شهروند| کنوانسیون مبارزه با جرایم سازمانیافته فراملی موسوم به پالرمو باز هم نتوانست از ایستگاه مجمع تشخیص مصلحت نظام عبور کند و کار بررسی مجدد آن به جلسه بعد موکول شد. یک عضو مجمع گفته که «جلسه فوقالعاده برای لایحه پالرمو تشکیل نخواهد شد.» غلامرضا مصباحیمقدم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفته که «در جلسه دیروز مجمع، به دلیل اینکه همه ثبتنامکنندگان برای اظهارنظر درباره لایحه پالرمو نتوانستند صحبتهای خود را مطرح کنند، رأیگیری شد و کفایت مذاکرات رأی نیاورد.» این جلسه با حاشیههایی نیز همراه بود که در آن واکنش «پرویز داوودی» دقایقی مانده به آغاز جلسه مجمع برای بررسی لایحه الحاق به کنوانسیونهای بینالمللی با انعکاس رسانهای مواجه شده است. داوودی در یک پُست اینستاگرامی به این موضوع واکنش نشان داده و در آن با انتشار طرحی نوشته که «ما اجازه تکرار دوباره یک اشتباه را نمیدهیم.» موانع پیشروی لایحه پالرمو کم نیست، چنانچه برخی از اعضای مجمع از دریافت پیامکهای تهدیدآمیز در روزهای منتهی به آغاز بررسی لایحه گفتهاند. «محمد صدر» ازجمله موافقان لایحه در این مورد گفته که «پیامکهای تهدیدآمیز تاثیری در رأی اعضای مجمع ندارد.» عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره تلاشهای مخالفان لوایح مرتبط با FATF برای رد این لوایح در مجمع، اضافه کرده که «در مجمع هر عضوی اعم از مخالف یا موافق حق اظهارنظر دارد و ما بهعنوان موافقان به صورت جدی از لوایح مذکور دفاع خواهیم کرد، اما احتمال تصویب آنها در مجمع وجود دارد.»
موافقان و مخالفان چه گفتند؟
با وجود طولانیشدن بررسی پیوستن ایران به FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام و نزدیکشدن به پایان فرصت ایران برای تصمیمگیری نهایی درباره آن، بررسیها نشان میدهد از ۵۰ عضو این نهاد، هشت نفر مخالفت و چهار عضو، موافقت خود را با تصویب لوایح CFT و پالرمو اعلام کردهاند. «در جلسه گذشته ۱8-۱7 نفر بهعنوان موافق و مخالف برای اظهارنظر درباره این لوایح ثبتنام کردهاند»، به این ترتیب میتوان گفت از ۵۰ عضو حقیقی و حقوقی مجمع، حدود یکسوم موضع خود را اعلام کردهاند. علاوهبراین، برخی از اعضا طی سالهای اخیر در گوشهکنار و به شکل ضمنی مواضع خود را نسبت به این لوایح بیان کردهاند.
نشست FATF در پاریس
با حضور800 مقام خارجی
نشست گروه ویژه اقدام مالی ( FATF) از امروز یکشنبه به مدت یک هفته با حضور بیش از 800 مقام خارجی در پاریس، پایتخت فرانسه برگزار میشود. تارنمای گروه ویژه اقدام مالی در گزارشی دراینباره نوشت: «این نشست در بازه زمانی بین 17 تا 22 فوریه (28 بهمن تا 3 اسفند)، با حضور بیش از 800 مقام به نمایندگی از 205 حوزه قضائی، صندوق بینالمللی پول، سازمان ملل متحد، بانک جهانی و دیگر سازمانها برگزار میشود.» براساس این گزارش، مقامات شرکتکننده به بررسی بیش از 3هزار صفحه مطالب مربوط به مسائل مهم برای حفظ و حراست از یکپارچگی نظام مالی و کمک به امنیت جهانی میپردازند. در نشستهای گروه ویژه اقدام مالی مسائل مختلفی شامل مقررات داراییهای مجازی، تحولات در زمینه تامین مالی داعش، القاعده و گروههای وابسته و راهبردهای مخرب کشورها، ارزیابی متقابل اقدامات چین و فنلاند، اقدامات ایتالیا و نروژ، تهدیدهای احتمالی نظام مالی و دستور راهنمای رویکردهای مبتنی بر ریسک برای متخصصان حقوقی، حسابداران و ارایهدهندگان خدمات شرکتی بررسی خواهد شد. در نشستهای «FATF» همچنین گزارشهایی از برخی سازمانها ازجمله صندوق بینالمللی پول، بانک جهانی، سازمان ملل، سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، سازمان امنیت و همکاری اروپا، گروه اگمونت متشکل از واحدهای اطلاعات مالی و یوروپل و غیره دریافت میشود. کنفرانس خبری مارشال بیلینگزلی، رئیس «FATF» درباره نتایج این نشست 22 فوریه (3 اسفند) برگزار میشود. به گزارش اداره کل اطلاعرسانی و سخنگویی وزارت امور خارجه، بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه درخصوص انتشار برخی خبرها از عدم دعوت از ایران در این نشست FATF در پاریس گفت: «ایران عضو شورای FATF و نیز گروههای منطقهای وابسته به آن نیست و به همین دلیل هیچگاه برای شرکت در جلسات رسمی دورهای این نهاد دعوت نشده است.»
