل از پاسخ به این سوال اجازه دهید ببینیم اصولا املت از ترکیب چه چیزهایی تشکیل می‌شود. البته ‏که این سوال پاسخی نه چندان مشخص دارد. ترکیبات املت بسته به جغرافیا، فرهنگ و سنت‌های هر ‏کشور و حتی هر منطقه متفاوت است. همان‌طور که شما هم حدس می‌زنید، تخم مرغ ماده اصلی املت ‏است. وقتی از املت ایرانی صحبت می‌کنیم نخستین چیزی که در ذهن ما نقش می‌بندد ظرف رویی ‏قهوه‌خانه‌های سنّتی ایرانی است که صاحب قهوه‌خانه با انبردست روی میز شما قرار می‌داد. که ‏به همراه پیاز خام و معمولا با نان بربری یا تافتون یا حتی لواش میل می‌شود. اما از نظر این حقیر این ‏غذای روح و جسم که در هر زمانی و حالتی خوشمزه است، املت نیست‎! ‎بلکه تخم‌مرغ رب زده شده ‏است که شاید بهتر است همان «تخم مرغ ربّی» ‏‎ ‎نامیده شود.‏
املت سنّتی ایرانی ترکیبی از پیاز،‌ گوجه فرنگی، تخم‌مرغ و ادویه‌جات (فلفل سیاه، نمک و زردچوبه)‏‎ ‎است.‏
نسبت گوجه به پیاز ۱۰ به  یک و برای هر ۲ گوجه فرنگی متوسط یک تخم‌مرغ استفاده می‌شود. ابتدا پیاز ‏را به‌صورت نگینی خرد کرده و در مقداری روغن به‌همراه فلفل سیاه و زردچوبه کمی تفت می‌دهیم، سپس ‏گوجه‌فرنگی‌ها را که خرد کرده‌ایم اضافه می‌کنیم و روی آن نمک می‌پاشیم و در ماهیتابه را می‌گذاریم و ‏اجازه می‌دهیم تا گوجه‌ها به اصطلاح آب بیندازند. سپس تخم‌مرغ‌ها را به آن اضافه کرده و مخلوط ‏می‌کنیم و پس از چند دقیقه املت آماده است. با این ترکیب تقریبا می‌توان گفت که ماده اصلی تشکیل ‏دهنده املت ایرانی گوجه فرنگی است. البته که رب به خوشرنگ‌تر و خوش طعم‌تر شدن املت کمک ‏می‌کند. در برخی از نواحی شمال کشور در هنگام تهیه املت سنّتی حتی تخم‌مرغ را به‌صورت دلخواه ‏اضافه می‌کنند. در واقع پیاز و گوجه‌فرنگی را مواد اصلی دانسته و در انتها تخم‌مرغ را اضافه می‌کنند و ‏آنها را مخلوط نمی‌کنند و اجازه می‌دهند به نوعی تخم‌مرغ بدون پوست آب‌پز شود.‏
برای داشتن املتی با بافت نرم و در اصطلاح پفکی می‌توانید ابتدا تخم‌مرغ‌ها را به‌صورت جدا و به‌همراه ‏شیر، خامه یا آب هم بزنید و سپس به مواد دیگری که مد نظر دارید اضافه کنید. این نوع املت معمولا ‏در ایران به عناوین املت‌های اروپایی و آمریکایی معروف است. هر نوع سبزیجات و صیفی‌جات از جمله ‏قارچ، اسفناج، کدو، بادمجان، شوید، گشنیز و غیره و انواع پنیرها مانند پارمزان، موزارلا، گودا، فتا و غیره ‏نیز می‌توانید در تهیه املت‌هایی به این سبک استفاده کنید.‏
یکی از املت‌هایی که پیشنهاد می‌کنم حتما امتحان کنید، املت سیب‌زمینی است.‏
ابتدا سه عدد سیب زمینی متوسط را پوست گرفته و به‌صورت نگینی خرد کرده و در روغن ‏‎(ترجیحاً ‏حیوانی) ‎با زردچوبه، فلفل سیاه و نمک و آویشن کمی سرخ کنید. دقت کنید که نباید سیب‌زمینی کامل ‏سرخ شود. دو عدد قارچ متوسط و یک عدد پیاز کوچک را خرد کرده و به سیب‌زمینی اضافه کنید. ‏سپس چهار عدد تخم‌مرغ را به‌همراه یک‌چهارم لیوان شیر و نمک و فلفل سیاه و پاپریکا خوب هم بزنید و به ‏مخلوط اضافه کنید. حرارت را کم کرده و در ماهیتابه را بگذارید و اجازه دهید به آرامی بپزد. در انتها ‏کمی پنیر پیتزا روی آن رنده کنید و اجازه دهید پنیرها آب شوند. می‌توانید چند برگ گشنیز تازه نیز ‏روی آن اضافه کنید.‏
در واقع همان نسخه شیک‌تر سیب‌زمینی-تخم‌مرغ خودمان است، ولی بسیار خوشمزه‌تر و چشم‌نوازتر.‏


 
http://shahrvand-newspaper.ir/News/Main/187043/آیا-در-پخت-اُملت-از-پیاز-استفاده-می‌کنیم؟