علی ربیعی، سخنگوی دولت، روز گذشته در نشست خبری با اصحاب رسانه با اعلام اینکه غربالگری در خصوص ویروس کرونا از مرز ۷۲میلیون نفر گذشت و وارد مرحله دوم از طریق تست هدفمند و رسیدن به افراد در تماس با مبتلایان شدهایم، گفت: «لازم است یادآور شوم ما اساسا چیزی به نام عادی شدن شرایط نداریم و همچنان باید مراعات کنیم. در این دوره ناگزیر از زندگی همراه با فاصلهگذاری و رعایت پروتکل هستیم.»
ربیعی با بیان اینکه ما در این روزها حماسه بزرگ سلامت را تجربه میکنیم، تأکید کرد: «این بار قهرمانان و حماسهسازان از عرصهای متفاوت، از کف بیمارستانها، درمانگاهها، آزمایشگاهها، از عرصه پزشکی، پرستاری و بهیاری تا کارگران شریفی که در بخش خدمات حوزه سلامت مشغول به کار هستند، برخاستهاند.» سخنگوی دولت ادامه داد: «امروز دولت با مسأله سلامت انسانها در همه ابعاد آن روبهرو است. دولت باید با پیامدهای منفی مستقیم و غیرمستقیم کرونا ازجمله فقر و بیکاری و رکود مبارزه کند و این درحالی است که آثار تحریمها این مبارزه را سختتر و پیچیدهتر کرده است.»
ربیعی تصریح کرد: «امروز در دنیا هیچ جامعه کرونازدهای را نداریم که با چنین شرایط ظالمانه و غیرانسانی روبهرو شده باشد. بنابراین اتخاذ سیاست فاصلهگذاری فیزیکی هوشمند، راهحلی برای پاسخگویی به این معضل جهانی چندجانبه است که ضمن پاسداری از سلامت جان و روان جامعه، مانع از به خطر افتادن سایر شئونات زندگی و زیست اجتماعی شود.» او با بیان اینکه دولت یازدهم دولت تحریمزدا و سلامت محور بود که طرح تحول سلامت را بنیاد گذاشت، یادآور شد: «در دولت دوازدهم نیز مبارزه با کرونا، محور اصلی قرار گرفته و به تعبیری این دولت، دولت سلامت محور شده است.» سخنگوی دولت با اشاره به افزایش تولید ماسک از ۴۰۰هزارعدد، به ۴میلیون تولید صنعتی در روز تأکید کرد: «از نظر تولید مواد بهداشتی و ضد عفونی علاوه بر تأمین مصرف داخلی به مرحله صادرات نیز رسیدهایم. امروز فروشگاههای ما در سراسر کشور همه اقلام مورد نیاز بهداشتی مردم را عرضه میکنند.» ربیعی افزود: «حوزه دانشبنیان ما، اقدامات حائز اهمیت و بسیار مهمی در بخش سلامت انجام داده است، ازجمله ساخت ونتیلاتور و کیتهای تشخیص بیماری کووید-۱۹ که پس از تأمین نیازهای داخل، امکان صادرات آن از هم اینک موجود است. مطابق آخرین آمار اعلام شده در ستاد ملی و دولت هم در ابتلا و هم در فوت، روندها کاهشی است.»
او همچنین درباره اثر تحریمها روی کمکهای بشردوستانه گفت: «اخیرا مشاهده کردم رئیسجمهوری آمریکا موضعی در این خصوص گرفته که این مسأله را به یک خط عملیات روانی تبدیل میکند. پولهای ما را آزاد نمیکنند و میگویند ما جاهای دیگر خرج میکنیم. ما خواهیم گفت پولی که از صندوق بینالمللی پول گرفتیم کجا خرج شده است. امروز همه ایرانیان درک میکنند اگر یک شهروند ایرانی بخواهد صادرات دارو انجام دهد با مشکل روبهرو میشود.» ربیعی افزود: «از نقل و انتقالات بانکی محروم هستیم، آنهایی که با وجود این شواهد تحریمها را انکار میکنند بگویند چرا واردات دارو برای ما مشکل میشود.» او ادامه داد: «تعجب میکنم از برخی از ایرانیان که با شبکههای فارسی زبان خارج از ایران همسو میشوند! صاحبان این شبکه که تکلیفشان معلوم است اما چرا عدهای همراهی میکنند؟ مشخص است آنچه این شبکهها انجام میدهند، برای چیست؟» سخنگوی دولت درباره تناقضها میان رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و آغاز فعالیت اجتماعی مردم گفت: «ما نباید این را تعارض ببینیم. یک سیاست یک استراتژی است که باید دو سمت داشته باشد. ما میگوییم افراد باید در خانه بمانند اما حفظ اشتغال و جلوگیری از بیکاری سیاست ماست. والا در طولانی مدت بیکاری جامعه تحملپذیر نیست.»
پاسخ به گزارش دیوان محاسبات
سخنگوی دولت در مورد واکنشها به گزارش تفریغ بودجه گفت: «همه اهل رسانه هستیم. این دولت جزو نظارتپذیرترین دولتها بوده است. آیا سراغ داریم دولتی که چنین در اتاق شیشهای باشد؟ در کدام دوره، اینقدر در فضای مجازی دولت نقد میشد؟ البته که دولت اصلا اقدام به محدودسازی فضای مجازی هم نکرد.» او تأکید کرد: «در این دوره نظارتها بر دولت بیش از دورههای دیگر سامان گرفته است. از کارکنان دیوان محاسبات سپاسگزاری میکنم، اما نوع انتشار گزارش شائبههای زیادی را ایجاد کرد و شکل بیان، طوری بود که افکار عمومی برداشت کردند، پولی گمشده است و موضوعات زیادی پیرامون آن شکل گرفت. میتوانست این گزارش غیرعجولانه، با توصیه همراه باشد.» او ادامه داد: « این حرف درستی است که نامه به رئیسجمهوری داده شده و او هم در همان آذرماه، دستور بررسی لازم را داده است. بهتر بود از دولت خواسته میشد که بعد از آن دستور رئیسجمهوری چه اتفاقی افتاده است تا افکار عمومی روشن میشد. دولت پس از دریافت گزارش، تخلفات را رسیدگی کرده و به افراد مهلت داده است.» ربیعی همچنین گفت: «اشکال در این بود که یک همهجانبهبینی در گزارش تفریغ بودجه ۹۷ نبود. مردم مطمئن باشند که دولت تکلیف یک دلار ارز را هم دنبال خواهد کرد.»
واکنش به سخنان ترامپ
همچنین در ادامه ربیعی در پاسخ به پرسشی درباره صحبتهای اخیر ترامپ مبنی بر اینکه ایران برای مذاکره منتظر دولت بعدی آمریکا است، گفت: «اگر هر رئیسجمهوری چه دموکرات چه جمهوریخواه در کاخ سفید باشد و در آینده به قدرت برسد، مادامی که از زورگویی و تحریم و ترور دست نکشد، ما با او هیچ گفتوگویی نخواهیم داشت و در آن صورت سیاستهای شکستخورده امروز ایالات متحده تداوم خواهد داشت. توصیه ما به آمریکا این است که به جای پیدا کردن مقصرهای تکراری، مسیر خود را تصحیح کند. ما گفتیم که آمریکا تحریمها را بردارد و به میز ۱+۵ برگردد. کسی که برای اصول و اهداف سیاسی خود متوسل به ترور و ارعاب و تهدید میشود، مجبور است برای پوشش نمایش عجز و ناتوانی در دیپلماسی این سخنان فرافکنانه را انجام دهد.»