موافقان
محمد صدر: «اکنون بحث «مصلحت» مطرح است و در مجمع، نظر مثبت در مورد کنوانسیون پالرمو بیشتر از نظر منفی است.»
مجید انصاری: «اگر پالرمو در مجمع به بنبست رسید، به آرای عمومی مراجعه کنیم. در مسائل مهم اقتصادی، فرهنگی یا سیاسی ممکن است قانونگذاری از طریق مراجعه مستقیم به آرای عمومی انجام شود. البته نوبت به اینها نمیرسد، انشاءالله پالرمو در مجمع حل میشود.»
محسن مجتهد شبستری: «البته ما باید شرایط تحفظ را ذکر کنیم. مقررات بینالمللی یکسری محاسن و یکسری معایب دارد. آن مقرراتی که با شرع و قانون اساسی ما نمیخواند، شرط میگذاریم که اجباری در رعایت آنها نداریم. با لحاظ این تحفظ لوایح را میپذیریم، چون به مصلحت کشور بوده و برای دنیا هم خوب است.»
محمدرضا باهنر: «ما میتوانیم CFT را بهصورت مشروط و تا آنجا که مخالف احکام اسلامی و قانون اساسی نباشد، بپذیریم، چراکه اگر به آن نپیوندیم، با تحریمها و مشکلات بیشتری مواجه میشویم.»
محمدرضا عارف: نگاه ما به معاهدات بین المللی این است که «حق تحفظ» برای خود قایل شویم.
مخالفان
پرویز داوودی: «در همین ماجرای FATF اگر کمکاری کنیم، آقایان میزنند و میبرند، ما باید پرکاری و تلاش کنیم و اجازه ندهیم، حالا اگر کمکاری کنیم و این قرارداد بدتر از ترکمنچای را به ما تحمیل کردند، ما مقصر هستیم و ربطی به مدیریت ارشد نظام ندارد. ما اجازه تکرار دوباره یک اشتباه را نمیدهیم.»
احمد جنتی: «نمیدانم اینها به چه جرأتی این سند را محرمانه امضا کردهاند، اینها میخواهند به اسم مبارزه با پولشویی اطلاعات مالی و بانکی ما را به دشمن بدهند و به این شکل، خودتحریمی کنند. اگر این اتفاق بیفتد، باید فاتحه خیلی چیزها را بخوانیم. البته انشاءالله جلوی اینها گرفته میشود و به خواست خداوند میروند و امضایشان را پس میگیرند.»
احمد توکلی: «درباره پذیرش FATF ابهام داشتم، اما بیانیه وقیحانه اروپا و شرایط تحقیرآمیزش برای تجارت با ایران در اینستکس نشان داد در مقابل مستکبران، هرچه کوتاه بیاییم، طلبکارتر و گستاختر میشوند و پایانی هم ندارد. تجربه و منطق میگوید التماس از متکبر، معیشت را بر مردم تنگتر خواهد کرد.»
مصطفی میرسلیم: «آمریکا ما را تحریم کرده و دیگران را وادار به تحریم ما میکند، اگر به معاهده «پالرمو» بپیوندیم، آمریکا از آن برای محاصره بیشتر ما استفاده میکند.»
محمدباقر قالیباف: «این لوایح با حقشرطهای مطروحه قابل دنبالشدن هستند، اما آنچه آنها را با مبانی و اساس انقلاب و نظام، با مشکلات و چالشهای عظیم همراه میکند،FATF است.»
احمد وحیدی: «دشمن زمانی که مشاهده کرد نمیتواند با قطعنامه مانع پیشرفت هستهای ما شود، مسائل هستهای را هم جزیی از FATF قرار داد تا به وسیله اجبار در پذیرش آن، مانع پیشرفت ما شود و قدرت دفاعی کشورمان را کاهش دهد.»
حسین مظفر: «فضای مجمع نه به پالرمو است. پالرمو و CFT در مجمع تشخیص با موانع جدی مواجهند و اعضای مجمع از توضیحات نمایندگان دولت قانع نشدند.»
سعید جلیلی: «آنهایی که مدافع پیوستن به پالرمو و CFT هستند، میگویند میخواهیم بهانهها را کم کنیم! خب این مسیری است که شما یکبار طی کردید! چه تضمینی وجود دارد.»